Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, XGrzesX napisał:

To jak myslicie, gąbka grubości 4 cm będzie wystarczająca ?

Póki sam nie sprawdzisz to się nie przekonasz...

Opublikowano

czym gąbka cieńsza tym filtracja mechaniczna gorsza - optimum pomiędzy  filtracją, czasem zapychania się i przepływem 2000-4000l/h to 5cm ja mam 10cm i jest także dobrze ale po tygodniu gąbka wyrażnie się przytyka i wymaga czyszczenia - co mi akurat odpowiada.

Opublikowano

Ja też czyszczę gąbkę co tydzień choć spokojnie mógłbym poprzestać na czyszczeniu co 2 tygodnie. Nigdy jeszcze nie miałem zapchanej gąbki. Cały syf zbiera się na jej powierzchni i wnika bardzo płytko. Wcześniej miałem gąbkę o gr. 5 cm ale zrezygnowałem na rzecz cieńszej i osobiście różnicy nie widzę. Po tygodniu spadek wody w komorze pompy to jakieś 4-5 cm. Nie wiem natomiast jak zachowa się gąbka przy pompie o wyższej wydajności niż moja. Prawdopodobnie zapcha się szybciej i w takim przypadku lepsza będzie o gr. 5 cm tak jak pisze Henryk i inni koledzy.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Czy gdzieś na forum jest jakieś podsumowanie... kaseciak vs. turbo-kaseciak? Po przeryciu wątku z kaseciakiem, podjęciu decyzji i zamówieniu formatek, odkryłem ten temat i już mam mętlik. 

Czy do klasycznego kaseciaka nie można wkładać TMBT? Bo nie bardzo widzę różnice w stosunku do turbo- prócz większej gąbki (a co za tym idzie - rozmiarów) i braku miejsca na grzałkę.

Opublikowano (edytowane)

Turbo nie ma przegrody za gąbką przez co nie możesz wymusić większego przepływu przez złoże ;) cała różnica.

Edytowane przez kwiq
Opublikowano

właśnie dotarłem do konca tego watku i mam watpliwosci..

otóż śpię przy samym akwarium i cisza jest bardzo pożądana.. a na sam koniec wątku poruszyliście problem gwiżdzącej pompy. 

na pokazanych filmikach to rzeczywiście mocno słychac.. to w zasadzie chyba wyklucza budowę kaseciaka w moim baniaku :(

A czy ktoś może mi wyjaśnić po co produkuje się takie wielkie  kubły jak np. Aquael Unimax 700 (5 koszyków po 5 litrów)  skoro w kaseciaku sprawdza się 1 mała gąbka?

Właśnie planuje wymiane baniaka na 150x55x55 i zanim dowiedziałęm co to jest kaseciak to byłem przekonany na zakup tego Unimaxa 700 (wielki i jeden z najcichszych, 38W), mysłąlem też żeby dać dwa narurowce z watoliną (wg opisu Stana) równolegle na wejsciu żeby ograniczyć częstotliwość wyciągania i otwierania tego kubełka w celu wyczyszczenia gąbek..  

Teraz mam przez Was mętlik w głowie :)

Poradźcie mi proszę a co się zdecydować

Opublikowano

Też podepnę się do powyższego pytania. Czy można w jakiś sposób uniknąć głośnej pracy kaseciaka ?

Swoją drogą, gdyby nie to, że mieszkam na 5 pietrze to z całą pewnością poszedł bym w filtrację narurową.

Opublikowano
1 godzinę temu, iquitos68 napisał:

Też podepnę się do powyższego pytania. Czy można w jakiś sposób uniknąć głośnej pracy kaseciaka ?

Swoją drogą, gdyby nie to, że mieszkam na 5 pietrze to z całą pewnością poszedł bym w filtrację narurową.

Co to ma do rzeczy, że mieszkasz na 5 piętrze? Rób narurowca, będziesz miał prawie bezgłośną filtrację. Niestety polecane do kaseciaków pompy Jebao DC nie wytrzymują w wielu przypadkach próby czasu i zaczynają bardzo głośno pracować.
Ewentualnie zrób kaseciak na pompie CO.