Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam go dopiero około 2-3 tygodni. W przypadku wp-25 spadek taki też miał miejsce ale po wyjęciu go i wyczyszczeniu znów działał jak nowy. Wynika to z tego, że falownik jak każda rzecz w akwarium porasta glonem i zachodzi brudem. Normalne, że po jakimś czasie moc trochę spada. Najważniejsze jednak, że po wyczyszczeniu wszystko wraca do normy.

Opublikowano
Klubowicz Ptoszek musi popracować nad ustawieniem a na pewno osiągnie sukces.

Zamiata pieknie na 1 biegu, tylko wymiata mi piach po przeciwległej stronie gdzie jest falownik. Ustawiony mam tak jak Ty, wzorowałem się na filmiku kolegi stana. Zjadę na urlop to będę się bawił dalej, żeby uniknąć przesypu piasku :)

Opublikowano

Podepnę się pod temat.

Ja do swojego akwa, jako pierwszy kupiłem Jebao RW-15, zainstalowałem zgodnie z obrazkiem:

post-17057-14695729961489_thumb.jpg

A efekt jego działania, po jednym dniu, to:

post-17057-1469572996243_thumb.jpg

W tej chwili założyłem RW-8 i afekty są podobne ale nie tak spektakularne :-).

Pytanie więc, czy dmucham ze złego miejsca i w złym kierunku, czy za tymi dużymi kamieniami tworzą się jakieś wiry (ciemne moce), które rozganiają mój piasek...

Pozdrawiam

Paweł

Opublikowano

Ja falownik mam nieco niżej (tak w połowie wysokości akwarium) i skierowany pod kątem w górę. Ładnie porusza taflą i tym samym traci część pędu i po drugiej stronie piach jest na swoim miejscu.

• Dziękuję 1
Opublikowano
Ja falownik mam nieco niżej (tak w połowie wysokości akwarium) i skierowany pod kątem w górę. Ładnie porusza taflą i tym samym traci część pędu i po drugiej stronie piach jest na swoim miejscu.

Dzięki za hinta - spróbuję obniżyć i zobaczymy co się będzie działo... Jeszcze się okaże, że niepotrzebnie wymieniłem na mniejszy :-) a wtedy będzie wrrrrrrr....

Pozdrawiam

Paweł

Opublikowano

Rozrysowałem cyrkulację w moim zbiorniku 450l. Odchody ryb praktycznie nie zalegają wszystko wciąga prefiltr na 2075 i pewnie trochę 2424.

post-16348-1469572996463_thumb.jpg

Opublikowano

Dokładnie, falownik zamontowany w połowie wysokości akwarium skierowany w kierunku tafli wody ( tak w kierunku środka długości akwarium ) i piach ani drgnie.

• 3 tygodnie później...