Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Co myślicie o obsadzie Pseudotropheus acei (2+5) + Metriaclima estherae (1+5) w akwarium 150 cm?

Czy Acei będzie zdominowane przez Redy, czy może będzie odwrotnie? Wyczytałem, że Redy wykazują agresję międzygatunkową.

Czy te dwa gatunki mogą współżyć na jednej diecie?

I w końcu czy ilość rybek, którą zaproponowałem jest ok?

Z góry dzięki za pomoc.

Opublikowano

Acei nie idź w haremy tylko po prostu kup z 8/10 szt. Ja bym dołożył jeszcze jeden gatunek.

Co do agresji to Acei są raczej spokojne, ale silne więc sądzę, że te dwa gatunki spokojnie będą sobie pływać :)

Opublikowano
Acei nie idź w haremy tylko po prostu kup z 8/10 szt. Ja bym dołożył jeszcze jeden gatunek.

Co do agresji to Acei są raczej spokojne, ale silne więc sądzę, że te dwa gatunki spokojnie będą sobie pływać :)

Dzięki za podpowiedzi. Mogę zapytać dlaczego nie haremy w przypadku Acei?

Apropo trzeciego gatunku to jaki? Mamy już czerwień oraz kolor niebieski.

Spokojnie taki układ może funkcjonować w akwarium o długości dna 150 cm.

Dieta, w zależności od kondycji ryb, 70/30 - rośliny/mięso

Dzięki za odpowiedź.

Opublikowano

Samce Acei nie są terytorialne(oprócz tarła) więc spokojnie mogą ze sobą egzystować w większej ilości.

Odnośnie trzeciego gatunku to musisz sobie pooglądać i wybrać kilka gatunków, które Ci się będą podobać. Napisz nam a wtedy Ci doradzimy, bo możliwości jest na prawdę mnóstwo.

Opublikowano
Samce Acei nie są terytorialne(oprócz tarła) więc spokojnie mogą ze sobą egzystować w większej ilości.

Odnośnie trzeciego gatunku to musisz sobie pooglądać i wybrać kilka gatunków, które Ci się będą podobać. Napisz nam a wtedy Ci doradzimy, bo możliwości jest na prawdę mnóstwo.

Pomyślałem o Metriaclima msobo Magunga lub Labidochromis caeruleus, ale nie wiem czy nie są za małe.

Opublikowano

Nie wiem jaką masz aranżację zbiornika (kolory ciemne czy jasne).

W jasnej aranżacji redy, msobo (samice) i yellowy, będą się zlewały z tłem.

Istnieje też duże prawdopodobieństwo, że samiec reda zdominuje samca msobo i wtedy ten drugi nie będzie wybarwiony.

Opublikowano
Nie wiem jaką masz aranżację zbiornika (kolory ciemne czy jasne).

W jasnej aranżacji redy, msobo (samice) i yellowy, będą się zlewały z tłem.

Istnieje też duże prawdopodobieństwo, że samiec reda zdominuje samca msobo i wtedy ten drugi nie będzie wybarwiony.

Na razie jeszcze nie mam zbiornika, dopiero planuje budowę. Jednak planuje ciemną aranżacje, z czarnym tłem.

Jako że Acei są niebieskie, a a samice redów czerwone - nie chciałbym kolejnego gatunku w tych kolorach.