Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Dziś rozebrałem filtr pierwszy raz,zawsze regenerowałem pompką i sporo syfu tam było.Robię już drugą regenerację pod rząd i woda jak ciemna herbata,zastanawiam się nad trzecim razem jeszcze.

Regeneracja Nr. 3

Edytowane przez inmar
  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Przygotowuję się do budowy absorbera z Purolite i mam pytanie dot. wstępnego formatowania - wiem, że niektórzy nie stosują go wcale, ale skoro producent zaleca to chyba nie zaszkodzi :) 
Czy wstępnie sformatowany purolite musi od razu trafić do obiegu, czy może poleżeć kilka dni w oczekiwaniu na budowę bloku?
Kupiłem 1l żywicy, czy mogę sformatować całość, a to co nie wejdzie do bloku zostawić na potem?

Opublikowano (edytowane)

A nie prościej złożyć blok i wtedy zrobić formatowanie puszczając solanke przez blok ;) ? Potem wyplukasz czystą wodą i do akwa.

Edytowane przez Kubeq
Opublikowano

Blok z żywicą będzie zrobiony na bazie filtra Aquael Multikani, który będzie podłączony do wylotu z Unimaxa 500  - tzn. na jednym z wylotów będzie trójnik, który skieruje wodę do Multikani i potem z powrotem do akwa.
Nie planuję uruchamiać dodatkowej pompy w tym obiegu, poza tym przed purolite będzie też absorber fosforanów.

Opublikowano
50 minut temu, Kubeq napisał:

Myślę że spokojnie można wcześniej ja zformatować i nic się nie stanie. 

A czy jak sformatuję całość, a wykorzystam tylko część żywicy, to czy ta reszta może leżeć (pewnie z kilka miesięcy) i czekać na swoją kolej? 

Opublikowano
13 minut temu, rafalniski napisał:

A czy jak sformatuję całość, a wykorzystam tylko część żywicy, to czy ta reszta może leżeć (pewnie z kilka miesięcy) i czekać na swoją kolej? 

Może leżeć, nic jej się nie stanie.

• Lubię to 1