Skocz do zawartości

Fotografia Jack - Pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Możesz podać przy jakich parametrach (exif) zrobiłeś to zdjęcie? Będzie można wtedy je przeanalizować. ja tam ekspertem nie jestem i nie chcę być malkontentem, ale wydaje mi się, że - ze względu na jakość obiektywu, a nie Twój błąd - zdjęcie idealnie ostre nie jest. Sądzę jednak, że to ograniczenia posiadanej przez Ciebie optyki - przypuszczam, że zdjęcie zrobione kitowym obiektywem? Choć być może się wymądrzam i zaraz ktoś mnie skrytykuje, że się czepiam.

Pozdrawiam

Opublikowano

350d obiektyw tamron 28-75 F2.8 (popularny i robiący ładne foty)

zdjęcie jest wycięte z orginału i delikatnie poprawiłem "niebieski", chciałem żeby ryba była bardziej soczysta... nic więcej nie zmieniałem...

exif:

tryb AV

ekspozycja: 1/200 (w trybie AV lock z lampą 1/200)

f9

ISO 200

lampa wbudowana

ogniskowa: 62mm

tryb odmierzania: deseń (to nie wiem co znaczy - interpretacja microsoftu - czytam we właściwościach pliku w windzie)

balans bieli: AUTO

aha ostrość z ręki

Opublikowano

Tak sobie czytam i czytam i .....

żeby nie było ze się mądrze to małe referencje bo z Galerii mnie nie znacie bo tam nic nie wstawiam bo moim "twórczy dzieckiem" jest Klubowy Album i nie przesadzę jak napiszę że chyba cos koło połowy fot w nim zawartych w dziale ryby jest moich, choć chyba sobie w galerii konto założe coby album poreklamować i jakieś zajawki tam dawać :wink::lol: bo Galerie ślędzi kupa ludzi a do albumu dodałem ostanio co nieco i 0 wyswietleń

co wcześniejszych twierdzeń jakie się pojawiły to:

- statyw może się przydać ja focimy całe akwa, natomiast do focenia ryb jest całkowicie zbędny

- szanse na zrobienie dobrej foty kompaktem nawet dobrym są dużo mniejsze niż lustrzanką nawet słabą

- oczywiście to fotograf robi zdjęcie ale w przypadku fotografi akwariowej lub np makro to sprzet ma duże znaczenie, większe ni np w reporterce ulicznej gdzie decyduje oko i refleks fotografa lub np w portrecie czy krajobrazie gdzie trzeba mieć zmysł a nie tylko aparat

- system nie jest zbyt ważny, ja akurat mam Nikona, po prostu dzisiaj różniec pomiędzy sprzetami są tak niewielkie ze dyskutowć można w nieskończoność a w dodatku ciągle wychodzi coś nowego z nowymi parametrami, jak choćby gdzieś powyżej ktoś coś napisał o szumach ze w Canonie mniejsze a przeciez miesiąc temu Nikon wypuścił D300 gdzie szumy sa porównywalne z Canonowymi a w nowym Nikonie D3 tak pojechali że Canon musi teraz gonić Nikona i zapewne z pare miesięcy dogoni albo przegoni i tak w kółko więc dyskusja czy Canon czy Nikon czy Sony itd mijają się z celem

co do moich wniosków dotyczacych focenia to tak brutalnie mówiąć bez dobrej lampy zewnetrznej za dużo nie zdziałasz, ponieważ jak masz tylko wbudowaną to:

-musisz podnieść iso i to bardzo a wtedy wyłazi szum a ja z lampa robie foty na iso 100 do 200

-musisz dać przesłone 2,8 jak masz jasne szkło lub większą cyferkę jak masz kita a praktycznie mało które szkło na takich przesłonach uzyskuje max swojej ostrosci bo najczęściej super ostrość zwłaszzca w bardziej ekonomicznych szkłach uzyskujesz w okolicach f 8 w dodatku na 2,8 masz strasznie małą GO

-dodatkowa lampa pozwala łądnie modelowac światłem i tego nic nie zastąpi w dodatku idealnym rozwiązaniem jest mieć lampe zdalnie wyzwalaną [powyżej ktoś napisał ze mu się nie sprawdza, u mnie nawet z HQI jest oki] lub na kabelku [to jest mimo wszystko pewniejsze] bo wtedy nie musimy oświetlać na wprost tylko z góry z boku itd a daje to fajne efekty

np:

