Skocz do zawartości

Prośba o pomoc z glonami

pkheniu

Rekomendowane odpowiedzi

5 godzin temu, deccorativo napisał:

Nikt cię tu nie krytykował a jedynie doradzał.

Nawet przeczytać uważnie co piszemy nie potrafisz , więc szastasz kasą  na prawo i lewo.

Odpowiedzieć na pytanie też nie raczysz a uprzednio zadałem tylko jedno.

szkoda.  walizkę testów za 135 zł jakiej firmy kupiłeś ? testów kropelkowych nie robimy wieczorkiem tylko w świetle dziennym  no GH i KH możesz jedynie wykonać wieczorkiem resztę dopiero rano.

Jak wpisałem w googla "Jakość wody Sarnów" to czytania na kilka godzin.

Bakterie więc zapewne chloru od pyty,  przekroczony poziom NO3 dla ludzi , dalej nie czytałem.

Już odpowiadam na pytanie. Jakbym wiedział że to takie ważne to bym od razu odpowiedział. ncf 1500 jest nowy. Wrzuciłem do niego 2 tabletki (kapsułki) tetra bactozym. ncf 1000 był czyszczony tydzień wcześniej a w zasadzie to 2 tygodnie wcześniej i było w nim malawi, tzn w akwa które obsługiwał. Teraz najważniejsze. Wody w nowym baniaku mam 405l więc z akwa 112 i 98l wziąłem tak na oko 100 -150l a resztę nalałem z kranu do pełna i odpaliłem kubełki ale nie od razu. Chciałbym napisać, że po 24h wrzuciłem wszystkie rybki ale prawda jest taka, że nie maiłem tyle czasu tylko szczerze tak 14 - 15h.

NIE LUBIE WYDAWAĆ KASY NIEPOTRZEBNIE. Jakby żona się dowiedziała ile na to moje malawi poszło kasy to ... nie chce nawet spekulować co by było bo jest w ciąży i nie może się denerwować. Nie jestem milionerem a nawet nie wiem jak to nazwać, no nie mam już teraz nawet tysiaka w portfelu a nawet stówki po dzisiejszych zakupach. Bo żeby szastać kasą trza ją mieć. Na szczęście już we wtorek kolejne losowanie lotto :)

Tak, teraz co do testów. Mam inne zdanie na ten temat i po prostu je kupiłem. Dałem zarobić Polakom. Mam na nie gwarancję hehe i sprzedawca da za nie upuścić sobie krew. Mi to wystarczy. Aż tak nie szastam kasą żeby wydać 250 za testy. Pojedynczo nie chciałem kupować. A jeśli to komuś pomoże to tak. Zrobiłem błąd i za to przepraszam.

Co do wody w Sarnowie to jest brązowa i mam zestaw 3 filtrów 10 cali na wejściu do chaty. sznurowy, węglowy i ten trzeci nazwijmy go zmiękczający bo ma jakąś sól. Wymieniałem je gdzieś pod koniec lipca czyli jeżeli mają wytrzymać pół roku to dla mnie są jeszcze nowe.

10 minut temu, AndrzejWalb napisał:

...możesz spokojnie stosować. Poczytaj tutaj:

Na aukcji nikt Ci tego nie napisze bo to jest niejako zaadaptowane na potrzeby Malawi co opisuje link wyżej. A w akwarystyce jest stosowany co najmniej od 8 lat o czym możesz się przekonać czytając choćby opisy miłośników dyskowców. http://www.discus.org.pl/smf/index.php?topic=4678.0

.Wszystko masz ładnie opisane na naszym forum i sprawdzone.

No już kupiłem ten purigen i głupio tak oddać. Po drugie w malawishop maja fajne ceny więc będę tam np kupował pokarm. Cóż stówka w plecy. Za niewiedze sie płaci

Heniu mój imienniku nie dosyć że jesteś młodzianek to na dodatek naiwny raptus:D szastający kasą jak milioner słuchający Pana z zoologa a nie rad z tego forum. My piszemy jedno ty robisz zupełnie co innego to jakieś chore ty chyba jesteś zakupocholik.

Teraz to już jest krytyka i to bardzo poważna kolego.

14 minut temu, pkheniu napisał:

NIE LUBIE WYDAWAĆ KASY NIEPOTRZEBNIE. Jakby żona się dowiedziała ile na to moje malawi poszło kasy to ... nie chce nawet spekulować co by było bo jest w ciąży i nie może się denerwować.

Tak, teraz co do testów. Mam inne zdanie na ten temat i po prostu je kupiłem. Dałem zarobić Polakom. Mam na nie gwarancję hehe i sprzedawca da za nie upuścić sobie krew. Mi to wystarczy. Aż tak nie szastam kasą żeby wydać 250 za testy. Pojedynczo nie chciałem kupować. A jeśli to komuś pomoże to tak. Zrobiłem błąd i za to przepraszam.

Ująłeś mnie tym odmiennym stanem żony bo miałem już nie pisać wcale po tym co zrobiłeś . Ty  raczej myśl o zebraniu kasy na wózek, ubranka i pieluchy jednorazowe a na zakupy Malawi - szlaban. Tylko dziś wydałeś nie potrzebnie kilka stów na Purigen, testy do dupy jutro je oddaj nie mierząc nic , nie wiem lampę UV?, i co tam jeszcze kupiłeś albo jeszcze za chwilę kupisz.

