Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeśli mogę doradzić to przy RGB COB 20W cały czas pamiętając o estetyce wykonania polecam.

Przewód 5x0,5m2 linka a nie drut o ten

http://www.tme.eu/pl/details/liyy5x0.5/przewody-wielozylowe-nieekranowane/helukabel/18088/

a dlatego 5 żył że na + dasz dwie żyły więc będzie przekrój 1mm a jak cię kiedyś najdzie zrobić coś na diodach RGBW 12W  to już masz kabel więc kup go z zapasem bo wyjątkowo tani.

Kabel w dobrej izolacji okrągły więc jak kupisz wiertło do szkła fi6mm to na szybkich obrotach przewiercisz otwory z boku w szalkach Petriego bez problemu ( no może pierwsza ci pęknie jak za mocno naciśniesz). Chyba jak zrobić dalej by przewody nie szły wierzchem profila alu a było pod szalką hermetycznie to już wiesz:D czy pisać dalej.?

Opublikowano

a to sorry jakoś mi umknęła ta wiadomość ale to nic nie zmienia w tym co napisałem powyżej.

Moje dwie belki w dwu baniakach pracują też na RGB COB 10W i na takim przewodzie do systemów alarmowych 4x0,5mm2 ale drut a nie linka.

Już miałem dwukrotnie że pękł ten drut wewnątrz izolacji i jeden kolor zgasł - trudno to znależć - poruszysz przewodem i jest - popracuje jakiś czas i znowu gaśnie . trzeba wymieniać cały odcinek , dlatego polecam jednak 5x0,5mm2 z linki.

Wierciłeś kiedykolwiek w szkle ? - naftę kup w AGD i zamocz wiertło. Ci z fabryk akwariów też moczą diament zanim pojedzie po szybie.:D podejrzałem a nawet sam mistrzu nam to pokazał.

Opublikowano
47 minut temu, kris19 napisał:

Zastanawiałem się czy nie lepiej palnikiem gazowym wytopić "dołeczek" w szalce.

Moim zdaniem "dołeczek" nie wystarczy potrzebna jest " dziureczka"  ale nie mówię że się nie uda.

Lepiej w tej sprawie zwróć się do fachowców w robieniu dzziureczek w szkle palnikiem.

W Jerzmanowicach pod Krakowem ( po to był mi potrzebny wpis w twoim profilu ) masz fabrykę bombek choinkowych .

Ale sam wierciłem nawet w grubych szybach otwory wiertłem do szkła. Idzie jak w masło pod warunkiem użycia wiertła do szkła i wysokich obrotów wiertarki + nafta.

Opublikowano

Dobra, mam zasilacz. 12V 120W. Po obniżeniu napięcia zszedłem do 10,16 V.

Jakie rezystory wrzucić żeby wszystko poprawnie działało ?

Opublikowano

spokojnie nie spali.

mas z zasilacza 10,16V minus to co zrzuci sterownik Romka nie pamiętam ile ale koledzy podawali chyba 0,5V  to zostaje na te kolory dużo niżej niż napięcie przy którym osiągają 350mA.

Opublikowano

Aha, jestem raczej kiepski z elektroniki. Czy jeżeli rozumiem dobrze, to te 350mA diody pobierają przy ich napięciach znamionowych ? Więc jeżeli napięcie jest niższe to i prąd mniejszy ?

Myślałem, że utrzymuje stałą moc. Czy możesz to pokrótce objaśnić ?

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• A miałeś w środku jakieś media, chociaż gąbkę? Jeśli nie to chyba normalne, bo pompa zasysa z dołu komory.
    • Mam kolejne pytanie. Podłączyłem sumpa testowo na tydzień czasu i woda w ostatniej komorze tam gdzie jest pompa jest najbardziej brudna(zamulona) Na powierzchni wody w tej ostatniej komorze cały czas pływają jakieś paprochy. Czy to normalne i po podlączeniu sumpa do akwarium docelowego nie będzie tego problemu?
    • U mnie układ Maison Reef & Kulfon & Saulosi sprawdza się idealnie. Szeryf w swoim rewirze toleruje jedynie o dziwo pięknie wybarwiającego się samca Saulosi. Ogólnie mam wrażenie, że Saulosi są tłem dla reszty obsady, bo pływają gdzie chcą bez reakcji reszty obsady.
    • U mnie yellow już 5 lat żyje z "roślinożerną" mbuną karmione głównie spiruliną super forte 36% i żyją, mnożą się a samiec yellow wielki jak byk. Preferencje pokarmowe yellow można między bajki włożyć, jakby od karmy roślinnej miał jakiś brak to by nie urósł taki wielki. Wcześniej też miałem yellowy, już od lat 90-tych trzymane z mbuną i zawsze karmione przewagą karm roślinnych i zawsze było ok, dopiero tutaj zauważyłem jakąś manię na punkcie preferencji zywieniowych i nawet przez jakiś czas stosowałem się do tego ale zauważyłem że to jakaś bzdura która niema żadnego znaczenia. Znaczenie mogą mieć skrajności typu mbuna z rybożerną drapieżną non-mbuna, natomiast cała mbuna może być trzymana ze sobą razem i karmiona tym samym.
    • Oczywiście możesz połączyć i przy odpowiednim podejściu będzie to funkcjonować, ale czy jeśli preferencje żywieniowe tych ryb są jednak mocno odmienne, to powinno się to robić?
    • Chipokae to mięsożerca, więc zestawienie go z roślinożernym demasoni może być problematyczne. Oprócz auratusa możesz jeszcze rozważyć loriae. 
    • hej dzieki! A jaka jest obecnie filozofia laczenia np. L. caeruleus i L.trewavasae lub C.demasoni. Pamietam, ze kiedys niejako bylo "przeciwskazane" ze wzgledu na diete? Jak obecnie do tego się podchodzi? mozna je polaczyc?
    • Żółty to najlepiej yellow ( Labidochromis caeruleus ), masz zarówno samce jak i samice intensywnie żółte.
    • Cześć   Nie wiem czy połączenie M. Fainzilberi z C. Demasoni w takim zbiorniku to do końca dobry pomysł. Miałem w klasycznej 450tce M. Fainzilberi z Msobo i panowie z tych gatunków nie miały dla siebie litości. Demasoni nie hodowałem jeszcze ale wydaje mi się, że starcie na takiej linii może być jeszcze mocniejsze. Jeśli chodzi o kolor żółty to wspomniane wcześniej Msobo zdobyły moje serce, ale gdybym miał teraz poprzedni zbiornik to zamiast Msobo umieściłbym w nim Pseudotropheus Interruptus   Jeśli natomiast połączenie Fainzilberi - Demasoni jest nieuniknione to może warto rozważyć jeszcze Auratusy jako kolejnego zawadiakę? Ewentualny nadmiar agresji rozproszyłby się na większą liczbę chuliganów.  Ekstra rybą z pięknym żółtym kolorem u samic jest też M. Chipokae  Ale one w połączeniu z Fainzilberi to już chyba zbyt mocna opozycja dla Demasonów. 
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.