Skocz do zawartości

Co myślicie o wodzie ze studni

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Już kilkakrotnie pisałem o beznadziejnej wodzie jaka płynie u mnie w kranie, parametry wody są fatalne (NO3 -około 50 - 70) i oprócz tego cuchnie. Pytałem was czy warto zainwestować w filtr odwróconej osmozy lub czekałem na inne propozycje.

Poszukuję wciąż innych rozwiązań i nawet ostatnio wpadło mi do głowy aby sprawdzić parametry wody w studni, kilka kilometrów od miasta na terenie ogródków działkowych. Podobno z taj studni z której wziąłem próbkę ludzie pija i jest niby super. Ja jednak mam obawy co do jej zawartości. Zmierzyłem najważniejsze parametry i ten o który mi chodzi czyli NO3 jest niski około 10 inne parametry równie dobre.

I tu moje pytanie, wiedząc o innych zagrożeniach (bakterie, pierwotniaki ....) czy warto ryzykować i co tydzień podmieniać tą wodą zbiornik, czy rozsądniej jest pozostać przy kranówie i walczyć z wysokim NO3.

Czy przegotowanie wody zabije i wykluczy wszelkie obawy.

Czekam na wasze opinie.

Opublikowano

dzisiaj rano szukalem o zywicach jonowymiennych i trafilem na cos takiego ;k

http://www.promat-woda.pl/t_odazotanowanie.html

Zapisalem sobie w linkach, aby zbadac temat czy nie da sie tego wykorzystac w jakims DYI.

Wracajac zas do tematu watku, to chyba pozostaje Ci zbudowanie denitratora, lub jakiejs hydroponiki...

w morszczakach stosuja jeszcze cos co sie zwie refugium... krotko mowiac jakies tam microalgi czy cos (wybaczcie ale morszczyzna to nie moja dziedzina) zuzywaja w procesie fotosyntezy wlasnie no3...

I to cos kiedys doprowadzilo mnie do rozmyslan nad dodatkowa komora w sumpie, w ktorej... roslyby roslinki pozerajace no3 ;k :k :k No chyba, ze sa jakies microalgi slodkowodne ;k

Opublikowano
po co refugium ?

wystarczy filtr roślinny, który to ma już wielu z nas.

:) pisalem i o hydroponice i o roslinach w sumpie/obok sumpa ... no chyba ze filtr roslinny to jeszcze cos innego... jesli tak to prosze o szczegoly, bo chyba mnie cos ominelo....

a refugium -- jak zwal tak zwal -- zasada ta sama ;k

Opublikowano

myślałem o hydroponice, rośliny w sumpie ? musiałbyś wsadzić oświetlenie do sumpa , chyba ze masz go na zewnątrz i dochodzi światło słoneczne.

Opublikowano
myślałem o hydroponice, rośliny w sumpie ? musiałbyś wsadzić oświetlenie do sumpa , chyba ze masz go na zewnątrz i dochodzi światło słoneczne.

W sumie zaden problem aby oswietlac zielenine w sumpie nie ??? :) Szybkorosnace rosliny, o niezbyt duzych wymaganiach, pyśki do nich dostepu nie maja, wiec i wybor znacznie wiekszy ;] Ciekaw jestem wydajnosci takiego "denitratora".

A hydroponika fajna sprawa, choc u siebie zakladam ja juz 2 rok, bo nie ma czasu aby zmodyfikowac system filtracji i puscic dodatkowy obieg wody na donice z roslinami ;k

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

lepsza byle jaka woda z wodocigow, niz ta zdrowsza ze studni.... no chyba ze lubisz wyciagac martwe ryby :(