Skocz do zawartości

Purigen kiedy wymienić?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Purigen z pewnością pracował o czym świadczy ten różowawy kolor, ale widać, że  nie równomierne bo na dole jest prawie nie zużyty a na górze nadaje się już do regeneracji. Odnośnie zestawiania Purigen z Purolite to nie będzie to miarodajne bo obydwie żywice mają inny kolor wyjściowy - nowy lub zregenerowany Purigen jest kremowy, a Purolite prawie biały. Ja bym na Twoim miejscu zregenerował całe złoże Purigenu i popracował nad tym żeby równomiernie przez niego woda przepływała w korpusie tzn. tak żeby fluidyzował (obmywana była całość złoża).

Opublikowano

Purigen kupiłem taki sam jak ten nowy czyli był bialutki i jak patrze na gradacje to to samo zastanawiał bym się teraz czy sprzedawca w zoologicznym w ciula nie leci sprzedając purolite za cenę purigenu i teraz to ja nie wiem czy to purigen czy purolite jak zregeneroje acze purolite to będzie lipa

Opublikowano

Po lewej purolite A520E po prawej purigen zakupiony w zoologicznym dla mnie to to samo gratulacje taka sama oceńcie sami a co do koloru reszty to wszystko było takiego samego tylko fotka to słabo odzwierciedla 

14758693218231096192029.jpg

Opublikowano

kazik ty nie pisz że Purigen i Purolite to to samo, bo ludzie czytają i tak zapamiętają.

To absolutnie różne żywice jonowymienne choć nowe wyglądają tylko podobnie - wszystko inne je zupełnie różni, a cena przede wszystkim.

Odpowiadając na zawarte pytanie w tytule wątku - odpowiadam.:D Wymień na Purolite A520E natychmiast:D.

Purigen zregeneruj i sprzedaj na innym forum gdzie jeszcze Purolite nie znają.

Rózni je zasadniczo sposób działania i regeneracji.

Purigen adsorbuje NO2 zabierając go bakteriom nitryfikacyjnym przez co zmniejsza poziom NO3 zmieniając kolor na brązowy w miarę zapychania złoża. Regenerujemy go podchlorynem sodu zawartym w Bielince lub Ace mocząc długo a potem płucząc z chloru bo to niebezpieczny związek dla bakterii

Purolite adsorbuje tylko NO3 nie tykając NO2 więc nic nie zabiera bakteriom nitryfikacyjnym ( może być włożony na start baniaka a Purigen absolutnie NIE) i nie zmienia koloru ( to zbrązowienie to syf który zostaje w złożu) a regenerujemy czystym NaCl chlorkiem sodu czyli solą ale nie kuchenną zabrudzoną tylko tabletkową do zmiękczaczy lub zmywarek domowych do naczyń.

Jeśli pomylisz to i spróbujesz zregenerować Purolite wybielaczem ACE to masz złoże od razu do wyrzucenia - zniszczysz je chlorem.

Jeśli pozostaniesz przy Purigenie to posłuchaj rady Post_Mortem i zrób by Purigen fluidyzował i pracował cała objętością.

Czy ten korpus z Purigenem jest odwrotnie podłączony do przepływu i ma wklejoną rurkę niemal do dna kielicha? bo jakoś nie widzę puszki tylko chyba cały kielich wypełniony złożem.

Masz baniak 450l i zapewne przerybienie? więc masz dylemat .

Zostając przy Purigenie  tak 0,4-0,6l bo tyle wejdzie tego kosmicznie drogiego złoża nie osiągniesz nirwany w zbijaniu NO3.

Zmieniając na Purolite A520E i dając dwa szeregowo  odwrócone korpusy wsadzisz 1l Purolite za 38zł a zwali ci NO3 do zera w dobę więc dobrze jest dać tą nitkę na baypasie i oddzielny wylot do baniaka wężykiem by mieć kontrolę i parametrów NO3 i przepływu przez złoże - zalecane przez producenta dla 1litra złoża 32OZ/h  czyli 32l/h.

Opublikowano

Przepraszam za mija pisownię Wczoraj włożyłem do puszki zasypowej 500 ml purolite i rano widać różnicę gołym okiem a te złoże brązowe pójdzie do śmietnika  bo nie wiadomo czy to purigen czy purolite i zostaje przy purlajcie 

Opublikowano (edytowane)
19 hours ago, kazik851 said:

U O taki o ma

14758505907551797672757.jpg

W takim złożu woda powinna iść z dołu do góry. Widać, że woda nie przepływa równomiernie przez całe złoże. W tej sytuacji czy to będzie purigen czy purolite jego działanie będzie dość mocno ograniczone.

A co do koloru to nawet nie jest jeszcze w połowie drogi do regeneracji. Złoże wymagające regeneracje jest brązowe.

Edytowane przez marcin1ja1
Opublikowano

Wcześniej mialem wyłożona rurkę tak jak u stana w mambunarium ale cały nie pracował patrz post 15 kolor był brązowy w całym złożu. Czyli da rady odkręcić korpus żeby zrobić in out a nie tak jak teraz jest out in?