Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od kilku miesięcy hoduję pyszczaki Saulosi. Przynajmniej tak mi się wydawało do niedawna;)

Zbiornik 200l. Kupiłem 2 samce i 4 samice. Po jakimś czasie mniejszy z samców blado-niebieski zmienił kolor na blado-żółty. Minął kolejny miesiąc i z blado-żółtego zmienił się w ciemniejsze barwy jak na zdjęciach. Jedna z samic, która okazała się być samcem też pociemniała. Zdjęcia pod linkiem.

folderview?id=0BymxCCUqqs4BU3ZSVl85eG9JW

Czy te dwie ani żółte ani niebieskie ryby to Saulosi?

Opublikowano

Z fotek które widzę wynika kolego że zakupiłeś w większości dopiero co wybarwiające się samce,więc to jak najbardziej normalne w ich przypadku że niższe w hierarchi samce w pełni się nie wybarwią ,z resztą już tobie wspomniała o tym koleżanka Suricade...

Jeśli chcesz w zbiorniku zostawić sobie obsadę jednogatunkową w układzie wielo-samcowym to wpierw musisz zapewnić samcom kryjówki na objęcie swoich rewirów...Wtedy jest szansa że wszystkie samce będą jednocześnie tak samo ubarwione...

Niestety z kryjówkami u ciebie krucho więc jest jak widać...

Dołóż w zbiorniku kamieni,ułóż je w gruzowiska w których te ryby przebywają(w większości tylko samce),a powinno być lepiej...

W dodatku usuń te ceramiczne sztuczności bo nie wygląda to za naturalnie...

Masz takie samo tło jak ja,więc polecam tobie rozejrzeć się za serpentynitem...

• Dziękuję 1
Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. W tej chwili kamieni chwilowo nie ma bo po inwazji glonów wyjąłem do wyczyszczenia a ozdóbka ceramiczna służy jako tymczasowa kryjówka.

Opublikowano
48 minut temu, aqmika napisał:

Dzięki za odpowiedź. W tej chwili kamieni chwilowo nie ma bo po inwazji glonów wyjąłem do wyczyszczenia a ozdóbka ceramiczna służy jako tymczasowa kryjówka.

Glony to samo dobro dla ryb,jako ich naturalny pokarm więc szkoda ich usuwać,mówię tu o okrzemkach,glonach zielonych,krasnorostach itd...

Ale patrząc na twoje fotki widzę że zmagasz się z sinicami na piasku a to już mały problem...

Jak na razie ogranicz świecenie w zbiorniku do minimum,oraz zbieraj sinice z piasku mechanicznie(przy podmiance wody wężykiem)...

Powinno pomóc...

Poza tym kolego tak na przyszłość jeśli masz jakieś pytania to śmiało pytaj oczywiście w odpowiednich działach do tego przeznaczonych,bo ten służy tylko do przedstawiania się ;) ...

Opublikowano

Glony są ciemno-zielone, włosowate a ryby nie chcą ich raczej jeść. Akwarium z boku wystawione jest na światło słoneczne i tu może być problem.

Opublikowano

Zgadza się światło robi swoje.Proponuję okleić boczną szybę np. arkuszem papieru ja tak mam u siebie i problem z glonami w nadmiernej ilości się rozwiązał