Skocz do zawartości

Jaki pokarm pod karmnik automatyczny?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie. Z racji na charakter pracy jaką posiadam bywam w domu tylko w weekendy. Z tąd muszę ratować się karmnikiem automatycznym, jaki pokarm polecacie dla roslinozernej mbuny by móc zasypac spokojnie dozownik?

Lepiej żeby pokarm był pływający czy tonacy? Płatki w karmniku to nie porozumienie, porażka w dozowaniu.

Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

tylko granulki bo peletki czyli takie balaski mogą się blokować.

ważne by granulki w wilgoci się nie sklejały, a po namoczeniu niezbyt puchły więc np Hikari nie polecam.

Musisz sam spróbować najlepiej tonące by ryby nie chlapały na dozownik.

Masz widzę jeszcze małe ryby więc small albo baby - może zamów od Karola veggie to bardzo dobry pokarm i drobny nawet ciut drobniejszy od innych.

Firma w zasadzie dowolna byle spełnić w/w wymagania.

Krzysiu - grzała mi się nie podoba bo wali po oczach ale reszta bardzo OK.

Nie wiem czemu ale producenci zabraniają kładzenia grzałek na piasku za kamieniem

kup taką 300W za 103zł już z kosztem przesyłki

http://pl.aliexpress.com/item/New-Professional-20-35C-Temperature-Adjustable-300W-Aquarium-Tortoise-Fish-Tank-Water-Heater-Preheater-Heating-Bar/32565085573.html?spm=2114.010208.3.305.aFYP8o&ws_ab_test=searchweb201556_0,searchweb201602_2_10057_10056_10055_10037_301_10033_10059_10058_10032_10017_10060_10061_414_10062_413,searchweb201603_9&btsid=00b8ffb2-60f9-4be4-bd7e-9c8faa3a4a68

Opublikowano

Żeby urozmaicić rybą dietę możesz zrobić mieszankę z poniższych pokarmów:

NEW LIFE SPECTRUM Alge Max 1mm
DAINICHI Veggie Deluxe (Baby/1mm)
NATUREFOOD Premium Cichlid Plant S
DAINICHI Veggie Fx Sinking 100g (Baby/1mm)

osobiście karmię między innymi tymi pokarmami swoich roślinożerców i rybcie chętnie je pobierają i dobrze po nich wyglądają. Rozmiarowo granulki tych pokarmów są zbliżone do siebie, co powinno ułatwić ich wymieszanie się. Taka mieszanka dobrych pokarmów różnych firm ma to do siebie, że dostarczamy rybą dość zróżnicowane składniki pokarmowe.

Opublikowano

Dzięki za cenne uwagi i podpowiedzi :)
W takim razie kupuje coś z listy powyżej. Na chwilę obecną wcinają głównie spiruline JBL w płatkach i od czasu do czasu OSI prostar growth/color. Sporadycznie dostają jeszcze Hikari cichlid excel jednak irytująca jest konieczność namaczania przed podaniem...

OT

Grzałkę mam jagera 300W, chciałem załóżyć przepływową ale na węże od FX5 nie za bardzo się da :) W zakładce o mnie jest aktualne zdjęcie bańki słabej bo słabej jakości.