Skocz do zawartości

Nieudane przenosiny ze 120l na 340l

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Luki... ja to wszystko wiem, wez jednak pod uwage ze mieszkam w UK i nie mam dostepu do sklepu z linku. Tutaj niestety nie znalazlem potrzebnych czesci. Do tej pory prime wystarczal i nigdy nie pomyslalbym ze bede potrzebowal ustrojstwa, a juz napewno nie byl to nr na liscie zakupow skoro mozna inaczej. Zdaje sobie sprawee z tego ze nabroilem nie mniej jednak czasami tak bywa kiedy ktos dopiero zaczyna.

Opublikowano

Nie żle mnie skołowałeś kolego.

Na start baniaka ale i na przenosiny biologii czyli na przeszczep nie daje się od razu do kubełka.

Purolite A520E

zeolitu

Jak to damy razem z uzdatniaczem kranówy typu Prime czy AmQuel ( takie detoksykujące NH3/ NO2/ NO3 to już nic nie wiemy o tym co na prawdę dzieje się z cyklem nitryfikacji.

Moim zdaniem nie zabiłeś tej biologii bo nawet jak kubeł stał by przez 24 godziny to i tak nie zdążył się wytworzyć siarkowodór.

Przełożyłeś nie pełną biologię ze 120l - wpuściłeś dodatkowe ryby - to spowodowało wahnięcie biologii.

Moim zdaniem właśnie dochodzi cała i w zdrowiu do pełnej formy.:D

Na PW podałem co dalej czynić. Szczególnie korzystaj z tej rady by zakupy robić w Polsce:D to i ustrojstwo zbudujesz tanio.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Zamieszczone przez Pandziak Zobacz posta

cyt: "Pytanie tylko czy dac caly kg czy polowe ?? Juz niedlugo upragniony start 340l

...masz zamiar to dać do nowego baniaka?"

cyt: "...doczytałem teraz we wcześniejszych postach,że potrzebujesz do 340 litrów. Pierwsza rzecz to jest to ,że na 340 powinno wystarczyć 1/2 kg ( zależy jeszcze od wysokości NO3). Druga sprawa to pytanie po co chcesz teraz to znaczy w momencie zmiany zbiornika? Przecież nie wiesz jakie będziesz miał NO3?"

...to są cytaty z Twojego tematu "purolitr czy nitratex ?? krysztalowa woda + ograniczenie no3 "

Zamieszczone przez Pandziak Zobacz posta

cyt" Moze i racja ze to troche zapobiegawcze ale to chyba nie mozliwe ze bede mial ponizej 20ppm. A przejrzystosc jednak tez wazna"

cyt"...jednak proponuje poczekać na wyniki NO3 w nowym zbiorniku. Dojdzie Ci sporo wody i sporo podłoża. Włożyć purolite zawsze zdążysz. Co do klarowności wody to temat trochę demonizowany. Ale pewnie wszystko zależy od tego jaką wodę się ma , jakie złoża w filtrze itp. Ja po włożeniu specjalnej różnicy nie zauważyłem ale to dlatego ,że i bez purolite miałem bardzo krystaliczną . Ale to już inny temat. Wracając do tematu umieszczenia purolite w filtrze to zrobisz jak chcesz..ale ja radzę abyś poczekał na wyniki z nowego zbiornika."

..i przeczytaj swój następny post w tamtym temacie. I tak zrobiełś po swojemu:)

Opublikowano

Ehh... niestety masz racje. Poniekad to wina mojej zony "zrob tak zeby juz bylo na gotowe" no to teraz mam gotowe...

Purolite juz wyjety, kubelek wystartowal. Mam nadzieje ze rano bedzie duzo no3 :)

Taki paradoks

Opublikowano

Sytuacja po podmianie wody be prime korzystajac tylko z wegla wyglada nastepujaco

Nh4 0.05

No2 0.01

No3 lekko sie zabarwilo 1

Podmiana okolo 40-50%

Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Tytuł tego tematu trzeba zmienić na:D

Udane przenosiny ze 120l na 340l:D :D

Cały czas miałeś dobrą biologię choć wahnęła się jak każda gdy przeniesiemy tylko jej część i w nagrodę dołożymy ryb:D

Ten stojący 6 czy 12h kubeł nie miał żadnego wpływu na to co się działo - biologia była super ale na 120l

Ci Anglicy nawet nitryfikację mają ciut inną tak jak i ustrój - Królową.

