Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, dzierlatka21 napisał:

skoro ssanie w pompie jest słabsze, to czy nie mogłoby być tak, że przed pompą umieściłbym korpus np z gąbką, a za nią byłyby te dwa równoległe czyszczące "dokładniej"?

Jak masz miejsce na 3 to daj przed pompą dwa równolegle a za pompą jeden z gęstą gąbką/sznurkiem do dokładnego czyszczenia. U mnie śmiga wszystko na dwóch korpusach jeden przed drugi za pompą (minimalna ilość miejsca w szafce).

Opublikowano
4 godziny temu, dzierlatka21 napisał:

a jeśli chodzi o klejenie- czy używacie jakiegoś specjalnego kleju, czy klej nie szkodzi rybom?

Kupując rury i kształtki klejone, sprzedawca oferuje też odpowiedni odtłuszczacz wstępnie zmiękczający tworzywo i klej , trzeba brać ten z atestem do wody pitnej.

Opublikowano

ja kleiłem Tangitem a odtłuszczałem acetonem technicznym, te "specjalne" preparaty to tez aceton, chodzi tyko o to, żeby zmatowić / zmiękczyć PCV

żadne połączenie nie cieknie .. 

sugerowałbym Ci użyć tych złączek klejonych bo skręcane (PEX) tak jak Kolega wyżej napisał zajmą Ci za dużo miejsca .. odnośnie ciśnienia - nie ma praktycznie żadnego ciśnienia w akwariowych zastosowaniach ..

100mbar (0,1bar) / 1m słupa wody - większość popularnych wymiarów zbiorników ma wysokość 50-60 cm (mało kto ma więcej) więc dajmy na to 50-60 mbar, a te kształtki z pvc-u są wycechowane do 10/16 bar (w zależności od średnicy, te o mniejszej średnicy są na większe ciśnienie) w związku z tym jest to 100/160 razy więcej niż występuje w akwariowej instalacji ..

pamiętaj tylko, żeby przyłożyć się do klejenia .. przycinasz obcinakiem do rur, gradujesz, odtłuszczasz, klej do mufy, klej na rurę, składasz, przytrzymujesz i po sprawie :)

po klejeniu producent zaleca wietrzenie instalacji przez 24h, ja wietrzyłem przez 24h potem nalałem wody i dwa razy spuściłem wodę, żeby wypłukać ewentualną chemię (tangit ma dopuszczenie do wody pitnej - atest PZH)

Opublikowano

Jeżeli chodzi o klej to kupujesz po prostu klej do PVC i kleisz nie zastanawiając się czy jest do wody pitnej czy innej nie ma znaczenia - ma skleić. Oczywiście uprzednio porządne odtłuszczenia za pomocą choćby denaturatu czy benzyny ekstrakcyjnej. 

Jeżeli chodzi o instalację zgrzewaną to raczej bym nie polecał bo często i gęsto okazuje się że nie które elementy będzie trza łączyć do częściowo zamontowanego narurowca, a wtedy życzę powodzenia w zgrzewaniu ( na ale to tylko moje osobiste spostrzeżenia). Mechaniki koniecznie dwa równolegle przed pompą inaczej szybko może spadać przepływ na pompie lub efekt kawitacji czyli powietrze w układzie. 

• Dziękuję 1