Skocz do zawartości

Czy możliwe jest zdychanie ryb po podaniu mrożonek.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałem urozmaicić moim pupilkom dietę i kupiłem mrożoną larwę komara i kryl, (tu dodam iż dostały to pierwszy raz) po dwóch dniach zaczęły się problemy - ryby zaczęły zdychać i tak codziennie po jednej. Na początku myślałem że to choróbsko, więc ostro ruszyłem z leczeniem, choć objawów było brak. Dopiero po kilku dniach skojarzyłem fakty, iż padają te ryby które najchętniej jadły. Dwudniowa głodówka i podmiana wody + węgiel do filtra po lekach, zakończyły zdychanie pysiów.

Teraz zastanowiam się gdzie zrobiłem błąd i wstrzymam się chyba z podawaniem nowych pokarmów, kosztowało mnie to bowiem 7 pięknych ryb. :(

Opublikowano

więc ostro ruszyłem z leczeniem, choć objawów było brak.

czyli?

Opublikowano

Ostre leczenie, czyli zastosowałem - rywanol (to u mnie zawsze pomagało) ma on działanie bakteriobójcze i odkażające, stosowany jest w większości leków akwarystycznych jako jeden ze składników.

Opublikowano

Może jednak błąd był w samym podaniu pokarmu jako zmrożona bryłka.

Czytałem , że część z was najpierw rozmraża pokarm i dopiero podaje pyśkom.

Opublikowano

Ja jak podaję mrożonkę to wrzucam na drobke sitko, płukam i dopiero po trochu podaję. Dzięku temu nie ma tych drobnych syfków, a ryby ładnie wybierają pokarm.

Opublikowano

Ja od zawsze podaje rozmrożony, jakoś nie przyszło mi do głowy żeby podawać zamrożoną kostkę, pyzatym karmie małymi porcjami. Z tego co wyczytałem zmiana pokarmu powinna być wprowadzana stopniowo. Gwałtowna zmiana pokarmu (nawet na dużo lepszy) może prowadzić do chorób np. przejście z płatków od razu na mrożonki. Większość forumowiczów karmi jednak mrożonkami, pokarmem suchym i „domowym” więc ryby przyzwyczajone są do tego wszystkiego i mają różnorodną dietę. Sama natomiast mrożonka jest bezpiecznym pokarmem, ewentualne drobnoustroje giną podobno po 2tyg. zamrożenia.