U nas przeważnie w takiej sytuacji kuleje II etap nitryfikacji i wykrywamy nieco zwiększone NO2 w United Kingdom :D kuleje I etap i to bakterie Nitrosomonas nie radzą sobie z amonem i amoniakiem:D :D to mnie nieco zmyliło.

Nie mierz już NH4 wcale.

Karmimy ryby normalnie czyli 2x dziennie po tyle by zjadały w pół minuty i żebrały jeszcze:D raz w tygodniu cały dzień głodówka. Nie przekarmiaj tylko podziel role raz karmi żona raz ty. - ach te baby - są super:D

Nie robimy już podmian wody tylko gapimy się na rybcie:D

Za tydzień pomierz NO2 i NO3 i w zależności od wyników NO3 albo dalej nic albo podmiana albo Purolite do kubła.

Pochwal się jak to nieudane 340l wygląda - może jakaś fota? po całości bo jak na razie tylko angielskie kupy oglądałem.

powodzenia w hodowli życzy decco:D

• Dziękuję 1

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Możem ale nie musi. @Pikczer widzisz tu blat?
    • No. Po wspólnych ustaleniach z rodziną doszliśmy do porozumienia - akwarium będzie stało w salonie, i najprawdopodobniej wymiarowo będzie wyglądało następująco: 200 cm długości, 80 szerokości i 60 wysokości. Czeka mnie pewnie sporo czytania żeby jakoś w miarę dobrze zgrać obsadę, z tatą zastanawiamy się generalnie nad mbuną (najbardziej podobają nam się rumowiska skalne/generalnie miejsca gdzie jest dużo skały) tata ma już z nią doświadczenia sporo, w przeciwieństwie do mnie, ale na pewno jeszcze zdążę się wiele dowiedzieć bo jeszcze jestem całkiem młody :). Także tak, dzięki za nakierowanie generalnie bo na pewno wyjdzie to dla pyszczaków na duży plus, a takie akwarium jak już zostało tutaj słusznie zauważone będzie piękną ozdobą salonu.
    • Jasne, macie racje, myślałem sobie nad tym i rzeczywiście nie ma co się z tym wszystkim spieszyć, finalnie akwarium najprawdopodobniej będzie w salonie bo u mnie w pokoju miejsca jest trochę, ale nie na tyle żeby móc postawić bardzo duże akwarium. Bardzo wam dziękuję za porady, bo uświadomiliście mi parę rzeczy . Tapatalkowane.
    • Koledzy podpowiadają Ci o maksymalizacji akwarium, uwierz mi, że mam akwarium 300 cm i do dzisiaj żałuję, że nie zrobiłem większego, bo mam miejsce. Gdyby go nie było i wcisnął bym na styk, nawet gdyby było to 200 cm to nie miał bym do siebie pretensji. Co do stelaża, blatu i innych ważnych rzeczy. Jeżeli ma to być w salonie, musi być to estetyczne i współgrać z całością. U mnie 3 tony stoi na meblu. Oczywiście mebel nie jest z IKEI ani z żadnej sieciówki, zrobiłem go pod zamówienie, a stolarz wiedział co robi. Pieniądze też są bardzo ważne, ale robienie czegoś , a potem poprawianie, bo coś się nie podoba, kosztuje dużo więcej. Ja swoje akwarium stawiałem 2 lata, zbieranie funduszy, czekanie na to co chcę. Dziś uważam, że warto, dozbierać kasę, przemyśleć wszystkie aspekty akwarystyczne, takie jak wielkość akwarium, sposób filtracji, podmiany wody itp. A moje o 60 cm za małe akwarium wygląda na szybko, tak.
    • Skoro to nie jest na 10cm gruby blat z prawdziwego orzecha włoskiego albo dębu to czy musisz koniecznie od niego zaczynać? Wyobraź sobie, że nie masz tego blatu i wtedy spróbuj obrać plan i wylicz to co chcesz. Ja wiem że ten blat też kosztuje ale przy takiej inwestycji nie ma sensu, aby się wszystko kręciło dookoła tego blatu, to nie Słońce.  Stelaż i akwarium najważniejsze elementy. Zobacz na ile wystarcza fundusze i to kalkuluj.  No i najważniejsze, odpowiedz sobie na pytanie: czy podoba mi się ten blat? Uwierz mi, że nawet jeśli nie jesteś pedantem to ten widoczny pod akwarium blat może szczypać w oczy, zawsze, każdego dnia.  Umiesz spawać? A Twój Tata umie? Idealny moment aby wspólnie zrobić stelaż pod akwarium. Jeśli masz taką możliwość to ją wykorzystaj.  Pamiętaj, że zarówno ja jak i większość tutaj ludzi absolutnie się nie mądrzy tylko są to zazwyczaj przytaczane własne doświadczenia i niekiedy wpadki.  Dobra, czas na kawę
