Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, spiochu napisał:

Czy Acei nie jest bardziej roślinożerny?

U mnie Acei wcinają glony tak, że Helmety i glonojady mogą się schować :) widać ślady ząbków na kamieniach. Także śmiało stwierdzam, że są bardziej roślinożerne niż pozostałe moje gatunki.

Opublikowano
3 godziny temu, MatiK napisał:

_DSC0056.JPGDSC_1379.JPG

Fotka inkubującej samicy jest kiepska, ale wrzuciłem dla pokazania, że samiczka też może pokazać fajnie pasy ;) mam nadzieję, że pomogłem chociaż trochę ;)

Właśnie na te zdjęcia czekałam :D. Jak dla mnie pokazują, że u hary samice nie są wcale gorsze od samców. Piękne są :)

Opublikowano
3 minuty temu, Mortis napisał:

Ja tam znawcą nie jestem,  ale jak dotąd nie spotkałem się by Hara WF miała pasy na płetwie grzbietowej. 

Powiem Ci Karolu, że u samców takich pasów na płetwie nie ma. Ale u samicy coś takiego właśnie zauważyłam jak się stroszy do innych ryb. To jaśnieje i takie pasy się pojawiają. A wydaje mi się, że są raczej dobrego pochodzenia ;)

Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, rosa1986 napisał:

Powiem Ci Karolu, że u samców takich pasów na płetwie nie ma. Ale u samicy coś takiego właśnie zauważyłam jak się stroszy do innych ryb. To jaśnieje i takie pasy się pojawiają. A wydaje mi się, że są raczej dobrego pochodzenia ;)

OK Gosiu,  domyślam, że są Twoje są dobre jakościowo ale czy po złączeniu samca WF i samicy F1 lub F2 nie będą występować takie pasy? Bo jak do tej pory na zdjęciach z jeziora nie widziałem takich pasów. Nawet rozmawiałem o tym z Markiem Demasoni, który ma samca WF i skojarzy go z samicą F1 i wtedy zobaczymy czy jest możliwość wystąpienia pasów na płetwie. Powiem szczerze, że bardzo fajnie to wygląda jak te pasy zachodzą na płetwę. Tylko nie jestem pewny czy u kolegi Paulstick jest to dziki odłów. 

Oczywiście są to tylko moje domniemania, nie mam jakiś szczególnych argumentów, swoją wypowiedź opieram na zdjęciach min z ostatniego Habitatu.  

Edytowane przez Mortis
Opublikowano
11 minut temu, Mortis napisał:

OK Gosiu,  domyślam, że są Twoje są dobre jakościowo ale czy po złączeniu samca WF i samicy F1 lub F2 nie będą występować takie pasy? Bo jak do tej pory na zdjęciach z jeziora nie widziałem takich pasów. Nawet rozmawiałem o tym z Markiem Demasoni, który ma samca WF i skojarzy go z samicą F1 i wtedy zobaczymy czy jest możliwość wystąpienia pasów na płetwie. Powiem szczerze, że bardzo fajnie to wygląda jak te pasy zachodzą na płetwę. Tylko nie jestem pewny czy u kolegi Paulstick jest to dziki odłów. 

Oczywiście są to tylko moje domniemania, nie mam jakiś szczególnych argumentów, swoją wypowiedź opieram na zdjęciach min z ostatniego Habitatu.  

To w takim razie też jestem ciekawa wyniku tego eksperymentu :)

Opublikowano

Co do pasow u obu plci, to nie wydaje mi sie, ze jest na to jakas regula. W Anglii duzo WC ryb i widzialem samce/ samice z pasami i bez. Taka juz ich uroda, jedne maja pojedynczy pas, drugie podwojne czy potrojne a inne w ogole.