Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, adamuskus82 napisał:

Więc co zawsze będę miał wykrywalne nh4?

Chyba że jak biologia się wzmocni to wtedy będzie nie wykrywalne.

Biologię po miesiącach stabilizacji masz super-extrazajebistą:D i lepsza już nie będzie.

Test JBLa masz wadliwy:D jest za czuły i mierzy wartości laboratoryjne.

Kup test na NH3/4 Tetry. :( wtedy będziesz miał zawsze 0  tak jak ten koleś.

cyt

" KATEGORIA NH3/NH4
Producent - Tetra
Nazwa testu - Tetratest NH3,NH4 Total Ammonia
Wartości wykazywane przez skalę barwną:
0 ; 0,25 ; 1,5 ; 3.0 ; 5.0 mg/L
ilość kolorów na skali barw / wykazywanych wartości: 5
Trudność wykonania testu: dziecinnie proste
Łatwość odczytu zmierzonej wartości: dziecinnie proste, poprzez porównanie zabarwienia próbki z kolorami ze skali barwnej.
Własne wnioski:
Ten test zawsze i wszędzie wykazywał mi wartość ZERO, w każdym z akwariów, dlatego mu nie wierzę, i go nie polecam. Nie miałem do czynienia z innymi testami NH3/NH4 zatem nie potrafię się wypowiedzieć, czy ta skala jest dokładna, czy też to jest rozrzut przypominający rozrzut z radzieckiego karabinu maszynowego.

żródło

http://www.akwaswiat.net/testy-kropelkowe-porownanie-t-7303.html

Zwróć uwagę na skalę  Tetry - wszystko co poniżej 0,25ppm NH4 ten test pokazuje jako 0 ZERO zerowe.:D - będzie Pan zadowolniony i nie będzie robił podmianek pod wynik NH4 tylko jak my wszyscy pod wynik NO3.

Test JBLa NH4 jest super czuły a pierwszy kolor to nie jest 0,05ppm tylko <0,05ppm oznacza to że jeśli jest w baniaku

w realu 0,04ppm ale i 0,001ppm amoniaku to on pokaże ten pierwszy kolor  więc daj sobie siana z tym oczekiwaniem na wynik zerowy bo go w tym teście nie ma:D.

Ryby w każdej sekundzie wydalają skrzelami do wody amoniak NH3 a bakterie nitryfikacyjne nie działają z szybkością naddzwiękową więc zawsze amoniak i amon są w wodzie akwariowej i  test JBLa  jest właśnie do akwarium z rybami a test Tetry nie jest do akwarium z rybami bo wartości które mierzy w swoich górnych poziomach to już bez żywych ryb, a ten pierwszy znaczący kolor = 0,25ppm to raczej tylko przy starcie baniaka i nawet nie wiadomo kiedy baniak dojrzały bo jak zejdzie do 0,22ppm to on pokaże 0.

Takich testów które ci zawsze pokażą ZERO jest więcej.

Karmienie ryb zmień:D - nie 3x dziennie jak było i nie raz dziennie jak jest - tylko 2x dziennie po tyle by w 30sek znikało a w piątek dzień głodówki albo w inny dowolny. Na dnie nie ma prawa zostawać ani drobina pokarmu.

Opublikowano

Dzięki Henryku za dogłębne wytłumaczenie występowania nh4 podczas robienia testów. Będę już tylko robił podmiany wyłącznie pod No3:).Powiedz mi jeszcze za jaki czas od startu baniaka można zastosować TMBT lub absorber na purolite?

Opublikowano
17 minut temu, adamuskus82 napisał:

.Powiedz mi jeszcze za jaki czas od startu baniaka można zastosować TMBT lub absorber na purolite?

TMBT można od razu dać na start biologii bo on nie ma wpływu na proces dojrzewania baniaka , a ponieważ rusza co najmniej miesiąc to już dawno baniak dojrzały i rybcie nawaliły tak dużo NO3 że kilka kubłowań trzeba zaliczyć zanim TMBT zwali azotany poniżej 10ppm na stałe.

