Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W swoim akwa posiadam 2x filtr zewnętrzny TETRATEC1200 + 1 wewnetrzny aqaszut 1000.

W baniaku znajduje się 60kg białego piasku kwarcowego, więc jak się domyślacie odchody rybie są bardzo widoczne.

I tu moje pytanko - zakładając na rury filtrów zewnętrznych prefiltr ,pozostawiam w zbiorniku spore ilości kup, które przemieszczają się i tym :lol:upiększają akwa :lol: . Czy nielepszym rozwiązaniem byłoby choć jeden kubełek zrobić chociaż częściowo jako mechaniczny i aby odchody znikały wessane poza zbiornik.

Co o tym myślicie, przecież każdemu z nas chodzi o czysty i ładny zbiornik bez zanieczyszczeń.

Opublikowano

no więc ja mam sumpa z kominem i porządną wirówkę, że aż wszystko "lata" i uwierz mi że kupy i tak leżą... nie sądzę żeby zdjęcie prefiltra cokolwiek dało... może poza osłabieniem biologii (częstrze czyszczenie kubełka)

Opublikowano

makok napisał

.... i porządną wirówkę
co robi aż taki ruch w wodzie - filtr wewnętrzny, jaki ???. Podaj proszę co i jak, to samo chcę zrobić u siebie i narazie wszystko jest za słabe. :lol:
Opublikowano

niestety na kupy chyba nie ma rady, pomimo moich filtrów narurowych które wciągają ostro i kupska i wszystko to co pływa a 20 mikronów skutecznie to zatrzymuje to i tak w zagłębieniach, grotach i mniej zakręconych miejscach dalej można spotkać pływającą kupę.

Zostaje wiec chyba odmulanie wraz z cotygodniową podmianą wody.

Opublikowano

yaro napisał

Zostaje wiec chyba odmulanie wraz z cotygodniową podmianą wody.

oczywiście, że cotygodniowe ściąganie wody z kupcią sporo pomaga ale chodzi mi o to czy sam prefilt nie ogranicza na bieżąco usuwanie kup ze zbiornika. Co powoduje nieciekawy wygląd + zwiększa produkcję szkodliwych subsancji, związków, czy nielepiej jak dzieje się to w filtrze.

Opublikowano
oczywiście, że cotygodniowe ściąganie wody z kupcią sporo pomaga ale chodzi mi o to czy sam prefilt nie ogranicza na bieżąco usuwanie kup ze zbiornika. Co powoduje nieciekawy wygląd + zwiększa produkcję szkodliwych subsancji, związków, czy nielepiej jak dzieje się to w filtrze.

Czy odchody są w akwarium, czy w kubełku to i tak są w tej samej wodzie. Stosowanie prefiltrów ogranicza przepływ wody w stopniu zależnym od rodzaju prefiltra im mniejszy przepływ tym mniej tych zanieczyszczeń poderwie.

Zrobienie z jednego kubełka filtra mechanicznego zmusi cię do częstego zaglądania do niego i czyszczenia (ja osobiście im rzadziej go otwieram tym jestem szczęśliwszy  ). Dlatego większość osób używa jako mechanicznego filtra wew. Natomiast niestosowanie prefiltra także zmusza do częstego zaglądania do kubełka, zdecydowanie łatwiej i szybciej wyczyścić prefiltr i filtr wew., poza tym kubełek cały służący jako filtr bio plus prefiltr także robi za filtr mechaniczny z tym, że jego wydajność jest mniejsza niż dobrego filtra mechanicznego. Sam stosuje prefiltr i rekordowo nie czyściłem kubełka przez 9 miesięcy, po takim czasie trochę syfu było ale nieporównanie mniej niż bez prefiltra w krótszym czasie.

Opublikowano

Moze pomyslicie ze sie wymadrzam, ale ostatnie akwa z pyszczakami jakie mialem (teraz ma je aditu) obslugiwal i pewnie nadal obsluguje fluval 404 z oryginalnymi wkladami (gabki i ceramika) i hagen 802 z puszka z wloknina jako wewn. Potem Hagena zastapilem szutem 8 w z puszka od seniora (gabka) bo powerheada potrzebowalem do czegos innego.

Drobne kombinacje z wywolaniem odpowiedniej syrkulacji, przy pomocy zwyklej kierownicy wody (koncowki zakladanej na wylot fitra wewn) i przede wszystkim poeksperymentowanie z rozmieszczeniem filtrow w akwa - i WSZYSTKO bylo dokladnie zmiatane z piasku do rury ssacej fluvala. Akwa 240, czyli zadnej nadfiltracji ani pralki nie bylo.

Moze mialem farta, ale gdyby mnie ktos pytal, co zrobic z kupami, to doradzal bym bardziej przyjrzec sie cyrkulacji niz przesadnie kombinowac z wkladami w kubelku. Tymbardziej ze niejeden kubel jest tak umiejetnie wypelniony wynalazkami rozmaitej masci, przez akwarystow z glowami pelnymi nowatorskich koncepcji, ze potem efekt jest taki, ze wcale nie ciagnie. A ciagnac musi zdrowo, wtedy aby tylko lekki prad wody delikatnie spychal wszystko w ich strone (wcale nie musi wsyzstko 'fruwac') - to nie ma sily zeby nie wyciagnal ;). Howgh.

pozdrawiam

Opublikowano

Potwierdze co pisze kaszub

Woda ma swoją cyrkulację i odpowiednie dobranie kierunku dysz, zrobi swoje, choć są

strefy ciszy gdzie się nieczystości odkładają. U mnie są to miejsca w

najniższym miejscu dna i z najmniejszym prądzie wody. mam do nich dostęp

i ściągam ten syfek systematycznie. Takie składowiska wymuszone.

A uzyskałem takie składowiska kładąc dwa mniejsze kamienie a na nich duży.

Rybki zadbały o wykop same. Tak powstał u mnie stały wykop na ewentualne naturalne składowisko. Część syfku jest zresztą na bieżąco

przez aktualnego lokatora wymiatana, i nie ma strefy ciszy, nic nie zalega.

Zawsze po wlaniu wody mam całe tabuny nieczystości z wszelkich martwych zakamarków

( wlewam wodę mocnym strumieniem, po 30 min po kłopocie, mocny

strumień wody od wew filtra tworzy prąd do wlotu filtra zew. młócą wodę niemiłosiernie

skutecznie. I się sprawdza

Opublikowano

barian napisał:

Część syfku jest zresztą na bieżąco

przez aktualnego lokatora wymiatana

Ciekaw jestem co to za lokator, odpisz proszę bo sam mam takich lokatorów , ale nie wiem czy moje podejrzenia sie sprawdzą i hodujesz to co ja.

A ostatnio pochwaliłem się na forum moją obsadą i zostałem skrytykowany.