Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, wszystkich forumowiczów. Trochę zmian w moim zbiorniku. Przede wszystkim nowa filtracja (filtr narurowy) związku z tym faktem byłem również zmuszony zmienić aranżacje w celu ukrycia nowych rur od filtra itp. Czekam cały czas na glony-tło wyszło trochę za jasne. Dołożyłem dwa nowe gatunki ryb i to chyba tyle z nowości ;)

Akwarium -540l 150x60x60

Oswietlenie -t5 30Wx3

Filtracja- narurowa 

Tlo -DYI

fauna- Labidochromis caeruleus , Acei , cynotilapia zebroides likoma red top, metriaclima zebra kawanga gold

IMG_2011.JPG

Opublikowano (edytowane)

Witaj...

Zarośnie glonem i będzie super ;) 

Mogłeś dać parę wyższych kamieni,bo ułożenie kamieni wygląda trochę za nisko...

Edytowane przez egon44
Opublikowano

Bez skojarzeń proszę, ale wyszła Ci fajna męska klata ;)
Zdecydowanie brakuje wyższych kamieni i do tego niestety nijak nie pasują kolorystycznie do tła :(

Wysłane z telefonu

Opublikowano

...spróbuj zmniejszyć oświetlenie. Wiem..może się nie dać. Ale możesz celem sprawdzenia owinąć jedną, dwie świetlówki folią aluminiową i zobaczysz czy tak nie będzie lepiej jeżeli chodzi o oświetlenie. Możesz też ( tak miałem) nałożyć na pierwszą świetlówkę od tła pomalowany na czarno odbłyśnik i skierować z niej światło na przód. Ale to wszystko zależy od tego jakie klimaty lubisz.

Opublikowano

Mnie się tam marzy malawi z otoczakami. Kamienie masz świetne, idealne dla naszych ryb. Praktycznie między każdym jednym tworzy się grota do zasiedlenia.  Jednak to bardzo trudny budulec :) Zgadzam się z przedmówcami, że jest za nisko. Ja bym ułożył z nich wyższe gruzowisko, dodając następne warstwy  przy tych 2ch największych kamieniach po prawej. Masz sporą szerokość do wykorzystania, a przy wysokości akwarium 60 cm, kamienie powinny być przynajmniej na wysokość 35, nawet 40 cm. Zluzuj trochę środek akwa a dodaj kamieni na wysokość po prawej. Piach tez fajnie kolorystycznie pasuje do kamieni. Tło DIY to całkiem nie moja bajka. Kolor nie gra z resztą i mocno daje po oczach. Załączam foto znalezione w sieci z otoczakami, tak dla inspiracji.

NewTank1.jpg

Opublikowano

Mi tam się w ogóle otoczaki nie podobają, chociaż pewnie odzwierciedlają najbardziej środowisko naturalne. W jeziorze łatwiej o otoczaka niż łupka :P

Opublikowano
6 godzin temu, Lee napisał:

Mnie się tam marzy malawi z otoczakami.

Otoczaki są ok ale pięć razy większe i pięć razy mniej niż na tej fotce ;)