Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, na poczatek moze sie przedstawie, a wiec jestem Piotrek ( na tym forum nowy, ale akwarystyka zajmuje sie juz jakies 4-6lat).

Od razu mam takie pytanie:

Przeglądam forum od miesiaca i chce zalozyc wlasne malawi.

Narazie bedzie male bo tylko 118l ale od czegos trzeba zaczac;)

Filtry juz mam : zewnetrzny aquaela (kaskada), Aquael Fan-mini( taki mam ze starego akwarium, którego juz i tak nie uzywam).Mam równiez grzalke z termostatetm tez aquaela 150W, napowietrzacz Atmana i swietlówka t5 18W(narazie tak skromnie z oswietleniem bo nie mam funduszy narazie , ale w styczniu dokupie jeszce 1x36W (chyba).

Dobra przejde do konkretów kupiłem juz zwirek ( piasek) o granulacji ok.0.3-1.2mm 18kg kolor taki "kremowo-brazowy". Woda już jest nalana od ok.5dni i sie filtruje i grzeje grzalka i oswietla.Ale teraz mam problem: chce dac kamienie (otoczaki) z pobliskiego skaldu budowalnego. Juz sobie nawet upatrzyłem ok.30kg ( bedzie w czym wybierac) takich siwo-czarnych kamieni od ok. 10-25cm srednicy. Co myslicie o takich kamieniach ze składu, beda sie one nadawaly?? Całośc powinna sie ładnie komponowac. Aha mam jeszce tło zewnetrzne ze styropianu ( juz wyformowane( nadpalane swieczka) i pomalowane na czarno - daje zaje*** efekt za akwa)Aha i mam takie male pytanko co do obsady ( sory ze tak w tym dziale i w jednym poscie ale nie chce robic zbednych tematów) czy moze byc 2 samce i 6-8 samic P. saulosi ??. Akwa bedzie jednogatunkowe.

Opublikowano

-co do kamieni, to spokojnie mogą być, ale musisz je wcześniej odpowiednio przygotować. Ja np swoje ugotowałem :wink:

-co do filtracji, to zapomnij o tym mini. Syf i do malawi kompletnie się nie nadaje. Musisz mieć wew co najmniej 6ool/h. Ta kaskada też nie najlepsza, ale że nie masz kasy, to może na początku ujdzie. Ale już teraz zacznij myśleć o lepszej filtracji.

-co do ryb, to tylko jednogatunkowe możesz mieć. Podaj wymiary akwa. Teoretycznie dwa samce mogą być, ale napisz na wszelki te wymiary.

Opublikowano

Wymiary akwa to: 105cm x 32cm x 32cm . Sa to niestandardowe bo to akwa mam od brata ciotecznego a jemu robił tato (mój wójek). Jest to akwarium ramowe ( zadko spotyka sie takie;) ) Co do filtrów to dopiero w marcu moga byc lepsze ale moze powiecie mi jakie te filtry byłyby dobre i jaki bylby ich koszt to od razu bym wiedział ile mam składac.

Opublikowano

Myślę, że za oba filtry mniej, niż 250zł nie wyjdzie. Trochę za niskie to akwa... długość ok, ale wysokość... mam wątpliwości. W tej kwestii lepiej niech jeszcze inni się wypowiedzą.

Opublikowano

1 mechaniczny

2 biologiczny

jak połączysz te dwa filtry w jeden nie będziesz miał ani dobrego mechanika a tym bardziej biologa

Opublikowano

Aha, a czy ten filterek bylby dobry??> http://allegro.pl/item280878183_filtr_w ... l_fa_.html

I co do niego polecalibyscie jeszcze??(tzn jaki filtr?)

Co do tematu ogólnego, to jutro jade po kamienie z tata po szkole i troche ich przywieziemy wiec od razu umyje i wyparze, nastepnie wsadze do akwarium i zobacze co uda z nich mi sie ulozyc, zrobie fotki i ocenicie. ale to dopiero jutro;)

Opublikowano

Mam taki w kotniku (550) i jestem zadowolony. Tobie jednak polecam dokupić drugi koszyk, tylko nie wiem, czy się zmieści w tak niskim zbiorniku. To będzie Twój poważny problem.

Opublikowano

to znaczy taki drugi koszyk co sie rozgalezia i ca dwa?? czy jakis inny fklad?? a nie dalo by sie na poczatek z sama gabka naprzyklad??( bez obudowy w dolnej czesci)?? Dzis po poludniu beda zdjecia ;D

Opublikowano

U Ciebie nie pozostaje nic innego jak właśnie taki rozagęźnik na dwa równoległe. IMO dokładnie nie wiem jak ten filter wygląda ale np. mój turbo by do twojego akwarium napewno nie wiszedł.