Adik87 Opublikowano 26 Października 2016 Autor #11 Opublikowano 26 Października 2016 (edytowane) Preparaty wlane No2 ma obecnie 0.3mg/l, a No3 ma 2.Przy jakich dokładnych wynikach wody mogę wpuścić ryby?Prosiłbym o napisanie przybliżonych wartości. Wlalem z ciekawości kranowe do innego akwa i po zmierzeniu no3,no2 i nh3 parametry są bliskie zeru.Co jest tego powodem? Edytowane 26 Października 2016 przez Adik87
Pleziorro Opublikowano 26 Października 2016 #12 Opublikowano 26 Października 2016 Tego, że w Twoim baniaku następuje start biologii, teraz bakterie muszą przerobić No2 w No3. Powiedz mi skąd bierzesz wartości 0,3 i 2mg/l czym robisz te testy ?
Adik87 Opublikowano 26 Października 2016 Autor #13 Opublikowano 26 Października 2016 Takie parametry ma moja kranowka2w ogóle nie przestana. Te były robione jeszcze tropicalem i zoolekiem, a jutro będę miał JBLa.
Pleziorro Opublikowano 26 Października 2016 #14 Opublikowano 26 Października 2016 52 minuty temu, Adik87 napisał: Preparaty wlane No2 ma obecnie 0.3mg/l, a No3 ma 2 30 minut temu, Adik87 napisał: Takie parametry ma moja kranowka2w ogóle nie przestana. 53 minuty temu, Adik87 napisał: Wlalem z ciekawości kranowe do innego akwa i po zmierzeniu no3,no2 i nh3 parametry są bliskie zeru.Co jest tego powodem? Powiem Ci szczerze, że nie wiem za bardzo o czym piszesz, więc nie pomogę. Miałeś kupić testy kropelkowe JBL i na ich podstawie dopiero można coś wywnioskować. Jak na razie to widzę, że masz totalnie gdzieś to co poradzili Tobie koledzy i robisz po swojemu. Mierzysz niewiarygodnymi testami i sam nie wiesz co mierzysz :). Wrócimy do tematu jak podasz wynik testu kranówy i tego co już zdołałeś osiągnąć w baniaku, ale testami JBL i ze zdjęciem fiolek ustawionych na skali do wglądu
deccorativo Opublikowano 26 Października 2016 #15 Opublikowano 26 Października 2016 Adik staramy się na razie zrozumieć co piszesz ale i ja mam wątpliwości. Tak piszesz jakbyś nie czytał wpisów. Może się umówmy tak: 1/ Nie podajesz żadnych wyników cyfrowych kranówy jak i wody w baniaku do czasu pomiaru testami JBLa przy świetle dziennym a nie w nocy przy żarówce. 2/ Podasz z nazw jakie preparaty wlałeś i ile. 3/ Podasz co z rybami ile zostało i jak się teraz zachowują nie pytając kiedy do niedojrzałego baniaka można wpuścić ryby - pytanie jest nie na miejscu bo już to zrobiłeś i może dotrze wreszcie do ciebie że teraz idzie bój o ratowanie tych co jeszcze żyją i jednocześnie o doprowadzenie biologii do pełnej nitryfikacji.
Adik87 Opublikowano 26 Października 2016 Autor #16 Opublikowano 26 Października 2016 To jeszcze mam 1 pytanie żeby nie było niedomówień. Testy JBL mam kupić 6 in 1 czy każdy z osobna?
marcin73m Opublikowano 26 Października 2016 #17 Opublikowano 26 Października 2016 Dobrze, że zapytałeś.. nie żadne 6 w 1 czy inne paskowe dziadostwo. Oddzielnie kropelkowe testy. I jeśli będziesz kupował również pH, to zwróć uwagę aby był przedział dla Malawi, czyli 7,4 - 9,0.
Rekomendowane odpowiedzi