Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale pytanie było:

a czemu nie puścisz rury z tego eheima do hyroponiki?

A Twoja odpowiedź:

Jeśli hydroponikę będzie zasilał kubeł to niema sensu robić w donicy złoża zraszanego, złoże nie będzie miało czego usuwać.

IHMO to był skrót myślowy: hydroponika = złoże zraszane , więc dlatego moje zdziwienie :D

Cykl azotowy znam :wink:

Opublikowano

Nie wątpię, że znasz danielj :) Labeotropheusy do czegoś zobowiązują. :)

Proponuje zakończyć ten wątek ( w sumie o blumodular) a dyskusję przenieść do wątku całego o budowie hydroponiki tam będzie bardziej na miejscu i ludziom będzie łatwiej znaleźć informacje. Przekleiłbym tam również post całego.

Opublikowano
Złoże zraszane z założenia ma usuwać to samo co usuwa kubełek. Pomińmy na chwile hydroponikę – wode z akwa puszczamy do kubełka w celu oczyszczenia z nh3/4 i no2 poczym z kubełka płynie ona do filtra ze złożem zraszanym znowu w celu usunięcia nh3/4 i no2. Myślę, że ma to sens tylko w przypadku niewydolnego kubełka. Natomiast jeśli ktoś buduje hydroponikę tylko w celu usunięcia no3 to najlepiej zasilać ją z fabryki no3 czyli kubełka.

To ma sens w momencie jak już i tak masz kubełek... - po co w takim wypadku kombinować z drugą głowicą itd... ?

rozwiązanie będzie IMHO równie skuteczne co równoległy montaż, szczególnie że i tak robimy odmulanie co tydzień i przy tym następuje jednak częściowa wymiana wody...

Opublikowano

Uogólniając makok, to wszystko ma sens jak się lubi kombinować, majsterkować i coś tworzyć :) . Teraz np. mam w akwa kubełek typowo bio z prefiltrem, filtr wew. typowo mechaniczny i kaskadę typowo mieszaną tzn. wypełnioną nietratexem i watą. Sam myślę, że może przekombinowałem ale parametry extra a woda naprawdę kryształ, przy czym niewiele jest do odmulania.

Co do rozważań na temat zasilania hydroponiki, nie jestem pewien czy się właściwie rozumiemy. Póki co mam taką „wizje”:

Kubeł kubełkiem robi swoje, a hydroponika ze złożem zraszanym wspomaga po prostu kubełek w nitryfikacji dodatkowo pochłaniając no3 i fosforany – w ten sposób mam w akwa dużą nad filtrację i extra nalenianie i na czym mi bardzo zależy niskie no3.

Mniej więcej tak to sobie kombinuje. Niemniej w świetle tego co pisze cacy o swojej hydroponice i tego co czytałem o złożach zraszanych w akwa morskich można by całkowicie zrezygnować z kubełków. I zbudować sobie filtr hydroponiczno-zraszany, mam w głowie taki projekt, żeby typowy filtr zraszany taki jak budują solniczkowcy połączyć z doniczką hydroponiczną (może to rozrysuje jak będzie trochę czasu).

Jedno jest pewne – fajnie się dyskutuje :) . Póki co eksperyment całego w trakcie, sam nie budowałem takich filtrów więc ciężko mi by było oprzeć filtracje tylko na takim systemie, no i w głowie siedzi przyzwyczajenie i zaufanie do kubełków, które ciężko będzie zwalczyć :) . Zostaje jeszcze kwesta wyglądu takiego filtra, szumu wody itd. W domu na razie takiego nie postawie ale w pracy na pewno będzie, a czy jako dodatek do kubełka czy jako podstawowa filtracja czas pokaże.

Opublikowano

Właściwie to te dywagacje co do kolejności mają mały sens...

To nie jest tak, że woda na wejściu do filtra ma jakąś wartość X=30 a na wyjściu z filtra X=0. Raczej na wyjściu 29.8 ;D

Chodzi o to, że takie układy można traktowac jako układy zamknięte. Gwarantuje wam na 99,99% że to czy woda idzie z sampa, filtra czy prosto z akwa nie ma znaczenia na poziomie błędu pomiarowego...

Większą korzyść osiągnie się upraszczając układ...

EOT