Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, Pumba napisał:

Nie mówie że w domu tylko w akwarium ;D Pokrywa jest na tyle szczelna + światło i podbija temperaturę.

..spójrz na pokrywę Wromak exclusive  https://www.google.pl/search?q=wromak+exclusive&biw=1152&bih=587&source=lnms&tbm=isch&sa=X&sqi=2&ved=0ahUKEwis1erXiIvQAhXLjywKHVjlCV8Q_AUIBigB#imgrc=8EzIfZtQxNRmtM%3A

ja mam taką ale czarną. Te czarne okrągłe  otwory to takie zaślepki - uchwyty. Można je rozdzielić ( taka konstrukcja) i masz przewiew bo są wtedy przelotowe. Można takie też zamontować z tylu na koronie plus otwory na węże i już masz naprawdę dodatkowe ujście ciepła z akwa. A spytam z ciekawości..jaki masz termometr? Naklejany pasek czy wewnętrzny?

Opublikowano

Pumba zamiast pytać jak chłodzić najpierw napisz co ci grzeje do tych 29C .

Czasami łatwiej usunąć żródło problemu niż walczyć z jego skutkami.

Na moje oko albo świetlówki albo jakaś pompa  60W a tylko 1000l/h .

Może zamiast dodatkowych wyjących wentylatorków uda się obniżyć rachunki za prąd w ciszy.

Opublikowano
26 minut temu, Pumba napisał:

Jebao DCt 4000 i moduly samsunga jako oświetlenie. Mam poprostu cieplo w mieszkaniu

To musiałbyś w mieszkaniu mieć temperaturę na poziomie 28 stopni. Nawet jakby zsumować całą moc elektryczną wszystkich urządzeń w akwarium i przyjąć, że 100% zamieniana jest na ciepło to i tak nie będzie to w stanie zagrzać wody w akwarium do tak wysokiej temperatury. Pomijając mój pierwszy wywód, że masz w mieszkaniu ponad 28 stopni.

Opublikowano

W mieszkaniu mam temperaturę 24 stopnie. We wcześniejszym akwarium miałem Aquael Circulator 2000 i on grzał wode a teraz nie bardzo ma co ją grzać.

Opublikowano

Uchyl okno w domu :) mówię tu poważnie, też mam szczelną pokrywę, pompę DCT4000 i falownik RW8 dodatkowo działa grzałka. temperatura stała 26,7. W domu jest 23-24 stopnie. Grzałka się od czasu do czasu załącza.

Opublikowano
Teraz, Pumba napisał:

W mieszkaniu mam temperaturę 24 stopnie. We wcześniejszym akwarium miałem Aquael Circulator 2000 i on grzał wode a teraz nie bardzo ma co ją grzać.

Musi coś grzać w Twojej wodzie. Coś znacznie niż zakłada producent. Ciepło w wodzie nie bierze się przecież przez promieniowanie kosmiczne. A szkło nie jest aż tak dobrym izolatorem aby te ciepło kumulować w wodzie.