Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

kupiłem pokarm Dainichi cichild. Jest w postaci " pieprzu " w jaki sposób go podajcie ,jest niesamowicie twardy .ryby nie dają rady go rozgryźć! namoczyć czy kruszyć,..?

poz

Opublikowano

Chyba,  że w tym pokarmie są jakieś składniki odżywcze,  które się  rozpuszczą. Reszta pokarmu by stracić swoje walory musiała by być gotowana. Granulat jest twardy więc i tak go ryba szybko nie połknie i wypluje więc i tak co ma się rozpuścić w wodzie to się rozpuści. Sytuacja jest gorsza gdy rozmiar nie jest dobrany do rozmiaru ryby. 

Opublikowano

A może producent zastosował taki patent by ułatwić akwarystom podawanie pokarmu poprzez automatyczne karmniki, a jeśli mamy ochotę podać ten pokarm z ręki to możemy go namoczyć bez uszczerbku straty wartości odżywczych. Może chodzi poprostu o automatykę jak ktoś nie ma możliwości karmienia w odpowiednich porach i ma automatyczny karmnik więc pokarm może spokojnie aplikować do urządzenia. 

Opublikowano

Jeszcze przychodzi mi taka myśl do głowy. By pokarm nie tracił swoich wartości to należy go podawać dosłownie po kilka granulek by nie pouciekały po zbiorniku. Gdy się rozejdą po kontach to ryby znajdą je po jakimś czasie ale te wartości już się rozpuszczą. Druga sprawa jeśli kolega Amigo rozdrobni pokarm to już na pewno ryby nie wychwycą szybko całego pokarmu i znowu reszta niewyłapanego pokarmu straci swoją wartość. 

Tylko proszę nie brać tego, że staram się namówić kogoś do namaczania pokarmu. Przedstawiam argumenty czemu w pierwszym poście napisałem by pokarm namoczyć. 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.