Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, deccorativo napisał:

W bardzo wielu przypadkach tak się zatrzymuje start i nie wiem dlaczego ale zawsze pomagało wlanie 2-3 ampułki Prodibio Biodigest  po tym zaraz ruszało dalej.

spróbuj:D

kontrolnie zmierz raz NH4 bo powinno być już dawno poniżej wykrywalności JBLa. ostatni pomiar jaki mamy to 17 tego pokazywał jeszcze 0,1ppm NH4.

Bakterie udało się załatwić i wlałem 3 fiolki. 

A co do NH4 to hm.... zobacz na tabelkę. 

916317fd431632cbmed.png

Opublikowano

No to Darku wygląda że ten Azoo Aquaguard Plus zrobił nam wszystkim psikusa.

Natychmiast po wlaniu zabrał bakteriom 50% amoniaku z wody a w kolejnym dniu już 90%  - by cwaniaczek po 10 dniach oddać wszystko z powrotem do wody.

Niestety przez te 10dni bakterie chyba nie miały co jeść i tak  wszystko zostało czyli amoniak wrócił do poziomu startowego 1 ppm czyli tyle ile go wlałeś a NO2 i NO3 wzrosło minimalnie. Wygląda że nitryfikacja nie ruszyła.

Niestety moim zdaniem 10dni stracone a ponieważ dziś wlałeś nowe bakterie i teraz amoniaku jest jak przy starcie powinno być czyli 1ppm to powinno teraz po 2-4 dniach ruszyć. Pozostaje cierpliwie czekać.

Nauczka - nie stosować do uzdatniania wody przy starcie baniaka tego  Azoo Aquaguard Plus.

Tak jak zmieniłem szablon - tylko lejemy wodę do baniaka przez ustrojstwo z węglem aktywnym.

Opublikowano

Niby 1 ampułka jest do 1000l wody więc myślę że 3 ampułki wystarczą - jak masz jeszcze to zachowaj na póżniej bo to zawsze dobrze mieć w domu - coś jak plaster na skaleczenie. Nie wiemy co będzie dalej ale ustrojstwo do nalewania wody ze słuchawki prysznicowej to już rób.

W najgorszym wariancie wodę będziesz cała wymieniał więc dobrze by było ustrojstwo już mieć.i nie lać tego chemicznego uzdatniacza.

Opublikowano

Pamiętaj podłączając ustrojstwo do rur o ciepłej wodzie. Ja nie pomyslalem, w lecie ok ale w zimie może być problem.

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
38 minut temu, aurban6 napisał:

Pamiętaj podłączając ustrojstwo do rur o ciepłej wodzie. Ja nie pomyslalem, w lecie ok ale w zimie może być problem.

Witaj w klubie zimnej wody.  Tez tak zrobiłem i nie mam już możliwości doprowadzenia cieplej 

Opublikowano

Typowe myślenie większości kolegów budujących dom z myślą o dużym baniaku. Jak już nie można dołożyć jednej rurki w podłodze a trzeba lać wodę do stojącego baniaka - to się budzą.

Zazwyczaj  pamiętamy tak:

prąd - kanaliza i zimna woda - a tu siurpryza:(

Powinno być:D  prąd - ciepła woda + zimna woda - kanalizacja

Na szczęście jest rozwiązanie bo o podprowadzeniu elektryki nie zapomni nikt.

Ponieważ wodę do baniaka lejemy przez wkład z węglem aktywnym to nie należy przekraczać 3l/min mimo że na wkładzie napisane " do 6l/min" a taki sik to podgrzeje każdy przepływowy podgrzewacz wody za 100zł o mocy 2-3 kW  no ale za prąd trzeba zapłacić.

Opublikowano

Zgadza się Henryku na początku się nie myśli bo nie ma się stażu
Ja mam mały baniak to i na wiaderka dla sportu sobie mogę pozwolic.
Leje z ustrojstwa do wiaderka ok 10 l, następnie z wiaderka około 1,5 kubka do kawy wlewam do czajnika i gotuje po czym spowrotem do wiadra i do baniaka.
Niezła manufaktura, chyba opatentuje