Nie potrzebnie też zakupiłeś drugi kubeł, oba prefiltry , baktozymy - a uratował cię przed katastrofą ten stary poczciwy kubeł z biologią bo stara woda co zawiera już napisałem - jest bezwartościowa wręcz szkodliwa dla nowego czystego baniaka.

Umawiamy się tak - zanim pójdziesz do tych sklepów z super cenami i cię naciągną na następne niepotrzebne zakupy to najpierw pytasz koleżeństwa z forum i się stosujesz do rad.

Nie kupujesz żadnej karmy tylko otwierasz nowy temat obsada pkhenia i albo podajesz ile i jakich ryb się pozbył ten sklepikarz bo pokarm dobieramy do obsady a nie kupujemy na pałę jak leci. 

Wybacz taką bezpośrednią krytykę ale ci się należała.

Heniu zanim napiszesz czwarty post po poście to może poczekaj na kilka odpowiedzi na pierwszy - tak się nie robi na tym forum chyba że wyjątkowo albo po kilku tygodniach bez odpowiedzi.

No nie nie zdążyłem już rozprawiczył te testy - teraz ich nie oddasz. - nie zdążyłem.

25 minut temu, pkheniu napisał:

GH przy 8 zmieniło sie na bardzo czerwony a przy 17 na zielony

KH - 7

NO2 - 0,5

NO3 - 20

PO4  - 1,5

PH - 7,6

NH3 - 0,5

Mam dobre światło.

Wyniki żeby były jak najbardziej wiarygodne muszą być odczytane w świetle dziennym a nie sztucznym...

2 osoby niezależnie odczytywały wyniki i tak naprawdę ciężko się pomylić bo kolory różnią się bardzo od siebie na wzorniku i moim zdaniem łatwo dopasować je do jednego wskaźnika. Purigen w rajtki i już w kubełku. teraz mam loterie ale zapytam w którym z 4 koszy powinienem go umieścić?

22 minuty temu, pkheniu napisał:

Purigen w rajtki i już w kubełku. teraz mam loterie ale zapytam w którym z 4 koszy powinienem go umieścić?

Wprawdzie ja w swoim kubełku mam Purolte a nie tak jak ty Purigen,to mam go umieszczony w dwóch koszach od dołu...

Tobie bym proponował go wrzucić w drugi kosz od dołu w kubełku...

3 godziny temu, deccorativo napisał:

Heniu mój imienniku nie dosyć że jesteś młodzianek to na dodatek naiwny raptus:D szastający kasą jak milioner słuchający Pana z zoologa a nie rad z tego forum. My piszemy jedno ty robisz zupełnie co innego to jakieś chore ty chyba jesteś zakupocholik.

Teraz to już jest krytyka i to bardzo poważna kolego.

Ująłeś mnie tym odmiennym stanem żony bo miałem już nie pisać wcale po tym co zrobiłeś . Ty  raczej myśl o zebraniu kasy na wózek, ubranka i pieluchy jednorazowe a na zakupy Malawi - szlaban. Tylko dziś wydałeś nie potrzebnie kilka stów na Purigen, testy do dupy jutro je oddaj nie mierząc nic , nie wiem lampę UV?, i co tam jeszcze kupiłeś albo jeszcze za chwilę kupisz.

Nie potrzebnie też zakupiłeś drugi kubeł, oba prefiltry , baktozymy - a uratował cię przed katastrofą ten stary poczciwy kubeł z biologią bo stara woda co zawiera już napisałem - jest bezwartościowa wręcz szkodliwa dla nowego czystego baniaka.

Umawiamy się tak - zanim pójdziesz do tych sklepów z super cenami i cię naciągną na następne niepotrzebne zakupy to najpierw pytasz koleżeństwa z forum i się stosujesz do rad.

Nie kupujesz żadnej karmy tylko otwierasz nowy temat obsada pkhenia i albo podajesz ile i jakich ryb się pozbył ten sklepikarz bo pokarm dobieramy do obsady a nie kupujemy na pałę jak lec, ffi. 

Wybacz taką bezpośrednią krytykę ale ci się należała.

Heniu zanim napiszesz czwarty post po poście to może poczekaj na kilka odpowiedzi na pierwszy - tak się nie robi na tym forum chyba że wyjątkowo albo po kilku tygodniach bez odpowiedzi.

No nie nie zdążyłem już rozprawiczył te testy - teraz ich nie oddasz. - nie zdążyłem.

Na szczęście to drugie już dziecko więc wózek i pozostałe zabawki już są.

Nic już nie kupię, bo się wyczesałem z kasy. Jesli chodzi o obsadę to niestety będzie bardzo ciężko bo jest trochę tych rybek. powinno być 66szt. Red, yelow, solusi, auratus, demasoni, rudy albo rdzawy, koral (czy coś takiego) hmmmm. na pewno podchowam i zredukuje do góra 4 rodzai bo teraz jest 11 różnych gatunków. Wiem, wiem, same błędy. Karmię spiryliną w płatkach 2 a nawet dzisiaj 3 razy dziennie i raz na 3-4 dni chyba krylem (to do wybarwienia takie pomarańczowe i też płatki). Mam tez inne pokarmy. np z tropikala tanganika a nawet duże wiadro jakiejś karmy po karasiach ale tego ostatniego nie daje.