JemioloSeba Opublikowano 20 Lipca 2016 #21 Opublikowano 20 Lipca 2016 Mam go dopiero około 2-3 tygodni. W przypadku wp-25 spadek taki też miał miejsce ale po wyjęciu go i wyczyszczeniu znów działał jak nowy. Wynika to z tego, że falownik jak każda rzecz w akwarium porasta glonem i zachodzi brudem. Normalne, że po jakimś czasie moc trochę spada. Najważniejsze jednak, że po wyczyszczeniu wszystko wraca do normy.
Ptoszek Opublikowano 20 Lipca 2016 #22 Opublikowano 20 Lipca 2016 Klubowicz Ptoszek musi popracować nad ustawieniem a na pewno osiągnie sukces. Zamiata pieknie na 1 biegu, tylko wymiata mi piach po przeciwległej stronie gdzie jest falownik. Ustawiony mam tak jak Ty, wzorowałem się na filmiku kolegi stana. Zjadę na urlop to będę się bawił dalej, żeby uniknąć przesypu piasku
p.peter1 Opublikowano 21 Lipca 2016 #23 Opublikowano 21 Lipca 2016 Podepnę się pod temat. Ja do swojego akwa, jako pierwszy kupiłem Jebao RW-15, zainstalowałem zgodnie z obrazkiem: A efekt jego działania, po jednym dniu, to: W tej chwili założyłem RW-8 i afekty są podobne ale nie tak spektakularne :-). Pytanie więc, czy dmucham ze złego miejsca i w złym kierunku, czy za tymi dużymi kamieniami tworzą się jakieś wiry (ciemne moce), które rozganiają mój piasek... Pozdrawiam Paweł
JemioloSeba Opublikowano 21 Lipca 2016 #24 Opublikowano 21 Lipca 2016 Ja falownik mam nieco niżej (tak w połowie wysokości akwarium) i skierowany pod kątem w górę. Ładnie porusza taflą i tym samym traci część pędu i po drugiej stronie piach jest na swoim miejscu. 1
p.peter1 Opublikowano 21 Lipca 2016 #25 Opublikowano 21 Lipca 2016 Ja falownik mam nieco niżej (tak w połowie wysokości akwarium) i skierowany pod kątem w górę. Ładnie porusza taflą i tym samym traci część pędu i po drugiej stronie piach jest na swoim miejscu. Dzięki za hinta - spróbuję obniżyć i zobaczymy co się będzie działo... Jeszcze się okaże, że niepotrzebnie wymieniłem na mniejszy :-) a wtedy będzie wrrrrrrr.... Pozdrawiam Paweł
JemioloSeba Opublikowano 21 Lipca 2016 #26 Opublikowano 21 Lipca 2016 Wyczuj tylko odpowiednią wysokość bo za nisko będzie Ci piach z pod niego zawijał a za wysoko może zaciągać powietrze. Powodzonka! 1
Furano Opublikowano 21 Lipca 2016 Autor #27 Opublikowano 21 Lipca 2016 Rozrysowałem cyrkulację w moim zbiorniku 450l. Odchody ryb praktycznie nie zalegają wszystko wciąga prefiltr na 2075 i pewnie trochę 2424.
zetce Opublikowano 22 Lipca 2016 #28 Opublikowano 22 Lipca 2016 Dokładnie, falownik zamontowany w połowie wysokości akwarium skierowany w kierunku tafli wody ( tak w kierunku środka długości akwarium ) i piach ani drgnie.
L.A.J.O.N. Opublikowano 7 Sierpnia 2016 #29 Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Panowie czemu każdy pisze, że rw 15 pobiera do 23W mocy jak na samym urządzeniu jest 40W jak również na stronie producenta?
Pleziorro Opublikowano 7 Sierpnia 2016 #30 Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Tego nie wiem, ale RW8 ma na pewno podaną rozpiętość od 8 do 23W więc RW15 na pewno żre więcej, czy aż 40 ? skoro producent tak pisze to tak pewnie jest.
Rekomendowane odpowiedzi