Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Jak wszyscy wiedzą , jednym ze sposobów walki z agresją w akwa z Pyszczakami jest kontrolowane przerybienie.

I tu moje pytanie, co oznacza te słowo. Jaką maksymalną ilość ryb można umieścic aby nie przegiąć , a jednocześnie aby zachować dobre parametry wody i zdrowie podopiecznych.

Osobiście jestem zwolennikiem dużej ilości ryb. Mój zbiornik to 150x50x50z szybą profilowaną czyli jakieś 325l.

Opublikowano

Może tak w nie do końca skromny sposób zrobię małą reklamę :wink: :

http://www.klub-malawi.pl/komunikaty/ko ... wicza.html

W skrócie, to przyjmuje się, że przy kontrolowanym przerybieniu ilość litrów na rybę wynosi 10-15l. Jednak ja dla bezpieczeństwa przyjął bym 15-20, zwłaszcza, że populacja ryb szybko się zwiększa.

Przy kontrolowanym przerybieniu nie można zapomnieć o kilku rzeczach- przede wszystkim o zastosowaniu podstawowych reguł ustalania obsady, czyli wrzucenie 10 par różnych gatunków do 200l, mimo że stosunek l/szt. będzie zachowany dla kontrolowanego przerybienia, nie będzie najlepszym pomysłem :wink: .

Poza tym duuuża nadfiltracja, odpowiednie dobranie gatunków pod względem diety, agresy i jazda :wink:

Opublikowano

Dzięki MateuszT. Podanie tej strony nie odbieram jako reklamę tylko konkretną odpowiedz na moje pytanie. Napewno dotrę do tego numeru i uwaznie się z nim zapoznam.

Co do doboru i ilości sztuk w danym gatunków, to wiadoma sprawa iż najlepiej nabyć 10 szt młodych i poczekać co z nich wyrośnie.

Ja mam jednak rękę i farta, bo kupując 4-5 szt. zawsze mam 1 (max 2)samca, a resztę samic (bez względu na wiek ryb). Mój kolega zaś ma odwrotnie ile ryb by nie kupił to ma szczęście gdy trafi mu się choć jedna, dwie samice.

Jeśli chodzi o gatunki to w poprzednim baniaku miałem przepiękne wyrośnięte ryby i udało mi się uniknąć agresji, choć mieszanka ryb była wybuchowa (venustus, auratus, caeruleus, zebra,maingano, crabro).

Dochodziło czasem do potyczek , ale przewaznie były to wewnątrz gatunkowe.

Teraz mam większy i dłuższy baniaki więc obsadę chcę mieć równie barwną. Proszę o podanie których gatunków wogóle nie należy łączyć.

Opublikowano

Nie należy łączyć:

- mbuny i niembuny (nie dotyczy yellowków w połączeniu z niewielką niembuną, tak uogólniając)

- mbuny roślinożernej z roślino-mięsożerną np. yellow z p.demasoni

- mbuny łagodnej z b.agresywną np. p.saulosi z crabro

- niembuny niewielkiej i łagodnej z silną i agresywną np. aulonki i nimbochromisy

To tylko taki zarys czego nie należy.

Zbiornik 325l to ten były czy nowy?

Opublikowano
Zbiornik 325l to ten były czy nowy?

Ten około 325l to nowy (150x50x40/50) , wcześniej to było około 280l(100x50x56) był super bo głęboki.

Ten nowy to max jaki udało mi się wcisnąć do mieszkania , no wiecie kompromis z rodzinką (żona i tak twierdzi że jest za duży) i faktycznie niezawielkie pokoje.

Lecz ja niemarudzę i tak to spore zmiany na lepsze, choć mażył mi się sporo większy około 200 do 240 cm i zajął by prawie całą ścianę.

Ale cóż...

Co do obsady to chyba sporo namieszałem , narazie póki są młode to jest spokój - zobaczę co będzie dalej.