DigiBirds Opublikowano 17 Września 2016 Autor #41 Opublikowano 17 Września 2016 Ja u siebie stosowałem Zooleka, w czwartek przyszła do mnie paczka z testami JBLa i wszystkie się pokryły ze sobą Także nw na jakie Ty trafiłeś, bo tego niestety ale nie ugadniesz :/ Z tym, że u JBLa jest skala bardziej przydatna, bo ma mniejsze przedziały, niż ta u Zooleka i wykonanie jak dla mnie duuuużo lepsze wszystkiego Po weekendzie zamówię JBL. Pytanie jak bardzo mój wynik jest złym wynikiem?
luki174 Opublikowano 17 Września 2016 #42 Opublikowano 17 Września 2016 3 minuty temu, DigiBirds napisał: Po weekendzie zamówię JBL. Pytanie jak bardzo mój wynik jest złym wynikiem? i tu jest problem. Zoolek ma skalę 20, a później 50, czyli możesz mieć 20, a równie dobrze 40. 20 to jest takie maximum jak na moje oko w zbiorniku dojrzałym
DigiBirds Opublikowano 17 Września 2016 Autor #43 Opublikowano 17 Września 2016 i tu jest problem. Zoolek ma skalę 20, a później 50, czyli możesz mieć 20, a równie dobrze 40. 20 to jest takie maximum jak na moje oko w zbiorniku dojrzałym Może tak być bo to porównywanie kolorów jest troszkę słabe.
DigiBirds Opublikowano 18 Września 2016 Autor #44 Opublikowano 18 Września 2016 Od razu zaznaczam, że to tylko luźny pomysł Czy kupując jeden element filtru Multikani z głowicą oraz pompę Aquael 1500 da radę to połączyć, żeby sobie to pracowało jako filtr zewnętrzny mechaniczny? Wiem, że Multikani ma w komplecie pompę, ale podobno bardzo słaba wydajność.
JemioloSeba Opublikowano 18 Września 2016 #45 Opublikowano 18 Września 2016 Ten aquael nie jest przystosowany do takiej pracy. Kiedyś próbowałem robić coś podobnego tylko z korpusem narurowym i wyszła kompletna klapa. Druga sprawa, że nadal w akwarium musiałbyś mieć gąbkę aby aquael nie zaciągał brudnej wody bo w przeciwnym wypadku wirnik szybko padnie.
DigiBirds Opublikowano 18 Września 2016 Autor #46 Opublikowano 18 Września 2016 Ten aquael nie jest przystosowany do takiej pracy. Kiedyś próbowałem robić coś podobnego tylko z korpusem narurowym i wyszła kompletna klapa. Druga sprawa, że nadal w akwarium musiałbyś mieć gąbkę aby aquael nie zaciągał brudnej wody bo w przeciwnym wypadku wirnik szybko padnie. No to wszystko jasne. Może w takim razie sprawdzi się coś takiego. Unimax 700 ma dwa węże zasysu oraz dwa wyloty. Gdybym na zasysach dał trójnik Za trójnikiem podłączyłbym ten moduł Multikani, a potem znów trójnik i znów dwa węże do filtra
luki174 Opublikowano 18 Września 2016 #47 Opublikowano 18 Września 2016 16 minut temu, DigiBirds napisał: No to wszystko jasne. Może w takim razie sprawdzi się coś takiego. Unimax 700 ma dwa węże zasysu oraz dwa wyloty. Gdybym na zasysach dał trójnik Za trójnikiem podłączyłbym ten moduł Multikani, a potem znów trójnik i znów dwa węże do filtra To nie wyjdzie, znacząco zmniejszysz przepływ :/ Chyba, że na tym rozgałęzieniu miałbyś takie jak na rysunku rurki, a tę pojedynczą grubszą, tak aby woda leciała z taką samą wydajnością
DigiBirds Opublikowano 18 Września 2016 Autor #48 Opublikowano 18 Września 2016 To nie wyjdzie, znacząco zmniejszysz przepływ :/ Chyba, że na tym rozgałęzieniu miałbyś takie jak na rysunku rurki, a tę pojedynczą grubszą, tak aby woda leciała z taką samą wydajnością Ten trójnik to tylko podglądowy wrzuciłem. Właśnie się zastanawiam na ile by spadła taka wydajność. Tak bardzo chcę uniknąć wewnętrznego mechanika.
JemioloSeba Opublikowano 18 Września 2016 #49 Opublikowano 18 Września 2016 Opcja z trójnikiem nie przejdzie. Masz dwie opcje: Wewnętrzny mechanik Lub Kup pompę do centralnego ogrzewania i zamontuj 4 korpusy - 2 mechaniczne, 1 biologiczny i jeden z purolite. Kubeł sprzedaj.
DigiBirds Opublikowano 18 Września 2016 Autor #50 Opublikowano 18 Września 2016 Opcja z trójnikiem nie przejdzie. Masz dwie opcje: Wewnętrzny mechanik Lub Kup pompę do centralnego ogrzewania i zamontuj 4 korpusy - 2 mechaniczne, 1 biologiczny i jeden z purolite. Kubeł sprzedaj. OK, to chyba najlepsza opcja, ale w przyszłym roku chciałbym zmienić akwarium na coś większego np. 150cm. Gdybym do tego czasu wybrał opcję z mechanikiem wewnętrznym np. Aquael 2000 to czego użyć do filtracji. Wiem, że o ma kubeł do którego można coś włożyć lub nie zakładać kubła i użyć tylko gąbki. Co polecasz?
Rekomendowane odpowiedzi