Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz Rw-15 jest niemal niesłyszalne (niemal) bo działa na pierwszym lub max trzecim biegu. Nie mam gruzowisk tylko sporą plażę i nie uważam aby RW-15 był za duży do tego akwarium. (...) W każdym razie mam akwarium 450l takie jak Tu i RW15 działa świetnie ale z dużym zapasem.

Seba, weź tylko pod uwagę fakt, że dużą robotę z silnym strumieniem robi u ciebie DCT. Stąd też falownik może pracować na niższych biegach :).

Panowie chodzi o to czy RW-15 na pierwszym biegu nie będzie rwał podłoża i zamiatał wszystko na jedną "kupę", a nie będę już miał możliwości zredukowania ciągu falownika.

Jeszcze raz napiszę. Stan w swoich 255cm ma RW-15 więc moim zdaniem u ciebie starczy RW-8.

Zawsze masz jeszcze jedno wyjście. Kup przez internet dwa falowniki 8 i 15, wypróbuj, wybierz a na odesłanie jednego masz 14 dni.

Opublikowano

Ja odpalam swój na max 2h żeby znów nie było gór w akwarium. Może to wina złego ustawienia? Może RW15 + FX6 to za mocne w 375. (nawet na 1 biegu robi masakre)

Opublikowano

Dziś zamówiłem RW-15, mam nadzieje że nie będzie za mocny. Kolega okazało się zamówił kilka dni temu RW-8 i dziś podszedłem obejrzeć jego pracę w akwa 120 cm. Dmucha u niego na 3 biegu więc RW-15 powinno być ok do mojego zbiornika tak jak pisał JemioloSeba.

Jak zamontuje falownik w akwa to zdam sprawę z jego pracy. Dzięki za odzew.

Pozdrawiam.

Opublikowano

ja się zastanawiam nad rw-8 lub rw-15 do 720l długości 200cm....

Biorąc pod uwagę filmik Stana u którego rw-15 aż nadto wystarcza na ponad 1100l, u mnie wystarczyłoby pewnie rw-8.

Z drugiej jednak strony patrząc na dane techniczne mają one identyczny pobór prądu, a przepływ 2xtaki czy to możliwe?

Cena niewiele się różni.

Do 450l rw-15 może być już jednak za mocne....

Opublikowano

Witam kolegów.

Zamontowałem RW-15 jest rewelacyjny. Ustawiłem go po przekątnej zbiornika na wysokości połowy ściany bocznej w kierunku lustra wody. Pracuje na 3 biegu i niczego nie zamiata, zamiata dopiero na piątym biegu więc jest oczekiwany przeze mnie zapas mocy. Zalegające kupska w zakamarkach kamieni zniknęły po około 20 min. Klubowicz Ptoszek musi popracować nad ustawieniem a na pewno osiągnie sukces.

RW-15 jest porównywalny gabarytami z JVP-102 ale wyrabia przepływ pierwszego biegu RW, 5000l JVP to jakiś Chiński żart.

Pozdrawiam wszystkich

post-16348-14695729742213_thumb.jpg

• Dziękuję 1
Opublikowano

JemioloSeba jak długo posiadasz RW-15 bo jestem ciekaw czy potwierdza się stwierdzenie z filmu z YouTube na temat tego że po pół roku przepływ drastycznie spada.