Mortis Opublikowano 30 Września 2016 #11 Opublikowano 30 Września 2016 Błękit na bokach i trochę brązu od pyska poprzez grzbiet u Makokola Reef.
daniel1022 Opublikowano 2 Października 2016 Autor #12 Opublikowano 2 Października 2016 Dnia 29.09.2016 o 23:05, Mortis napisał: Chindongo Saulosi Cynotilapia Hara Elongatus neon spot Acei Luwala Cynotilapia Jalo Reef Lodotropheus Sprengerae Makokola Reef Z tych 6 gatunków jeszcze jakiś odrzucić? Wszystkie ładne lecz wydaje mi się ze 6 to przepych.
Mortis Opublikowano 2 Października 2016 #13 Opublikowano 2 Października 2016 Ja bym zostawił wszystkie sześć. Możesz zrobić tak, że kupisz 5 gatunków, a jeśli będziesz uważał że może warto jeszcze coś dodać to w każdej chwili coś dorzucisz. 1
daniel1022 Opublikowano 2 Października 2016 Autor #14 Opublikowano 2 Października 2016 Mam jeszcze pytanie odnośnie ilości jaką zakupić, ile tego brać z danego gatunku? Tak po 10 sztuk, a później redukcja? I jeszcze jedno PSEUDOTROPHEUS SOCOLOFI MARA POINT taki gatuneczek? Btw moja kobieta słusznie stwierdziła że ryby które zaproponował Mortis są piękne lecz trzeba brać pod uwagę, że większość będzie samic tak by mogły zgodnie ze sobą żyć. Czy może istnieje szansa że przy takim układzie w miarę będzie to funkcjonować w układzie np 3 samce reszta samic?
Bezprym Opublikowano 2 Października 2016 #15 Opublikowano 2 Października 2016 Tego neona bym odrzucił bo z harą nie wiadomo czy się wybarwi, ryba bądź co bądź lubi ganiać inne ryby.
daniel1022 Opublikowano 2 Października 2016 Autor #16 Opublikowano 2 Października 2016 9 minut temu, Bezprym napisał: Tego neona bym odrzucił bo z harą nie wiadomo czy się wybarwi, ryba bądź co bądź lubi ganiać inne ryby. Czyli Hara agresywna? A co z tym pseudotropheus elongatus chewere? Zamiast neon spot?
Bezprym Opublikowano 2 Października 2016 #17 Opublikowano 2 Października 2016 A dlaczego nie dasz maingano, akurat u Chewere lub Neona tylko samiec ładny a tutaj byś miał cały komplet ładnych i przede wszystkim inny układ pasków, bo już trzy pasiaki poprzeczne masz. 1
marcin1ja1 Opublikowano 2 Października 2016 #18 Opublikowano 2 Października 2016 Ja bym na Twoim miejscu zastanowił się nad dwoma gatunkami Cynotilapii. Ich samice nie grzeszą urodą. Masz dość spory litraż więc możesz zastanowić się nad większą mbuną. Może Metriaclima Msobo Magunga (samce granatowo-czarno-niebieskie a samice żółte) + Metriaclima estherae red blue (samce niebieskie a samice pomarańczowo-czerwone) + Pseudotropheus demasoni + Acei Luwala + Iodotropheus Sprengerae Makokola Reef. Z takim zestawieniem nie będzie ani jednej brzydkiej samicy i będzie naprawdę kolorowo. Nie piszemy Lodotropheus a Iodotropheus (nie ma to nic wspólnego z lodowym tropheusem )
Bezprym Opublikowano 2 Października 2016 #19 Opublikowano 2 Października 2016 Możesz posłuchać Marcina ,chociaż u Hary z tą urodą samic to takiej tragedii nie ma,jeszcze jakbyś w tej propozycji powyższej sprengerae zastąpiłbyś auratusem tojuż wogóle bajka by była.Chociaż do Msobo już Estherae bym nie dawał, albo to albo to.
marcin1ja1 Opublikowano 2 Października 2016 #20 Opublikowano 2 Października 2016 7 minutes ago, Bezprym said: Możesz posłuchać Marcina ,chociaż u Hary z tą urodą samic to takiej tragedii nie ma,jeszcze jakbyś w tej propozycji powyższej sprengerae zastąpiłbyś auratusem tojuż wogóle bajka by była.Chociaż do Msobo już Estherae bym nie dawał, albo to albo to. Czemu? Miałem do czynienia z obydwoma Metraclimami i podobieństwo kończy się tylko na nazwie. Całkowicie inna budowa i zachowanie. 1
Rekomendowane odpowiedzi