Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, wiem ze takich tematow jest duzo ale prosze o pomoc w obsadzie mojego akwa 182l. Wymiary to wg mnie najlepsze jesli chodzi o pojemnosc vs rozmirary (120x40x38) wyposazenie odpowiednie ( mialem 5 lat muszlowce: 0 chorob, woda nie zmieniana - tylko dolewana, rozmnazanie w pełni :) ).  Zmieniam akwa bo tamto ktore miało 112l juz dla moich oczu jest za male jak to zazwyczaj bywa, druga sprawa to nudne jesli chodzi o kolory - takie juz sa muszlowce - choc rekompensuje to ich zachowanie, ale dzieci podrosly i pytaja sie czemu rybki nie sa kolorowe :).  Jesli chodzi o obsade to znam realia i max 3 (ewentualnie), raczej 2 gatunki - nie wymagam czegos nadzwyczajnego, wiem ze Pseudotropheus saulosi sa dwubrwne (smiec-smica). Więc moje pytnie (wkoncu konkretnie zadane) brzmi - jaka obsada - Pseudotropheus saulosi i co do tego, zeby nie bylo tylko zolto niebiesko. prosze o powazne odpowiedzi, wiem ze szalu nie bedzie - teczy nie oczekuje :) , Pozdrawiam i dzieki z gory za odpowiedz.

Opublikowano

A ja bym polecił    Labidochromis Hongi Sweden

Fajne rybki a jak Ci się samiec ładnie wybarwi to będziesz miał w akwarium żółto niebiesko czerwono.

Opublikowano
3 minuty temu, skoku86 napisał:

A ja bym polecił    Labidochromis Hongi Sweden

Fajne rybki a jak Ci się samiec ładnie wybarwi to będziesz miał w akwarium żółto niebiesko czerwono.

Nie kolego, tej ryby na taki zbiornik bym nie polecił,  bo czerwono to może być ale od czego innego. 

14 minut temu, egon44 napisał:

Witaj...

Możesz jeszcze do Chindongo saulosi(dawniej Pseudotropheus) zamiast Iodotropheus sprengerae dodać np Labidochromis Perlmutt

I Egon fajny pomysł podrzucił z Perlmutt. 

Opublikowano

A ja tradycyjnie :) Labidochromis chisumulae Chizumulu. Zamiast saulosi możesz dać też Melanochromis intrruptus. Z saulosi możesz mieć problem, żeby dostać czyste gatunkowo.

Opublikowano

Witam ponownie. Po krótkim przestudiowaniu zdjęć, opisów, propozycji moim pomysłem na obsadę ww akwarium jest labidochromis sp. Mbamba, Pseudotropheus sp. "acei", no i Pseudotropheus saulosi. Co wy na to ? Jeżeli mogą być te gatunki to jakie ilości wziąć.  Jeżeli coś nie pasuje to napiszcie co ( które ryby nie pasuja) ale obsadę reszty też bym poprosil