Skocz do zawartości

Glon czy sinica?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Czyli masz Po4 ~1,2mg/l w stosunku do No3 - 50mg/l

Co według tabeli nie świadczy o występowaniu sinic

tabela do wyliczeń stosunku redfielda

Ba, nawet zakładając że masz No3 25mg/l to jesteś w zielonych glonach.

U mnie stosunek przedstawia się jeszcze bardziej na niekorzyść dla sinic, bo zakładając, ze mam Po4 0.6, a nawet 1mg/l vs moje No3 25-30mg/l. Skąd więc takie sinico-podobne wykwity w miejscach tuż przy tafli wody ?

Edytowane przez Pleziorro
Opublikowano

Gdyby tylko tabelka definiowała co nam wyrośnie w baniaku byłoby świetnie ;) . IMHO Panowie macie jakąś odmianę sinic, jak widać mało inwazyjną a czy szkodliwą ??? ja bym się tego pozbył mechanicznie (raczej nie powinno być z tym problemu).

Opublikowano (edytowane)

Jeśli przyjmiemy te twoje odczyty-  to PO4 masz 3x0,5ppm (ja widzę na fotce nieco ciemniejszy niż 0,4 ) czyli PO4 prawdziwe :( 1,5ppm

natomiast te NO3 widzę więcej podobnie jak darkon i bez Photoshopa też pod 50 ppm ale to oznacza że masz

Buddy ratio tylko 13 a to na pewno nie jesteś w zakresie glonów tylko w tzn polu roślinniaków w które oni celują  - brak i glonów i sinic bo roślinki czyste są .

Nie mamy też zielonego pojęcia o poziomie P2O5 który składa się na fosfór całkowity w baniaku.

Pomiar NO3/PO4 potwierdza że to nie są glony a ponieważ one są - to wskazuje że to jednak sinice.:(

Z tym że nie rób paniki bo to nie tragedia życiowa i nie lej tej wody utlenionej tylko zwal PO4 - najlepiej atramentem i jak pisałem wybieraj to paskudztwo ręcznie ile dasz radę.  Ogranicz świecenie np jak cię nie ma w domu to gaś światło zupełnie.

Walka z sinicami to złożony wielokierunkowy proces.

Mierząc w baniaku NO3 i PO4 trzeba to odnieść do Tabeli Buddiego a nie Redfielda która pokazuje relacje całkowitego azotu N do całkowitego fosforu P a w mierzycie NO3 i PO4 .

Wynik Jak odczytacie z tabeli redfielda trzeba podzielić przez 1,52 i odszukać wynik na tabeli Redfielda jakie to pole, zielone, zółte czy niebieskie. i tam jestście.

Jeśli tak jest jak podaje Plezi to obaj macie sinice i jak pisze Darek bez paniki trza działać - najpierw mechanicznie usuwać.

Edytowane przez deccorativo
Opublikowano

Na zdjęciu wyszło trochę ciemniejsze nie wiem czemu no3 bardziej bym powiedział że jest między 25 a 50, po4 dałem na taki kolor jak był. Zrobiłem też test na no2 i pomiędzy 0,025 a 0,06DSC_0183.JPG

PH 7,5-7,8

Opublikowano

No dobra, czas się brać za to zielone tałatajstwo, jeśli długoletni doświadczeni akwaryści mają problem z rozpoznaniem, to nie będę hodował takiego dziwoląga, baniaczek jak możecie zobaczyć na fotce konkursowej nie zubożeje jeśli usunę to zielone coś. Mam jeszcze całą masę brunatnic i lekki jasnozielony nalot na kamieniach - to na pewno zielenice, bo ryby się tym zajadają.

Także usuwam toto mechanicznie jeszcze nie wiem jak (może ktoś coś podpowie), i od jutra zdejmuję światło z 80% do 50% i skracam świecenie z 13h do 5.

Opublikowano
3 minuty temu, eljot napisał:

Weż rurkę i odessij raczej nie powinno stawiać oporu ;) 

Oporu nie, ale to jest 1cm tuż pod powierzchnią wody na tle. Nie zapominajcie, że to nie są typowe sinice które zalegają pajęczyną na piasku.