Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, AndrzejWalb napisał:

Piotrze...skoro nie mogłeś dopasować akwa do szafki ( żona) to trzeba było szafkę do akwa i byłoby fajnie.

A ja jestem za. Pierwsze moje wrażenie było takie, że też tak mogłem zrobić zamiast równania szafki do akwarium.

Powodzenia.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Chwilowo koncepcja kaseciaka w module odpadła bo nie wygląda naturalnie. Chociaż byłaby szansa jeszcze to uratować, trzeba by tylko dokleić trochę styropianu ale wtedy za dużo akwarium mógłbym zająć.

Dziś/jutro spróbuję zabudować kasetę w tle, mam nawet na to jakąś koncepcję. Zobaczę co wyjdzie. 

P60901-113006-768x1024.jpg

P60901-113015-768x1024.jpg

Opublikowano

Faktycznie wyszło jak pudełko Adama troada które obaj skrytykowaliśmy:D jeszcze jakiś ten twój kaseciak nieforemny.

A nie może być wewnętrzne wymiary cm14x32x 35h wiszący na wzmocnieniu nad dnem i piaskiem tylko taki kloc aż do dna?

Już ci mówiłem w rozmowie telefonicznej - że w tle 3D naturalnie wyjdzie go schować ( dwie cegły to 16cm a kaseta ma 14,3 cm to do litego pcv 3-4mm - wyrzeżbić i na magnesy do szyby złapać.

Opublikowano

Jak już pisałem, koncepcję na tło mam, na razie w styropianie, ale na pewno będzie mocowany na magnesy, żebym przy czyszczeniu mógł odchylić tło i mieć swobodny dostęp do gąbki i reszty rzeczy.

Wysłane z telefonu

Opublikowano

Uważam, że najlepiej i najprościej jest kupić jeden moduł Btn (mniejszy za 350-380zł) i w prosty sposób zrobić filtrację za nim. Ukrycie kaseciaka w tle to trudne wyzwanie a efekt końcowy może zepsuć całość a nerwów przy obsłudze nikt już nie liczy. Mój obecny kaseciak to zbiór wszystkich doświadczeń z tych kilku lat użytkowania. Mogę go przesuwać do samego przodu akwarium i wygodnie pracować. Przemyśl Piotrek czy nie warto poczekać i uzbierać na ten moduł. Gwarantuję, że zrobi na Tobie piorunujące wrażenie.

Spójrz raz jeszcze i napisz szczerze czy widzisz tu gdzieś jakiś pustak filtrujący?

IMG_20160831_205531.jpg

Opublikowano

Gratulacje. Trzymam kciuki i będę śledził postępy.
Jak zaczynałem ze swoim, to Plezi miał w planach Perłę2 i we wiadomościach PW pisał że jego w planach i na pewno swoje wcześniej skończę.
Perła2 hula, Twoje i Seby też pewnie ukończycie przede mną ;)
W sumie i dobrze bo będę miał od kogo czerpać inspiracje ;)

A jeśli chodzi o kaseciak, to wg mnie w wersji na bocznej ścianie jak u mnie, żeby wyglądał naturalnie musi łagodnie "schodzić" do szyby.
Oczywiście zajmie wtedy więcej miejsca, jak pisałeś, ale nie widzę innej opcji. Tak też będę musiał zrobić u siebie.
Na tylnej jak u Sebastiana jasne, że będzie bardziej naturalnie i nieważne czy BTN czy robiony.
Ważne żeby nie zrobić pudełka, tylko żeby wystawało.

Powodzenia w projekcie!

PS. Jak już wszystkie kamole wykończysz i dopieścisz, to nie zapomnij koniecznie pomalować je lakierem jachtowym ;) 

Opublikowano (edytowane)

Zabawy z modułami ciąg dalszy. Moduł testowy został zalany acetonem. Styropian pięknie się rozpuścił a po nocy, kiedy aceton odparował, jego zastygłe resztki utworzyły od środka piękną skorupę, która nieźle wzmocniła moduł.

P60902-132257-1200x1600.jpg

Ponieważ teraz trochę przebijał styropian spod CX5, dałem na wierzch jeszcze jedna warstwę. W sumie to 3 właściwa bo pierwsza to bardziej woda była. 

Myślałem, żeby od środka modułu wyłożyć go siatką tynkarską do karton-gipsu i nałożyć warstwę cementu ale odpuściłem sobie. Nasypałem otoczaków i z wierzchu (a raczej dna) zamurowałem i zamknąłem moduł.

P60902-132621-1200x1600.jpg

P60902-135841-1600x1200.jpg

Teraz tylko pomalować go zostało... No, może najpierw do wody włożę, zobaczyć czy nie puszcza bąbelków powietrza.

A w międzyczasie powstały sobie takie dwa moduliki ;)

P60902-135913-1200x1600.jpg

Ciągle wisi nade mną obudowanie kaseciaka bo ciągle nie mogę się zdecydować którą wersję zrobić :D I gdzie ma być zasys :D Niestety na razie czarne tło z czarnym kaseciskiem zasłoniętym modułem do mnie nie przemawia. Na razie ;)

Edytowane przez spiochu
  • Dziękuję 1