Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przepraszam za post pod postem ale pierwsze pytania mi sie nasuneły ponieważ będe robił drobne zakupy

1.
Mam w pokrywie T8 2 x25W
Aqua-Glo i Life-Glo jak dobrze pamietam

kupione w sklepie stacjonarnym rok temu i ogolnie święca ale chciałbym troche więcej światła przymierzam się do Ledów i sterownika leddimmerpro ale to nie predzej niz za 3 miesiace bo lista zakupów do akwarium sie stale powieksza i sa wazniejsze rzeczy

Ale pytanie czy zastosowanie odbłyśników dużo zwiekszy natezenie światła
I przy okazji zakupów widziałem świetlówke Fluvala o barwie 11000 czy takowa barwa może być zamiast jednej z nich bo z tego co pamietam jedna z aktaulnych ma niby tylko 400 lumenow to nie za duzo a ten fluval wyglada na to ze ma chyba ponad 1000 lumenów i jest dosc tani bo 35zl a to ma byc rozwiazanie tymczasowe

2. Dotychczas z podmianą wody odmulałem dno , corcia połamała mi odmulacz tetry i pytanie czy lepiej kupić kolejny odmulacz np. Fluvala 55zl bodajże czy lepiej kupić falownik (jaki mocny?) cyrkulator tym bardziej że mam jeden filtr pełniący funkcje mechanika i biologa wiec on nie miesza aż tak bardzo wody i zawsze coś pozostanie na dnie

3. Czym najlepiej posklejać gnejs kamienie ktore mam są pochylone i musiałbym je posklejać tak żeby sie nie poprzewracały . Lepszy klej do skał czy silokon akwarystyczny czy obojetnie?

4. Mam możliwość otrzymania za darmo lampy UV czy warto żebym ją wpinał w obieg filtra jeżeli tak czy normalnie ją wpiąć czy zrobić by pass
Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, maruda123 napisał:

Przepraszam za post pod postem ale pierwsze pytania mi sie nasuneły ponieważ będe robił drobne zakupy

1.
Mam w pokrywie T8 2 x25W
Aqua-Glo i Life-Glo jak dobrze pamietam kupione w sklepie stacjonarnym rok temu i ogolnie święca ale chciałbym troche więcej światła przymierzam się do Ledów i sterownika leddimmerpro ale to nie predzej niz za 3 miesiace bo lista zakupów do akwarium sie stale powieksza i sa wazniejsze rzeczy

Ale pytanie czy zastosowanie odbłyśników dużo zwiekszy natezenie światła
I przy okazji zakupów widziałem świetlówke Fluvala o barwie 11000 czy takowa barwa może być zamiast jednej z nich bo z tego co pamietam jedna z aktaulnych ma niby tylko 400 lumenow to nie za duzo a ten fluval wyglada na to ze ma chyba ponad 1000 lumenów i jest dosc tani bo 35zl a to ma byc rozwiazanie tymczasowe

Zapewne dodanie odbłyśników zwiększy natężenie światła,ale ile nie wiem...

Ogólnie jeśli przymierzasz się do Ledów,oraz sterownika to bym zostawił to oświetlenie jakie masz teraz a potem z ledami bym kombinował ;) ...

2. Dotychczas z podmianą wody odmulałem dno , corcia połamała mi odmulacz tetry i pytanie czy lepiej kupić kolejny odmulacz np. Fluvala 55zl bodajże czy lepiej kupić falownik (jaki mocny?) cyrkulator tym bardziej że mam jeden filtr pełniący funkcje mechanika i biologa wiec on nie miesza aż tak bardzo wody i zawsze coś pozostanie na dnie

Jeśli masz piasek jako podłoże to zbędny odmulacz,tak jak piszesz wystarczy falownik do zmiatania z piasku syfku...

Jeśli chcesz coś z tanich falowników to zakup JVP-102B

3. Czym najlepiej posklejać gnejs kamienie ktore mam są pochylone i musiałbym je posklejać tak żeby sie nie poprzewracały . Lepszy klej do skał czy silokon akwarystyczny czy obojetnie?

Szkoda klejenia,wystarczy że utniesz przy dnie kamień i już stabilnie stoi :D 

4. Mam możliwość otrzymania za darmo lampy UV czy warto żebym ją wpinał w obieg filtra jeżeli tak czy normalnie ją wpiąć czy zrobić by pass

Naprawdę zbędny gadżet,więc szkoda zachodu na montowanie go...

