Gość aqmika Opublikowano 14 Sierpnia 2016 #1 Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Witam. Od kilku miesięcy hoduję pyszczaki Saulosi. Przynajmniej tak mi się wydawało do niedawna;) Zbiornik 200l. Kupiłem 2 samce i 4 samice. Po jakimś czasie mniejszy z samców blado-niebieski zmienił kolor na blado-żółty. Minął kolejny miesiąc i z blado-żółtego zmienił się w ciemniejsze barwy jak na zdjęciach. Jedna z samic, która okazała się być samcem też pociemniała. Zdjęcia pod linkiem. Czy te dwie ani żółte ani niebieskie ryby to Saulosi?
suricade Opublikowano 14 Sierpnia 2016 #2 Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Link nie działa. Zmiana barw u saulosi jest normalna. Zdominowane samce są żółte , kolejne w hierarchi mają różne odcienie niebieskiego.
Andrzej Głuszyca Opublikowano 14 Sierpnia 2016 #3 Opublikowano 14 Sierpnia 2016 ....niestety ale nie ma zdjęć.
aqmika Opublikowano 14 Sierpnia 2016 #4 Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Link jeszcze raz https://drive.google.com/folderview?id=0BymxCCUqqs4BU3ZSVl85eG9JWmc&usp=sharing
egon44 Opublikowano 15 Sierpnia 2016 #5 Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Z fotek które widzę wynika kolego że zakupiłeś w większości dopiero co wybarwiające się samce,więc to jak najbardziej normalne w ich przypadku że niższe w hierarchi samce w pełni się nie wybarwią ,z resztą już tobie wspomniała o tym koleżanka Suricade... Jeśli chcesz w zbiorniku zostawić sobie obsadę jednogatunkową w układzie wielo-samcowym to wpierw musisz zapewnić samcom kryjówki na objęcie swoich rewirów...Wtedy jest szansa że wszystkie samce będą jednocześnie tak samo ubarwione... Niestety z kryjówkami u ciebie krucho więc jest jak widać... Dołóż w zbiorniku kamieni,ułóż je w gruzowiska w których te ryby przebywają(w większości tylko samce),a powinno być lepiej... W dodatku usuń te ceramiczne sztuczności bo nie wygląda to za naturalnie... Masz takie samo tło jak ja,więc polecam tobie rozejrzeć się za serpentynitem... 1
aqmika Opublikowano 15 Sierpnia 2016 #6 Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Dzięki za odpowiedź. W tej chwili kamieni chwilowo nie ma bo po inwazji glonów wyjąłem do wyczyszczenia a ozdóbka ceramiczna służy jako tymczasowa kryjówka.
Andrzej Głuszyca Opublikowano 15 Sierpnia 2016 #7 Opublikowano 15 Sierpnia 2016 28 minut temu, aqmika napisał: W tej chwili kamieni chwilowo nie ma bo po inwazji glonów wyjąłem do wyczyszczenia ...a jakie miałeś glony?
egon44 Opublikowano 15 Sierpnia 2016 #8 Opublikowano 15 Sierpnia 2016 48 minut temu, aqmika napisał: Dzięki za odpowiedź. W tej chwili kamieni chwilowo nie ma bo po inwazji glonów wyjąłem do wyczyszczenia a ozdóbka ceramiczna służy jako tymczasowa kryjówka. Glony to samo dobro dla ryb,jako ich naturalny pokarm więc szkoda ich usuwać,mówię tu o okrzemkach,glonach zielonych,krasnorostach itd... Ale patrząc na twoje fotki widzę że zmagasz się z sinicami na piasku a to już mały problem... Jak na razie ogranicz świecenie w zbiorniku do minimum,oraz zbieraj sinice z piasku mechanicznie(przy podmiance wody wężykiem)... Powinno pomóc... Poza tym kolego tak na przyszłość jeśli masz jakieś pytania to śmiało pytaj oczywiście w odpowiednich działach do tego przeznaczonych,bo ten służy tylko do przedstawiania się ...
aqmika Opublikowano 15 Sierpnia 2016 #9 Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Glony są ciemno-zielone, włosowate a ryby nie chcą ich raczej jeść. Akwarium z boku wystawione jest na światło słoneczne i tu może być problem.
jaras Opublikowano 15 Sierpnia 2016 #10 Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Zgadza się światło robi swoje.Proponuję okleić boczną szybę np. arkuszem papieru ja tak mam u siebie i problem z glonami w nadmiernej ilości się rozwiązał
Rekomendowane odpowiedzi