Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

no właśnie.... z kółkami.... mój błąd. Problem w tym, że nie ma żółtego kółka, tylko coraz mniej zielone. Swoją drogą ciekawe czy kiedyś doczekamy się bardziej obiektywnych testów, gdzie błąd czy interpretacja testującego byłaby minimalna. To już miareczkowanie pod tym względem jest lepsze.

Opublikowano
20 godzin temu, wojtekr napisał:

no właśnie.... z kółkami.... mój błąd. Problem w tym, że nie ma żółtego kółka, tylko coraz mniej zielone. Swoją drogą ciekawe czy kiedyś doczekamy się bardziej obiektywnych testów, gdzie błąd czy interpretacja testującego byłaby minimalna. To już miareczkowanie pod tym względem jest lepsze.

Uważam że te testy JBLa co mamy są w zupełności wystarczające dla akwarystyki.

Nie są nam potrzebne takie co pokazują w ug/l wystarczy w mg/l  a te czułości jakie daje JBL NH4 czy NO2 i tak są znacznie powyżej potrzeb.

To że np NO2 mamy stale w baniaku 0,05 ppm albo nawet 0,1ppm a nie <0,01ppm  i ten test to pokazuje nie znaczy że biologia jest zła.

Doszliśmy do tak niskich a już wykrywalnych tym testem poziomów że pokazują subtelne zmiany wynikające np z wypłukania gąbki czy wpuszczenia 2 nowych ryb do baniaka.

Testy kropelkowe innych firm nawet by nie drgnęły i stale pokazywały 0 :D bo tak mają opisane skale.

Nie ma powodu by produkować dla nas testy oparte na miareczkowaniu bo byłyby na pewno znacznie droższe , a już wielu kolegów narzeka że test drogi i żadnego nie kupi.

Podstawowy problem tych naszych testów z porównaniem koloru leży w nas samych bo każdy nieco inaczej widzi barwy .

Rozwiązaniem tego są te same testy ale odczyt fotometryczny i takie testery są tylko zdecydowanie droższe bo oparte na technice LED i mikroprocesorach ale wyświetlają wyniki z dokładnościa do +/- 0,04ppm i cyframi na wyświetlaczu więc nie ma dyskusji czy to ten czy inny kolorek.

Jak ktoś wie że słabo u niego z rozróżnianiem kolorów to idzie w kierunku drogich fotometrów jak go na nie stać.

Fajnie że w literaturze to zostało opisane  co to za wydawnictwo i z kiedy?

Do tła chińskiego 3D skleiłem turbo-kaseciak pod pompy Atman 306 i SOBO 3200l/h

ma wymiary 13,7 x 14x h37cm i czekam na gąbkę z WodaTech 14x5x37cm by wkleić prowadnice.

zasys będzie tylko dołem 5 cm nad dnem by w  tle szparowania nie robić. tak wygląda jeszcze nie przyklejony do tła

20160930_074841_001.jpg20160930_075049.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano
Dnia 29.09.2016 o 17:07, deccorativo napisał:

Ja tam zauważam wiele delikatności w naszej biologii i jak widzicie nawet stary wyjadacz jakim jest Seba może mieć przejściowe trudności jak wszystkim na raz w biologii potrząśnie. Sam mi przyznał że był zbyt pewny siebie ale oczywiście nie ma tragedii - pomału wyjdzie z dołka.

Ja tam mam wielki respekt przed pewnością siebie co do biologii nitryfikacyjnej i zawsze staram się mieć plan B:D

Na pewno nie należy starego piasku wymieszać z nowym a na dodatek przysypać zupełnie nowym. Raczej tracimy całe złoże biologii piaskowej.

Na pewno jednocześnie nie należy wyjmować wkładów ceramicznych czy dawać nowe gąbki bo też tracimy kawał biologii

Na pewno jednocześnie nie należy dokładać ryb zmieniając baniak na większy bo wzrasta obciążenie biologii.

Pozwolę sobie Heniu dodać dwa grosze od siebie, i opiszę po krótce przesiadkę z 280 do 666l czyli tak na prawdę przesiadkę z około 200 do 330, bo takie realne objętości wody mieszczą moje akwaria.

Akwarium docelowe miało przyjąć ryby bez dojrzewania, czyli metodą na "młodzianka" z tym, że ja ani młody ani młodzianek, co najwyżej małolat-malawista :). 

Akwarium zalane świeżą wodą przez "utrojstwo z filtrem węglowym", zupełnie nowe kamienie i nowy piasek, wszystko wyjałowione tiosiarczanem sodu wypłukane i wygotowane. Ryby duże 9-10cm w ilości sztuk 23.

I teraz ciekawostka bo muszę zostawić biologię w starym baniaku... więc dzielę około 1,5l lawy wulkanicznej na dwie części, do każdej porcji dodaję po około 500g nowej surowej wypłukanej lawy. Do większego dałem troszkę więcej niż 500g :).

Tak przygotowane złoże umieszczam w kaseciaku wlewam Prodibio biodigest i wpuszczam ryby...

Codziennie badam parametry, No2 zaczyna powoli się podnosić i rośnie do wartości 0,2 ale nie panikuję bo wiem że No3 także powoli rośnie, czyli garstka złoża działa a ja muszę dać czas bakteriom na zasiedlenie baniaka. Pomagam dodatkowo bakteriom i rybom dolewając sprawdzone Microbe lift - special blend oraz Microbe lift - nite out.

Po około tygodniu od zalania No2 zaczyna powoli maleć, przy czym No3 rośnie już do normalnych wartości jak w dojrzałym baniaku, czyli ~20-30 i leci podmnianka 20% wody. W baniaku tym nie mam nic poza wyżej wymionionym  ~1,5l lawy wulkanicznej i gąbkę. Żadnych Purolite, tmbt, węgla... nic.