    • Mogłem z tą grubością polecieć za mocno, za co przepraszam. Sprawdziłem przed chwilą i wyszło że ma 4 cm grubości, no miary w oczach to ja nie mam ;/. I tak, jest z płyty wiórowej.
    • Coo -Blat 10cm grubości? Jeszcze takiego nie widziałem z płyty drewnianej - wiórowej? Czy coś źle zrozumiałem?
    • Jak masz blat dwa metry to nie bierz akwarium 120cm. Miałem mniejsze i też takie 120 no i sobie były. Niby ładne. A teraz mam nieco większe 180cm i spod 50cm i przód 60cm. Mimo że skromne to na żywo robi na wszystkich wrażenie, bo jest "wielkie". Może nie gigant ale je widać w salonie.  Pomyśl nad stalowym stelażem. Ja chciałem nauczyć się spawać, bo taki miałem kaprys. Kupiłem więc materiały i chińską dobrą, wygodną spawarkę. Fajna zabawa a wyszło wszystko jakieś 70% tego co bym zapłacił za gotowca. Mocna, stabilna konstrukcja, która rozkłada ciężar i już. Przez 2lata ze sklejki miałem obudowę bo brakowało lasy ale i tak było estetycznie. Teraz mam obudowany spod pod wzór mebli. Nie wszystko na raz. Ale posłuchaj wszystkich powyżej i nie bierz akwarium 120cm, bo to na gupiki się nadaje tylko.  A jak sobie wstawisz takie 180 czy 200cm (albo większe ) to zapewniam Cię, że każdy (i Ty też) chociaż w myślach zawsze na widok tego akwarium będzie mówił : ale ku... fajne wielkie akwarium:)  A jak wstawisz 120cm to będą ( i Ty też) mówić: o jest akwarium, z rybkami, woda nawet chlupie sobie, no fajne...
    • Dobieranie akwarium do rozmiaru blatu to trochę dziwny pomysł.  Ale jeśli masz miejsce na akwarium 200x50 to nawet nie zastanawiaj się nad 120x40x50, bo po kilku miesiącach stwierdzisz, że jest za małe i będziesz sobie pluł w brodę, że nie postawiłeś większego. Sprawdź jak duże akwarium możesz zmieścić w pokoju. Potem poprzesuwaj meble, żeby weszło większe. Potem pomyśl czy wszystkie meble są naprawdę potrzebne, sprzedaj te zbędne (budżet wzrośnie), poprzestawiaj znowu te które zostały, żeby zrobić więcej miejsca. Ścian na razie nie burz (to przyjdzie później, jak złapiesz bakcyla), blat olej i celuj w takie szkło i stelaż jakie tam wciśniesz.  Jeśli nie mieszkasz w zabytkowej kamienicy to stropem się nie przejmuj, akwarium 500l waży tyle co dwóch Amerykanów stojących obok siebie, stropy się pod nimi nie zawalają. Jeśli Twój tata się o nie martwi to możesz podłożyć płytę pod stelaż żeby lepiej rozłożyć obciążenie podłogi. Fajnie, że pytasz i szukasz rozwiązań, to dobrze wróży na przyszłość. Jeśli jednak zdecydujesz się na 120x40x50 to bierz tego Juwela o którym pisał @Bartek_De, też od niego zaczynałem - solidny zestaw na początek, służył mi lata bez żadnych problemów.       
    • Różnica w cenie spora. Ale możesz wziąć pod uwagę zamontowanie jednego wzmocnienia poprzecznego . Ja tak zrobiłem gdy pękło moje. Trochę to może komplikować 'grzebanie" w akwa ale niespecjalnie . To tylko kwestia włożenia tła w przyszłości  ale i z tym można sobie poradzić.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.