Edytowane przez egon44
Opublikowano

Skorzystam z rady kolegi chyba i zakupie zamiast odmulacza fakownik jvp tylko co do modelu mam watpliwsoci poniewa kolega radzi 102b rozumiem ze to jest wersja z mocowaniem na magnes a bez literki b na przyssawke czy warto doplacic za ten magnes roznica jeszcze raz taka cena, widac tez roznice budowy wylotu . Czy jest wystarczajacy na 180l bo w podobnych cenach tez sa modele z 2 woma wylotami 201B ( ciekawostka mocniejszy z magnesem i dwoma wylotami a cena jak slabszego z jednym wylotem i bez magnesu na znanym sklepie)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Nio to dziś doszła paczuszka z kilkoma rzeczami do powiedzmy modernizacji zbiorniczka

b811458cd151788fabcf3bfd44579c27.jpg

A w niej

0a19f07b24d0999ab9835555f7b81de2.jpg

Silikon akwa bezbarwny do ewentualnego połączenia kamieni

Smar silikonowy do uszczelki do filtra Kubełka

Zaworki bezzwrotne do napowietrzacza (być może nie bedzie potrzebny) musze założyć bo ich brak i położenie pompki poniżej akwa spowodował podczas braku prądu woda się cofneła i niestety szafka troche podmokła ( wściekły na siebie)

Odbłyśniki , założone i tak na oko ze 30% światła wiecej w akwarium . Ale jeszcze świetlowki są do wymiany ponieważ 1 szt aktualna to aqua-glo i ona jest fioletowa i wokół niej masa glonów rośnie na pokrywie zwłaszcza . Pozatym ona według danych daje tylko 400 lumenów , a druga sztuka Aqua-life i t dobrze świeci ale też ma jedna wade w połowie jest matowa tak jakby "odbłyśnik" miała w sobie a wada polega na tym że nie moge jej ustawić tak żeby cała przezroczysta powierzchnią była skierowana w dół.

Świetlowki zamówie w kolejne paczuszce . W przyszłym roku bedą ledy ale tak wstepny kosztorys wyniósł jakies 350zł dlatego muszą poczekać.

Pytałem czy kupować odmulacz (stary tetry corcia połamała) doradziliście falownik no ii
80ed9385b547ba2be3915b4a69b137ba.jpgf64d0b8079f72d7fa3545b200c15795c.jpg

Kupiłem odmulacz do samej wymiany wody chodziło o wąż zaczepy do wiaderka i samego akwa

No i według rad
f11f5c9449ad8ec1462de1509479c43a.jpg

Z tym że jedni mówili 101 wystarczy inni że 102 wziołem to drugie i się troche przeraziłem bo wobec mojego alwa 92 długiści to on kolos jest. Jutro założe i uruchomie zobacze jakie efekty bedą mam nadzieje że wirówki nie zrobi.

I ostatnia rzecz w tej paczuszce
dd5368a3301f8722e88fed866d816783.jpg

Czarne tło matowe samoprzylepne
Narazie będzie musiało wystarczyć

Za jakieś 2 tyg. Kolejne zakupy, remont pokoju no i zmiana aranżacji a potem zmiana obsady ( gdybyście wiedzieli co u mnie pływa :-( moja niewiedza plus "wiedza" akwarysty albo pseudo akwarysty = tragiczna obsada)

Ale wszystko po kolei

Kolejne zamierzone zakupy to

1. Testy jbl ( aktualne zoolek)
2. Świetlówki
3. Wirnik do kubełka fluvala
4. Prawdopodobnie jakiś prefiltr do kubełka
5. Inne pierdoły

Opublikowano

Dziś uruchomiłem Falownik i mnieszane uczucia, chodzi cicho praktycznie bezszelestnie ale chyba jest stanowczo za mocny . Poobserwuje kilka dni rybcie i zobacze czy tak może być czy inaczej go ustawic albo wymienić na słabszy

Opublikowano

Tak na szybko przed pracą go montowałem i miałem go skierowanego nie tyle co w góre co równo z tafla wody zaraz pod nią.

Czyli rozumiem dać go troche niżej i skierować w góre? Postaram się zrobić jutro zdjęcie bądz filmik i wrzuce . Dzięki za każdą podpowiedz

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, maruda123 napisał:

Czyli rozumiem dać go troche niżej i skierować w góre?

Dokładnie tak żeby poruszał taflą wody...

Edytowane przez egon44