Z Purolite A520E jest inaczej i ponieważ od razu zwala NO3 to nie można go dać przed zakończeniem cyklu dojrzewania baniaka bo tracimy kontrolę czy nam NO3 rośnie czy nie i zatem baniak dojrzały czy jeszcze nie..

Purolite dajemy jak po starcie biologia dojrzeje , ryby pływają NO2  na poziomie wykrywalności a poziom NO3 wyrażnie rośnie i osiąga poziomy 20-30ppm - wtedy wsadzamy tą żywicę i nazajutrz już nic nie ma azotanów:D więc zaczynamy się martwić poziomem PO4:cry:

Opublikowano

W naszych Malawi/Tanganika biotopach gdzie zbiornik jest bardzo silnie obciążany bo takie ryby mamy, a często też przerybiamy- to ja stosuję.

- 4mlTMBT/l wody w systemie czyli u ciebie w 300l baniaku oceniam że wody 240-250l  co daje 1litr TMBT.

Jeśli mamy nowy zbiornik i młodą mała obsadę można dać nieco mniej na początek np 0,8 litra. ale jak dasz za mało to nie ruszy a dokładka znowu rusza miesiąc więc czekając na efekt można dostać nerwicy.

Wkładamy w najsilniejszy przepływ minimum 600l/h w realu.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Jak masz blat dwa metry to nie bierz akwarium 120cm. Miałem mniejsze i też takie 120 no i sobie były. Niby ładne. A teraz mam nieco większe 180cm i spod 50cm i przód 60cm. Mimo że skromne to na żywo robi na wszystkich wrażenie, bo jest "wielkie". Może nie gigant ale je widać w salonie.  Pomyśl nad stalowym stelażem. Ja chciałem nauczyć się spawać, bo taki miałem kaprys. Kupiłem więc materiały i chińską dobrą, wygodną spawarkę. Fajna zabawa a wyszło wszystko jakieś 70% tego co bym zapłacił za gotowca. Mocna, stabilna konstrukcja, która rozkłada ciężar i już. Przez 2lata ze sklejki miałem obudowę bo brakowało lasy ale i tak było estetycznie. Teraz mam obudowany spod pod wzór mebli. Nie wszystko na raz. Ale posłuchaj wszystkich powyżej i nie bierz akwarium 120cm, bo to na gupiki się nadaje tylko.  A jak sobie wstawisz takie 180 czy 200cm (albo większe ) to zapewniam Cię, że każdy (i Ty też) chociaż w myślach zawsze na widok tego akwarium będzie mówił : ale ku... fajne wielkie akwarium:)  A jak wstawisz 120cm to będą ( i Ty też) mówić: o jest akwarium, z rybkami, woda nawet chlupie sobie, no fajne...
    • Dobieranie akwarium do rozmiaru blatu to trochę dziwny pomysł.  Ale jeśli masz miejsce na akwarium 200x50 to nawet nie zastanawiaj się nad 120x40x50, bo po kilku miesiącach stwierdzisz, że jest za małe i będziesz sobie pluł w brodę, że nie postawiłeś większego. Sprawdź jak duże akwarium możesz zmieścić w pokoju. Potem poprzesuwaj meble, żeby weszło większe. Potem pomyśl czy wszystkie meble są naprawdę potrzebne, sprzedaj te zbędne (budżet wzrośnie), poprzestawiaj znowu te które zostały, żeby zrobić więcej miejsca. Ścian na razie nie burz (to przyjdzie później, jak złapiesz bakcyla), blat olej i celuj w takie szkło i stelaż jakie tam wciśniesz.  Jeśli nie mieszkasz w zabytkowej kamienicy to stropem się nie przejmuj, akwarium 500l waży tyle co dwóch Amerykanów stojących obok siebie, stropy się pod nimi nie zawalają. Jeśli Twój tata się o nie martwi to możesz podłożyć płytę pod stelaż żeby lepiej rozłożyć obciążenie podłogi. Fajnie, że pytasz i szukasz rozwiązań, to dobrze wróży na przyszłość. Jeśli jednak zdecydujesz się na 120x40x50 to bierz tego Juwela o którym pisał @Bartek_De, też od niego zaczynałem - solidny zestaw na początek, służył mi lata bez żadnych problemów.       
