Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

Jako, że moja przygoda z MALAWI zaczęła się 10 lat temu właśnie od Waszego serwisu, postanowiłem się podzielić moim ostatnim dziełem, z którego jestem bardzo dumny;]

Jednakże w pierwszej kolejności chcę podziękować wszystkim udzielającym się forumowiczom za ogrom wiedzy, który przekazujecie początkującym malawistom - poruszone tematy są tak obszerne, że praktycznie nie ma potrzeby o nic pytać - wystarczy przestudiować Wasz serwis - co należy uznać za ogromny wkład w temat, ale do rzeczy.

Długo szukałem wymarzonego akwarium do kompozycji, którą sobie wyobraziłem, a jako że niewiele jest informacji na temat serii akwariów EHEIM Incpiria postanowiłem wrzucić kilka zdjęć i nieco dołożyć informacji dla innych poszukujących.

Mój wybór padł na EHEIM Incpiria 400l czarny 130x55x140cm.

Akwarium pięknie wykonane, bardzo pomysłowe, niestety nie należy do najtańszych. W zestawie otrzymujemy pakiet montażowy do różnych sposobów rozprowadzania wody. Najciekawszy jest tunel wewnętrzny wykończony na czarno, w którym możemy ukryć wszystkie przyłącza i kable, dzięki czemu nic nie wystaje na zewnątrz - to był główny powód dla którego zdecydowałem się na ten produkt. Wewnątrz poprowadzone są szklane listwy montażowe umożliwiające zamocowanie akcesoriów oraz oświetlenie (oczywiście podwójna belka oświetleniowa T5 była w zestawie). Całość przykrywają dwie czarne szyby wykończone dokoła sylikonem co uszczelnia przykrycie i wycisza przesuwanie szyb po prowadnicach.  Kolejnym ciekawym rozwiązaniem jest fabryczne mocowanie rurki ssącej wewnątrz dna akwarium - dzięki temu zminimalizowano do zera system zasysania wody. Całość stoi na dedykowanej szafce - tu niestety się zawiodłem, otóż sama szafka jest bardzo solidna i funkcjonalna, ale spodziewałem się wykończenia frontów na znacznie wyższym poziomie niż jest faktycznie. Wydaje mi się, że to wręcz okleina a nie lakier, albo po prostu słabej jakości pokrycie. Spasowanie idealne, otwory w dnie akwarium wraz z rurką bez problemu pasują do szafki. Sylikony łączące szyby wykonano bardzo estetycznie. Ukrycie całego osprzętu w górnej części akwarium również wygląda dobrze, wręcz rewelacyjnie. 

Jako tło użyłem grubej, najciemniejszej folii do przyciemniania szyb - dało fajny efekt głębi i nic się nie odkleja. Ponadto tylna szyba jest teraz w kolorze czarnego tunelu na przyłącza, więc całość się dobrze komponuje. Ponadto akcesoriów prawie nie widać, gdyż zlewają się kolorem z czarnym tłem i ciemniejszym z tyłu oświetleniem.

Do aranżacji długo poszukiwałem właściwego skalniaka - chciałem uzyskać efekt gór. Wybór padł na 100 kg wapienia alpejskiego sprowadzonego z niemiec. Duże kamienie dały rewelacyjny jak dla mnie efekt gór. W dodatku skały poprzecinane są białymi "pęknięciami" co ładnie komponuje się z podłożem. Pół dnia wybierałem odpowiednie kamienia ale się udało. Całość jest stabilna, oczywiście stoi na płycie pcv 5 mm. Powstało dużo szczelin i grot co pyśki uwielbiają. Na podłoże wybrałem bielutki drobny grys dolomitowy, kontrastujący z czarno szarymi kamieniami.

Oświetlenie PHILIPS Aquacoral + Hagen Power Glo T5 (2 x 54W). Chciałem mieć koniecznie w tylnej części efekt głębi i taki też uzyskałem dzięki tłu i oświetleniu. Oczywiście względy kolorystycznie i wybarwienie rybek również brałem pod uwagę.

Filtracja narurowa + biolog JBL e1501 (daje radę, ale w przyszłości planuję wymianę na mocniejszego eheim)

Falownik Jebao Falownik RW-8. Grzałka JBL 300W.

Na koniec najważniejsze - długo oczekiwane:

Pseudotropheus Saulosi

Pseudotropheus Acei Luwala

Iodotropheus Sprengerae Makokola Red

Całość od wypakowania po funkcjonujący świat wygląda jak poniżej.

Jeśli będą jakieś pytania oczywiście chętnie odpowiem.

IMG_5549.JPG

IMG_5553.JPG

IMG_5554.JPG

IMG_5555.JPG

IMG_5605.JPG

IMG_5612.JPG

IMG_5907.JPG

Opublikowano

Oczywiście wysokość podano z szafką, samo akwarium ma 65 cm.

Ta niebieska poświata akurat mi się podoba i jest w rzeczywistości. Świetlówki mają dodatkowe przesłony odblaskowe, którymi możemy dowolnie kierować światło. Ja sobie ustawiłem właśnie w taki sposób, ale jeśli komuś to przeszkadza to mógłby sobie ustawić przesłony w inny sposób, że światła się przenikają i nie byłoby poświaty, tak więc co kto lubi...

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, vako napisał:

Świetlówki mają dodatkowe przesłony odblaskowe, którymi możemy dowolnie kierować światło. Ja sobie ustawiłem właśnie w taki sposób, ale jeśli komuś to przeszkadza to mógłby sobie ustawić przesłony w inny sposób, że światła się przenikają i nie byłoby poświaty, tak więc co kto lubi...

...ja miałem na świetlówce odbłyśnik ( pomalowałem na czarno) i pełnił tę samą rolę:) A ta świetlówka Power Glo to firmy Hagen? Pytam bo moja nie daje takiego efektu jak widać na zdjęciu w stopce czy na filmikach.

Edytowane przez AndrzejWalb
Opublikowano

Pamiętaj, że zgodnie z opisem mam dwie różne świetlówki: jedna bliżej frontu Hagen Power Glo + druga dalej PHILIPS Aquacoral - widać na jednym ze zdjęć bocznych, które celowo zrobiłem, jak rozłożone są świetlówki. Do tego przesłony od eheim, którymi steruję promień i mam dowolną możliwość zestawienia poświaty, ale przede wszystkim mam dwie różne świetlówki. Kombinowałem z tym oświetleniem i tylko takie zestawienie dało mi zadowalające efekty.  

Opublikowano

Akwarium ładnie się prezentuje :) też chciałem użyć podobnej skałki piszesz sprowadzone z Niemiec paradoks mieszkam w Niemczech i objezdzilem całe miasto i takich nie znalazłem :D dlatego jest jak jest 

Opublikowano

Ciekawe akwarium. Fajna relacja.

Tak pod Twoją rozwagę w kwestii wystroju, rozważyłbym dodanie trochę mniejszych kamieni. Tak, żeby mocniej zróżnicować ich wielkość. Wyglądałoby wtedy bardziej naturalnie.