spiochu Opublikowano 18 Listopada 2016 #21 Opublikowano 18 Listopada 2016 Qrcze, jakoś nie przemawiają do mnie kamienie w takiej ilości postawione na sztorc. Jakoś tak jak z obcej planety to wygląda... Uważaj, bo masz dzięcioła, już zrobił Ci dwie dziuple Żart taki Wysłane z telefonu
yaro Opublikowano 18 Listopada 2016 #22 Opublikowano 18 Listopada 2016 Niestety i mi nie podoba się takie urządzenie akwarium, niezbyt naturalnie to wygląda, ale jeśli dla Ciebie jest ok to tragedii nie ma, w końcu to twoje akwarium.
mlody.czub Opublikowano 18 Listopada 2016 #23 Opublikowano 18 Listopada 2016 Wyglada jak bys zwykly mdf albo plyte wiorowa uzyl do zabudowy.
ziele_37 Opublikowano 21 Listopada 2016 Autor #24 Opublikowano 21 Listopada 2016 Panowie pytanie, jak pozbyć się pleśni z pod pokrywy ? Parę dni temu pojawiło się kilka kropek i całkiem szybko się rozrasta Pokrywę zrobiłem z materiału który znalazłem w pracy, nie wiem dokładnie co to jest, ni to drewno, ni skleika, ni plastik. Używają to u nas w transporcie rolek z folią ( te płyty leżą pod i nad folią, są to rolki na których są wydrukowane jakby etykietki, maszyny ładują do nich sałatki i zgrzewają całość ), zanim wziąłem te płyty do domu dowiedziałem się że do akwarium powinny się nadać gdyż nie zawierają żadnych związków które mogły by rybą zaszkodzić ( dlatego używają tego w naszej firmie która zajmuje się przetwórstwem warzyw i owoców ) i miały doskonale sobie radzić z wysoką wilgotnością i wodą. Od spodu pomalowałem to tą samą emalią której użyłem do malowania tła strukturalnego ( firmy Altax ). Jeżeli nie dam rady zwalczyć tej pleśni będzie trzeba to wymienić na inny materiał.
egon44 Opublikowano 21 Listopada 2016 #25 Opublikowano 21 Listopada 2016 1 godzinę temu, ziele_37 napisał: Panowie pytanie, jak pozbyć się pleśni z pod pokrywy ? Szmatka w rękę i heja ... To normalne że masz pleśń pod pokrywą jak tam jest duża wilgotność... Sam mam podobnie tylko nie w tej ilości co ty...
pozner Opublikowano 21 Listopada 2016 #26 Opublikowano 21 Listopada 2016 Ja bym to wymienił. Pewnie ta emalia (domyślam się, że akrylowa) łapie wilgoć. To chyba nie jest zbyt dobrze, jeśli ta pleśń skapuje do akwarium. Nie wiem, tak mi się wydaje.
bikebog Opublikowano 22 Listopada 2016 #27 Opublikowano 22 Listopada 2016 Jeżeli płyty są z tworzywa i je "powykręcało" po wchłonięciu kilku % wody to jest to najprawdopodobniej poliamid BTW Miał ktoś problem z pleśnią/grzybem przy zabudowanym akwarium w meblościance?
ziele_37 Opublikowano 22 Listopada 2016 Autor #28 Opublikowano 22 Listopada 2016 na pewno to wyczyszczę, problem w tym jak zapobiec temu niemiłemu zjawisku. W przeciwnym razie będę musiał to ściągać i czyścic co tydzień, wtedy trzeba będzie pomyśleć o zmianie materiału. Dodam że póki nie było pomalowane emalią i leżało kilka dni na akwarium też pojawiło się kilka takich plamek, także czy z czy bez emalii jest tak samo.
marcin73m Opublikowano 22 Listopada 2016 #29 Opublikowano 22 Listopada 2016 4 minuty temu, ziele_37 napisał: problem w tym jak zapobiec temu niemiłemu zjawisku spowodować, żeby wilgoci na pokrywie było mniej, czyli zamontować nawiew..
mlody.czub Opublikowano 22 Listopada 2016 #30 Opublikowano 22 Listopada 2016 (edytowane) Jak na moje musisz zamknac strukture materialu, bo teraz ta farba ma ja otwarta i zbiera sie wilgoc. Ja bym polecil cos nakleic - moze byc najzwyklejsza folia do oklejania mebli lub czegokolwiek, cos co bedzie sliskie i nie pozwoli wilgoci zbierac sie w otwartych porach materialu. W Karwai/Gamma mozesz np kupic najrozniejsze folie, mozesz podjechac do firmy ktora robi reklamy, dadza ci jakies scinki z odpadow. Pokusilbym sie rowniez na przyklejenie tasmy aluminiowej - trzyma jak cholera i plus jest taki ze mozna wszystkie narozniki powyklejac. Edytowane 22 Listopada 2016 przez Martin_1980
Rekomendowane odpowiedzi