Merlot Opublikowano 11 Lipca 2016 #1 Opublikowano 11 Lipca 2016 Mam do was pytanie. Zawsze byłem przekonany, że to samce wykonują doły, po to aby "zaprosić" samiec do swojego gniazda na gody. U mnie od 2 dni pojawiła się taka scena w której to samica Yellow wykopuje w kilku miejscach bardzo duże doły. Jestem pewien, że to samica z racji tego, że jest największa, ze wszystkich Yellow a i 3 krotnie inkubowala ikre, stąd moja pewność. Ostatnie tarło do jakiego doszło w jej wykonaniu było ponad miesiąc temu, a dochodzi do niego właściwie co 3-4 tyg. Czy to normalne zjawisko czy jakiś fenomen mi się trafił :-) Edit. Dopiero co skończyłem pisać post i widzę, że samica inkubuje :-)
patst20 Opublikowano 11 Lipca 2016 #2 Opublikowano 11 Lipca 2016 Witaj to całkiem normalne zachowanie samicy poprostu jest ona dominującą samica i dlatego to robi kiedyś taka sytuacje miałem na początku mojej przygody z Malawi kiedy kupiłem auratusy i samica dominowała stadem nawet samic jej nie podskakiwal i tez kopala doły
Rekomendowane odpowiedzi