Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam pytanko do bardziej doświadczonych kolegów. Czy da się połączyć małą mbune (Saulosi 3+7, Acei Ngara 2+3 plus jeszcze jeden gatunek w proporcja 1+4/5 ale nie zdecydowałem jeszcze jaki) z Sciaenochromis Frei? Główną rolą Frei'ki była by redukcja narybku. Akwarium to  200x50x50 obsada jak pisałem wyżej .

Opublikowano

Będzie wolniej rósł i nie pokaże w pełni swojego wybarwienia. Na początku nie za bardzo będą mu smakowały pokarmy typowo roślinne, później się pewnie przyzwyczai. 

Opublikowano
20 godzin temu, ciosek13 napisał:

Główną rolą Frei'ki była by redukcja narybku

Z Fryeri taki reduktor narybku jak z koziej d**y trąbka :) Lepiej dorzuć Yellowki i będziesz miał narybek z głowy a i żywieniowo jakoś to pogodzisz.

• Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)
12 minutes ago, CoolPhone said:

U mnie najlepszym reduktorem narybku było Acei, akurat nie Ngara, tylko Luwala. Dopóki miałem Aceiki żaden maluch się nie uchował.

Potwierdzam toniowy Acei Luwala jak zobaczy narybek to robi się z niego skalny polujący drapieżnik. O dziwo drapieżniki nie są najlepsze do eliminacji narybku.

Zazwyczaj to właśnie mbuna jest najbardziej chętna do wyjadania narybku. Czy to w postaci wspomnianego Acei czy "Yellowka".

Edytowane przez marcin1ja1
Opublikowano

No to z moimi rybami chyba jest coś nie tak :) bo ani Acei ani Saulosi nie przejawia chęci do polowania na narybek, a wyławianie przy tej wielkości akwarium to nie lada wyzwanie. Yellow kolejna żółta ryba więc chyba raczej odpada, a Acei piękna ryba ale czy dwie odmiany w jednym zbiorniku nie będą problematyczne?

Opublikowano
41 minut temu, marcin1ja1 napisał:

Potwierdzam toniowy Acei Luwala jak zobaczy narybek to robi się z niego skalny polujący drapieżnik. O dziwo drapieżniki nie są najlepsze do eliminacji narybku.

Zazwyczaj to właśnie mbuna jest najbardziej chętna do wyjadania narybku. Czy to w postaci wspomnianego Acei czy "Yellowka".

Drapieżniki raczej mają w głębokim poważaniu malutki narybek. Jak już trochę podrośnie to co innego.

8 minut temu, ciosek13 napisał:

No to z moimi rybami chyba jest coś nie tak :) bo ani Acei ani Saulosi nie przejawia chęci do polowania na narybek, a wyławianie przy tej wielkości akwarium to nie lada wyzwanie. Yellow kolejna żółta ryba więc chyba raczej odpada, a Acei piękna ryba ale czy dwie odmiany w jednym zbiorniku nie będą problematyczne?

Może przekarmiasz i są zbyt leniwe... nie wiem.

Zostań przy jednej odmianie Acei, może być ngara. Do tego Saulosi i coś jeszcze z mbuny.