Skocz do zawartości

Przestraszone ryby po redukcji obsady

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Po redukcji obsady zostawiłem tymczasowo 2 gatunki  Cyrtocara mooriiNimbochromis venustus.

Podczas wyławiania zrobiłem troche zamieszania, ale bez przesady. Od tamtego momentu (ok miesiąc) ryby są bardzo płochliwe, Cały czas przebywają w jednym narożniku. Chętnie jedzą i ładnie rosną 

Od jakiegoś czasu nie zapalam im światła, ale i to nic nie pomogło. Dodam że wcześniej pływało u mnie 5 gatunków od urodzenia.

Jakieś pomysły ?

Opublikowano

Pomysł masz dobry, z tym, że staraj się o ile to możliwe nie płoszyć ryb podczas gdy w pokoju jest jasno. Po przesiadce na większe akwarium moje ryby się bardzo zestresowały i nawet na początku ciężko mi było karmić, bo się chowały jak widziały moją sylwetkę na tle okna :(.

Ja zasłaniałem rolety do karmienia, potem wyjechaliśmy na 2 tygodnie na wakacje i karmił teść, a po porwrocie jakieś miesiąc z hakiem, ryby nagle nabrały śmiałości i teraz już po prawie 3 miesiącach jak wkładam rękę to skubią palce, a przy pracach konserwacyjnych już nie uciekają w panice. Także spokój i cierpliwość i powinno być OK.

Opublikowano

...pomijając stres co Ci opisał Pleziorro to również bardzo często przyczyną jest mała obsada i na dodatek np. agresywny samiec alfa czego doświadczyłem u siebie. Dopiero po dołożeniu samic wszystko wróciło do normy. Ale musisz dać sobie trochę czasu..bo często problem ten niknie równie nagle jak się pojawia. Ja świadomie zrobiłem małe przerybienie metodą prób.

Opublikowano
2 godziny temu, AndrzejWalb napisał:

...pomijając stres co Ci opisał Pleziorro to również bardzo często przyczyną jest mała obsada i na dodatek np. agresywny samiec alfa czego doświadczyłem u siebie. Dopiero po dołożeniu samic wszystko wróciło do normy. Ale musisz dać sobie trochę czasu..bo często problem ten niknie równie nagle jak się pojawia. Ja świadomie zrobiłem małe przerybienie metodą prób.

A to łatwo zaobserwujesz wieczorem przy pogaszonym świetle w pokoju, poobserwuj ze 30 minut zachowanie ryb, moje w opisanym powyżej przypadku, jak tylko nie widziały mojej sylwetki to zachowywały się bardzo naturalnie. Jeśli u Ciebie będą wciąż pochowane i przestraszone a na dodatek zobaczysz gonitwy dominującego samca za innymi rybami, to masz odpowiedź. 

Opublikowano
17 minut temu, Pleziorro napisał:

Jeśli u Ciebie będą wciąż pochowane i przestraszone a na dodatek zobaczysz gonitwy dominującego samca za innymi rybami, to masz odpowiedź. 

...właśnie tak było u mnie. Stąd była moje decyzja o dodaniu samic i problem zniknął. Ale przyczyny mogą być różne ( stres) a czasami jeszcze nakłada się jedno na drugie i wtedy ryb nie widzimy tylko same akwa:)

Opublikowano

Wystarczy jedna strachliwa ryba w akwarium i reszta ryb zarażona jest tym strachem. U mnie są 2-3 ryby, które mam już od ponad 2 lat. One nawet nie boją się siatki w wodzie. Ostatnio przy wyławianiu jedna skubała mnie po ręce.

Wprowadź do akwarium jakiś nowy spokojny gatunek. Reszta ryb szybko się przekona, że nic im nie grozi.

Opublikowano
36 minut temu, marcin1ja1 napisał:

Wystarczy jedna strachliwa ryba w akwarium i reszta ryb zarażona jest tym strachem. U mnie są 2-3 ryby, które mam już od ponad 2 lat. One nawet nie boją się siatki w wodzie. Ostatnio przy wyławianiu jedna skubała mnie po ręce.

Wprowadź do akwarium jakiś nowy spokojny gatunek. Reszta ryb szybko się przekona, że nic im nie grozi.

Ryby od małego pływały razem 5 gatunków. Tak mi się tez wydaje że brakuje im teraz przywódcy.

Nie mogę wprowadzać nowego gatunku bo nie po to robiłem redukcje.

Przyszłościowo zostaną tylko Morii lub Venustus.