Po 2 tygodniach akwarium stabilne, dopuściłem 10 sztuk młodych Acei, które w żaden sposób nie zmieniły parametrów.

Karmiłem przez cały czas początkowy po przesiadce. 

Na chwilę obecną wykwit wszelakiej maści glonów, No2 bez zmian cały czas około 0.05mg/l a No3 około 30mg/l tuż przed podmianą (podmiany ostatnio robione co 2 tygodnie ze względu na urlop).

Podsumowując post, nawet garstka biologii wspomagana dodatkowymi kulturami jest w stanie wystartować w dużym baniaku nie przerybionym i nie przekarmianym. A samo zachwianie parametrów a raczej postawienie ich na głowie nie zrobiło wielkiego przewrotu.

Mam nadzieję, że moje obserwacje komuś w przyszłości pomogą przy przesiadce na większy baniak.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Test kaseciaka bez złoża ceramiki po 7 dniach:D

NH4 - nie wykrywalny

NO2 - 0,03-0,04ppm - nie osiąga koloru - 0,05ppm i już się nie zmienia. Następny pomiar po tygodniu

Jestem zadziwiony - z baniaka 300l z 60-70 szt tropheusami w tym 22 dorosłe wyjąłem jedyne złoże -1,5l Matrixa i od pierwszego dnia był ten sam wynik NO2 - tak jakby te 1,5l ceramiki klasy wyższej nic nie znaczyło dla biologii.

Cała biologia w tak przeciążonym baniaku pracuje tylko na gąbce i piasku - zupełnie bez złoża ceramicznego.

W kasecie pozostało 1,2 l TMBT

Wizualnie woda jakby bardziej klarowna a szyby jakby wolniej porastały glonami , bez czyszczenia jak co tydzień są niemal idealnie czyste. Karmię od 4 dni normalnie czyli 2x dziennie + niedziela głodówka.

Przyszła gąbka z WodaTech no to jest gąbka:D ogromna powierzchnia ssania 14x37cm i niespodzianka - gratisy jeden z nich gąbka ppi5 a może ppi10 idealny ruszt pod pompę.:D

ATT00142.jpg

tak wygląda turbo-kaseciak od tyłu czyli od strony szyby tylnej.

20161004_105721_002.jpg

20161004_110036.jpg

jutro naklejam na tło

Opublikowano

ta gąbka to raczej 10 ppi (zamawiałem u nich ostatnio krążki 10 ppi i wizualnie to ta sama gradacja) :)

zakładam, że grubość gąbki (tej dużej) to 5cm, w związku z tym masz ~ 2,6l gąbki ?

wg tego opisu z artykułu, którego zdjęcie wstawiłem powyżej, będziesz miał właśnie około 1% objętości zbiornika, zawsze możesz dołożyć ciętych gąbek nad pompę

co będziesz trzymał w zbiorniku z tym filtrem ?

Opublikowano
2 godziny temu, michal_j napisał:

wg tego opisu z artykułu, którego zdjęcie wstawiłem powyżej, będziesz miał właśnie około 1% objętości zbiornika, zawsze możesz dołożyć ciętych gąbek nad pompę

co będziesz trzymał w zbiorniku z tym filtrem ?

Niestety nie mam jak przeczytać tego artykułu a szkoda.

Zawsze pod pompę mogę dać 1-2litry dowolnej ceramiki, i Purolite w rajstopie, albo 1,5l TMBT albo te pocięte gąbki ale nic nie dam po doświadczeniach z brakiem ceramiki w mojej Tanganice:D.

Dam tam tylko matę węglową do okapu kuchennego przyciętą jeszcze nie wiem jak:D by klarowało wodę.

Co do tego zbiornika 400l to u mnie nic nie będzie w nim pływało :huh: robię kompletny zestaw absolutnie wszystkomający  będzie wszystko co może być w Malawi. Tło z turbo-kaseciakiem bez widoku cegły ale z  denitryfikatorem wężowym, tło 3D chińskie za 200zł , oświetlenie belka na RGBW12W x 8szt i sterownikiem Romka nawet gałęzatki będą ;)+ szyby nakrywowe tylko wlać wodę i od razu wpuszczać ryby bo nawet biologia będzie dojrzała.  Plany są na razie zupełnie nie skonkretyzowane ale na pewno nie jest to mój ostatni docelowy baniak.

Test kaseciaka bez złoża ceramicznego - uzupełnienie

Zastanawiało mnie z czego te czyste szyby po tygodniu więc uzupełniłem pomiary dzisiejsze także o następne dwa pomiary, TMBT lepiej pracuje i mnie muli :

NH4 - nie wykrywalne

NO2 - 0,03-0,04ppm

NO3 - pomiędzy 1- 2,5ppm

PO4- 0,2ppm

tak wygląda pomiar NO3 Salifertem

ATT00202.jpg

Opublikowano

Ojciec mojego kolegi "paletkarz" posiadający baniak 450l. cały czas bazuję tylko na filtrach gąbkowych napędzanych brzęczykiem w rozmowie z nim powiedział, że kiedyś kupił filtr turbinowy, który włożył i po kilku godzinach wyjął z baniaka bo nie podobała mu się jego praca - wir.... Biologię ma chyba ok. skoro tak delikatne  ryby mu się rozmnażają. Więc tak samo uważam, że w baniaku nie są potrzebne żadne ceramiki, matrixy itp. oczywiście jak wszystko jest robione zgodnie ze sztuką. Można by było pokombinować w turbo kasecie aby zamiast jednej długiej gąbki dać dwie. Przy czyszczeniu tylko dolną płukać a górną dać w miejsce dolnej