    • Różnica w cenie spora. Ale możesz wziąć pod uwagę zamontowanie jednego wzmocnienia poprzecznego . Ja tak zrobiłem gdy pękło moje. Trochę to może komplikować 'grzebanie" w akwa ale niespecjalnie . To tylko kwestia włożenia tła w przyszłości  ale i z tym można sobie poradzić.
    • Część. Powiem Ci szczerze, przemyśl to jeszcze... 240l. to jest niezbędne minimum jeżeli chodzi o ten biotop. 2 gatunki aby panował względny spokój. Max 3 kolory ryb. Większość z nas to przerabiała. Postawisz zbiorniki i za chwilkę będziesz żałował wydanych pieniędzy bo akwarium bardzo szybko się optycznie skurczy... Pomyśl o salonie, tam jak postawisz 200x50 to nacieszy oczy wszystkich domowników i gości🙂 Kasę można dozbierać i postawić coś bardziej sensownego. Nie nawiam na siłę, tylko opowiadam z własnego doświadczenia😉  Życzę powodzenia!
    • Jasne, też fakt, mogłem szybciej wszystko opisać. Generalnie po rozmowach z tatą doszliśmy do tego że najlepiej by było zostać przy tych 240l, tata nie jest pewny czy strop by uciągnął jakieś większe punktowe obciążenie, a w tej sprawie wolę zaufać. Akwarium dla mnie najlepiej jakby stało w moim pokoju, więc nie jestem zbyt skory żeby stało na parterze. Co do budżetu, to mogę wydać maksymalnie 2.5 tysiąca, chociaż oczywiście dobrze by było gdyby wyszło mniej. Blat ma wymiary 2m długości na 50 cm szerokości. Wysłane z mojego SM-A125F przy użyciu Tapatalka
    • Od tego powinieneś zacząć planowanie. Przede wszystkim, ile możesz wygospodarować miejsca na akwarium i jaki masz na to budżet? Blat 10cm spokojnie wytrzyma, może masz kogoś znajomego, który wyspawa Ci stelaż pod ten blat. Jakie wymiary ma ten blat? A jak nie stelaż to na pewno taniej wyjdzie postawienie 3 cokołów z bloczków betonowych lub cegieł, na tym oprzeć blat i dorobić drzwiczki. Wszystko zależy od tego na co możesz sobie pozwolić. A jeszcze dobrze byłoby znać nośność stropu jeśli mieszkasz na piętrze. Jest wiele znaków zapytania, my możemy tylko gdybać...
    • Wiem że dobrze by było brać większe, z tym że szczerze bałbym się bo nie wiem do końca jaką nośność może mieć blat na którym chce to akwarium położyć - 240l, nawet ze skałami to nie jest właśnie np 400l + skały, a blatu raczej nie zamierzam wyrzucać. Nie wiem na ile to moja przezorność a na ile faktycznie może być niebezpiecznie, ale wolę dmuchać na zimne. Największym problemem by pewnie było znaleźć nogi do tego blatu które by to uciążenie zniosły, bo blat jest całkiem słusznej grubości - około 10 centymetrów. Wysłane z mojego SM-A125F przy użyciu Tapatalka
    • Skoro ma być 10mm to lepiej brać większe np 450l, litraż dwa razy większy a grubość szyby ta sama. Jeśli interesuje Cię malawi to ważna jest wielkość zbiornika, im większe tym lepsze choć nie każdy może sobie pozwolić na ogromny litraż to jednak różnica między 240l a 450l jest bardzo duża, masz przede wszystkim większy wybór gatunków, więcej ryb, mniej strat z powodu agresji.
    • Cześć, miło mi . Najprawdopodobniej będę kupował właśnie od Przemka, lub od akwaria.pro. Bardzo dziękuje za tak duży odzew, finalnie najprawdopodobniej będę brał akwarium właśnie z szyby 10mm. Przede mną jeszcze pewnie sporo czytania tego forum do tego czasu, ale już wiem w jakim kierunku działać . Wysłane z mojego SM-A125F przy użyciu Tapatalka
    • Mam i miałem już kilka różzych zbiorników od Wromaku. Nigdy nie bylo z nimi żadnego problemu. Obecny 375l stoi już 5 lat.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.