Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, zetce napisał:

U mnie uszczelki nie pomagały w poprzednim akwarium. Zdarzało się, że coś spływało w narożnikach. Teraz mam tak jak opisał kolega Pudło i uszczelki dodatkowo i jest super.

Dlatego też napisałem Pleziorro żeby klejąc uszczelkę dokładnie zabezpieczył narożniki,bo też miałem to samo co Ty na początku...

Opublikowano

No na razie po nocy jestem zadowolony z efektu, zero skroplin po przyciśnięciu palcem, dotychczas poleciało by po szybie sporo strug wody. Nakarmiłem obficie nygusów, i pomimo, że się rzucały i chlapały żadna kropla nie opuściła baniaka.

Także sam rant dał cholernie dużo, a jeszcze dojdzie uszczelka :)

Samo wykonanie troszkę czasu mi zajęło, bo musiałem podcinać przy wzmocnieniach i poprzeczkach konstrukcyjnych pokrywy. Dodatkowo uszczelnianie silikonem, ale warto było, same "Chlapacze" są wycięte z pcv 5mm dodatkowo podkładki z 3mm i silikon, cała pokrywa się jeszcze bardziej usztywniła. Poniżej efekt końcowy. Temat uważam za zamknięty. Dziękuję wszystkim zaangażowanym w dobre rady :)

• 1 miesiąc temu...
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

czy zamiast uszczelki pomiędzy obudowę a szkło ktoś używa samego silikonu? mam taki z logo Castoramy i nie wiem czy można bezpiecznie użyć. .bo nie jest to typowo akwarystyczny..ale o bakteriobojczych dodatkach nic nie piszą

Wysłane z mojego SM-N915FY przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Wydaje mi się, że sylikon sklei Ci tą pokrywę ze szkłem, a czasem może się chyba przydać podniesienie jej. Mogę być w błędzie oczywiście, ale uważam, że nie ma co kombinować, uszczelki okienne są banalne w aplikacji, w niczym nie przeszkadzają, a działają tak jak powinny...

Opublikowano

U mnie cholera uszczelka nie pomogła, wymieniłem na nową, bo ciekło mi w rogu w miejscu karmienia ryb. Teraz cieknie mi na środku ;/ więc nie wiem co jest grane. Przed przyklejeniem wysuszyłem korone akwarium. Jak zjadę na urlop to przykleję uszczelkę do pokrywy może to pomoże..

Opublikowano

U mnie wszystko działa jak należy. Trzeba dokładnie oczyścić powierzchnię szkła, wysuszyć i przykleić po całej długości.

@Ptoszek może na rogach miałeś jakąś przerwę, albo Ci się coś odkleiło? Ja wkleiłem na szkło, docisnąłem pokrywą i hula.

Ważne jest też żeby to była co najmniej podwójna uszczelka (w kształcie litery E w przekroju).