R006.jpg

inny aspekt to optyka, akurat Nikon kiedyś dawał dobre kity, teraz daje takie samo g jak wszyscy, i owszem tu róznica pomiędzy kitem i czyms lepszym bedzie ale bym zaryzykował stwierdzenie ze nie jakaś powalającą, o wiele większe efekty da stałka i ekonomicznym rozwiązaniem bedzie np w Nikone 50 mm f 1,8 gdzie nowy kosztuje koło 500 zł a uzywke w dobrym stanie za poowe ceny się kupi zresztą w Canonie jest podoby obiektyw w podobnej cenie, ja osobiście postawiłem na inne szkło 60 mm f 2,8 micro które mogę polecić [ canon też takie ma] bo jest niesamowicie ostre a w dodatku mam małą odległość ostrzenia, w kicie czy innym nawet profi zoomie minimalna odległość ostrzenia to jest co najmniet powyżej 30 cm, no czasem dwadzieścia pare natomiast w obiektywach typu micro jest to 3 do 7 cm w zalezności od modelu, wtedy możemy focić praktycznie z obiektywem przyklejonym do szyby nawet jak ryba jest blisko niej po drugiej stronie oczywście :wink: , dzięki temu można uzyskać lepsze zbliżenia a co najważniejsze jak uzywamy lampy wbudowanej lub zewnetrznej ale na sankach w aparacie to unikamu powstania na focie odblasków świetlnych jakie moga się pojawić kiedy odsuwamu obiektyw od szkła.

przykładowa fota z mojej 60 - jest to wycinek foty - pełen crop 100%

R007.jpg

narazie na tyle jak cos mi wpdanie do głowy to jeszcze napiszę

Opublikowano
350d obiektyw tamron 28-75 F2.8 (popularny i robiący ładne foty)

exif:

ekspozycja: 1/200 (w trybie AV lock z lampą 1/200)

f9

ISO 200

lampa wbudowana

ogniskowa: 62mm

makok i mi się wydaje że na to co masz to jest bdb tyle że fota ciut przyciemna ale to poprosty mała moc błysku na wczesniejszych fotach miałes to lepiej doświetlone ale tam miałeś kosmiczne iso i robiłes na f2,8 wiec logicznie że było jaśniej.

Przy tej focie skoro robiłes ją na iso 200 to możesz ją w PS rozjąśnić bez większej straty jakości

jeśli miałbym tu coś pisać co do tych parametrów to iso ok 200 jest bdb na 400 też mozna poróbować, domknołes przesłone na f 9 w ten sposób praktycznie uzyskałeś max ostrość tego szkła, imho tylko czas z krótki bo 1/100 tez by była ok

Jeśli miałbym coś poeksperymentowac i pozmieiać to bym ustawił aparat w tryb manual i iso bym zostawił na 200 czas bym zrobił 1/100 bo najczęściej wystarczy jak ryba jest w miarę spokojna czasem robie nawet na 1/80 do tego przesłona w przedziale 6 do 8 i tyle, bo jak na wbudowna lampę to ta fota i tak dobrze wyszła.

Opublikowano

a tak w ogóle to przepraszam jackj bo jak wicie ostatnio na forum nie bywałem i mam zaległości i dopiero teraz zobaczyłem że ten Topic założył jackj i o miały być pytania do niego a ja się tu wcinam :oops:

Opublikowano

dzięki mars, powiedziałeś dużo i "ludzkim językiem" :lol:

idąc za radą...

IMG_4299.JPG

1/100

f9

60mm

iso 200

bilans bieli AUTO

ostrość manual

wybrana ryba mniej więcej w tej samej odległości co poprzednia, zdjęcie bez obróbki, tylko wycięte z większego

skalowanie na www przez picasaweb - automatycznie, przy podawaniu linka do forum - na to nie mam wpływu

i masz 100% racji z tą lampą - widać że nie mogłem doświetlić ryby w "jaskini" bo przeszkodził głaz - lampa na kablu by to rozwiązała...

a Twoje foty... :roll: to zupełnie inny wymiar :lol:

Opublikowano
skalowanie na www przez picasaweb - automatycznie, przy podawaniu linka do forum - na to nie mam wpływu

Polecam jednak zmniejszać fotki w jakimś programie graficznym. Samo przeskalowanie ma dość znaczący wpływ na ostrość i warto później coś z tym zrobić. Różnica wbrew pozorom jest znacząca.

W zasadzie skalowanie i wyostrzanie to poprawki, które powinno się wprowadzać do zdjęć jako ostatnie. Wiele poprzednich modyfikacji może mieć wpływ na ostrość, więc jeśli najpierw wyostrzymy fotografię, a później przeprowadzimy dalszą obróbkę, wyjdzie klapa.

Co do fotek. Poprzednia, ta na której ryba jest w całości, moim zdaniem całkiem udana. Mogłeś jedynie trochę się obniżyć z aparatem, żeby ryba była fotografowana od boku, a nie z góry. Druga gorsza, zbyt wiele rzeczy odciąga uwagę od tego, co najważniejsze. Technicznie poprawa ogromna w stosunku do zdjęć pokazanych jakiś czas temu.

Opublikowano

zdjęcie nie było wyostrzane...

po zrobieniu wyciąłem w programie picasa2 część i to wycięte wrzuciłem tak jak było na picaseweb... te narzędzia google (program i serwis) skalują zdjęcia przy wrzucaniu, chyba żeby tyle nie ważyły...

generalnie nie mam na to wpływu bo jestem leniwy, a ten program pozwala najszybciej obrobić i wrzucić "in public" większą ilość fot (z dostępnych na rynku darmowych, wydaję mi się) - droga: karta pamięci --> www

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.