Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Qrcze, jakoś nie przemawiają do mnie kamienie w takiej ilości postawione na sztorc. Jakoś tak jak z obcej planety to wygląda...
Uważaj, bo masz dzięcioła, już zrobił Ci dwie dziuple ;) Żart taki ;)

Wysłane z telefonu

Opublikowano

Niestety i mi nie podoba się takie urządzenie akwarium, niezbyt naturalnie to wygląda, ale jeśli dla Ciebie jest ok to tragedii nie ma, w końcu to twoje akwarium. 

Opublikowano

Panowie pytanie, jak pozbyć się pleśni z pod pokrywy ? Parę dni temu pojawiło się kilka kropek i całkiem szybko się rozrasta :) Pokrywę zrobiłem z materiału który znalazłem w pracy, nie wiem dokładnie co to jest, ni to drewno, ni skleika, ni plastik. Używają to u nas w transporcie rolek z folią ( te płyty leżą pod i nad folią, są to rolki na których są wydrukowane jakby etykietki, maszyny ładują do nich sałatki i zgrzewają całość ), zanim wziąłem te płyty do domu dowiedziałem się że do akwarium powinny się nadać gdyż nie zawierają żadnych związków które mogły by rybą zaszkodzić ( dlatego używają tego w naszej firmie która zajmuje się przetwórstwem warzyw i owoców )  i miały doskonale sobie radzić z wysoką wilgotnością i wodą. Od spodu pomalowałem to tą samą emalią której użyłem do malowania tła strukturalnego ( firmy Altax ). Jeżeli nie dam rady zwalczyć tej pleśni będzie trzeba to wymienić na inny materiał.   

IMG_20161117_171825.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, ziele_37 napisał:

Panowie pytanie, jak pozbyć się pleśni z pod pokrywy ?

Szmatka w rękę i heja ;) ...

To normalne że masz pleśń pod pokrywą jak tam jest duża wilgotność...

Sam mam podobnie tylko nie w tej ilości co ty...

Opublikowano

Ja bym to wymienił. Pewnie ta emalia (domyślam się, że akrylowa) łapie wilgoć. To chyba nie jest zbyt dobrze, jeśli ta pleśń skapuje do akwarium. Nie wiem, tak mi się wydaje. 

Opublikowano

Jeżeli płyty są z tworzywa i je "powykręcało" po wchłonięciu kilku % wody to jest to najprawdopodobniej poliamid ;)

BTW

Miał ktoś problem z pleśnią/grzybem przy zabudowanym akwarium w meblościance?

Opublikowano

na pewno to wyczyszczę, problem w tym jak zapobiec temu niemiłemu zjawisku. W przeciwnym razie będę musiał to ściągać i czyścic co tydzień, wtedy trzeba będzie pomyśleć o zmianie materiału. Dodam że póki nie było pomalowane emalią i leżało kilka dni na akwarium też pojawiło się kilka takich plamek, także czy z czy bez emalii jest tak samo. 

Opublikowano (edytowane)

Jak na moje musisz zamknac strukture materialu, bo teraz ta farba ma ja otwarta i zbiera sie wilgoc.  Ja bym polecil cos nakleic - moze byc najzwyklejsza folia do oklejania mebli lub czegokolwiek, cos co bedzie sliskie i nie pozwoli wilgoci zbierac sie w otwartych porach materialu. W Karwai/Gamma mozesz np kupic najrozniejsze folie, mozesz podjechac do firmy ktora robi reklamy, dadza ci jakies scinki z odpadow. Pokusilbym sie rowniez na przyklejenie tasmy aluminiowej - trzyma jak cholera i plus jest taki ze mozna wszystkie narozniki powyklejac. 

Edytowane przez Martin_1980