Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.Siatka z biologią moczoną w akwarium u kolegi  przez 3 tygodnie i przełożona do mojego kaseciaku nie przyśpieszyła dojrzewania wody.Zrobiłem test wodą amoniakalną co pokazało że biologia nie śmigała ale dostarczyłem przynajmniej pożywki bakterią .Woda krąży już około 3 tygodni.O to pomiar z ostatniego tygodnia:

Pon. Nh4-0,6 No2-1,0 No3 -5

Wt. Nh4-0,2  No2-po za skalą  No3- 5

Śr. Nh4-0,2  No2- po za skalą No3- 5 Czw.Nh4- 0,1 No2- 0,8 No3- 5

Pt. Nh4-0,1 No2- 0,05 No3-  5-10

Dziś Nh4- 0,05- 0,1  No2- 0 No3- 5-10.

Czy woda dojrzała? Martwi mnie  te nh4 nie jest 0.

Opublikowano
40 minut temu, adamuskus82 napisał:

Czy woda dojrzała? Martwi mnie  te nh4 nie jest 0.

By odpowiedzieć trzeba wiedzieć którego dnia wlałeś WA .

Także wymaga wyjaśnienia fakt że we wtorek miałeś spadek NH4 a już w środę ponowny wzrost do poziomu startowego - co w środę wlałeś znowu dawkę WA czy we wtorek żle mierzyłeś?

Opublikowano
22 minuty temu, deccorativo napisał:

By odpowiedzieć trzeba wiedzieć którego dnia wlałeś WA .

Także wymaga wyjaśnienia fakt że we wtorek miałeś spadek NH4 a już w środę ponowny wzrost do poziomu startowego - co w środę wlałeś znowu dawkę WA czy we wtorek żle mierzyłeś?

Nastąpiła pomyłka przy wprowadzaniu danych.W środę też  Nh4- 0,6.Wodę napuściłem przez ustrojstwo.Wodę amoniakalną 0,4 ppm wlałem 25 lipca przy starcie i dodałem  jedną ampułkę prodibio biodigest.W pierwszy  dzień Nh4 wynosiło O,4-0,6 drugi skok na 1,0 trzeci 1,0 czwarty spadek 0,6 a później pomalutku spadało do stanu dzisiejszego.

Opublikowano

Moim zdaniem nadal nie masz dojrzałego baniaka.

Kranówa w Żorach jest wysoce amonowa NH3+NH4 - ok 0,4ppm a pH 7,2 więc na samej wodzie z kranu bez WA ten test można było zrobić.

Wiem już że  start nastąpił 3 tygodnie temu 25 lipca a worek ze złożem uprzednio moczył się w akwarium kolegi 3 tygodnie.. Nie pomierzyłeś kranówy tylko dałeś nie testową a pełną dawkę WA startową.  Nie wierzę w twoje umiejętności robienia testu NH4 albo lałeś jeszcze jakieś bakterie z pożywką  albo pokarm - czyli coś co podnosiło w pierwszych dniach dodatkowo amoniak.

Niestety nie chodzi o moczenie złoża tylko o przepływ wody przez ten worek ze złożem . Skutek masz widoczny - nic a nic to nie dało.

Start nastąpił mimo 3 tygodni moczenia zupełnie od nowa jedyne co zauważam że II etap szybciej niż normalnie jest gotowy bo NO2 -0 więc dziarsko ruszył.

Przez pierwsze 3 dni nic a nawet wzrost amoniaku. Gdyby to było dojrzałe złoże to po 12h już jest mierzalny spadek NH4 i widoczny wzrost NO2

Nadal masz wykrywalny amoniak choć nie wykrywalny azotyn NO2 - jakieś podmiany wody robisz a potem mierzysz?

Co się działo od 25 lipca do 7 sierpnia nie wiadomo.

Przed nami długi weekend więc nic nie kupisz w sklepie ale najlepiej byłoby mimo tej wody z ustrojstwa wlać Kordon AmQuel Plus.

Natychmiast schowa ten amoniak i mozesz ryby wpuścić ale do wtorku to powinno samo sprowadzić amoniak do poziomu nie wykrywalnego.

Jak biologia się rozkręci to ten wysoki amon w kranówie sama będzie przerabiać a może już go w kranówie nie ma bo wyniki badań z lutego więc stare. Zapewne z rybami będziesz miał wysokie poziomy NO3 bo w kranie amoniak i od ryb amoniak a dodatkowo w kranówie NO3 -5-6ppm więc może w kaseciaku TMBT?

Opublikowano
3 godziny temu, deccorativo napisał:

Moim zdaniem nadal nie masz dojrzałego baniaka.

Kranówa w Żorach jest wysoce amonowa NH3+NH4 - ok 0,4ppm a pH 7,2 więc na samej wodzie z kranu bez WA ten test można było zrobić.

Wiem już że  start nastąpił 3 tygodnie temu 25 lipca a worek ze złożem uprzednio moczył się w akwarium kolegi 3 tygodnie.. Nie pomierzyłeś kranówy tylko dałeś nie testową a pełną dawkę WA startową.  Nie wierzę w twoje umiejętności robienia testu NH4 albo lałeś jeszcze jakieś bakterie z pożywką  albo pokarm - czyli coś co podnosiło w pierwszych dniach dodatkowo amoniak.

Niestety nie chodzi o moczenie złoża tylko o przepływ wody przez ten worek ze złożem . Skutek masz widoczny - nic a nic to nie dało.

Start nastąpił mimo 3 tygodni moczenia zupełnie od nowa jedyne co zauważam że II etap szybciej niż normalnie jest gotowy bo NO2 -0 więc dziarsko ruszył.

Przez pierwsze 3 dni nic a nawet wzrost amoniaku. Gdyby to było dojrzałe złoże to po 12h już jest mierzalny spadek NH4 i widoczny wzrost NO2

Nadal masz wykrywalny amoniak choć nie wykrywalny azotyn NO2 - jakieś podmiany wody robisz a potem mierzysz?

Co się działo od 25 lipca do 7 sierpnia nie wiadomo.

Przed nami długi weekend więc nic nie kupisz w sklepie ale najlepiej byłoby mimo tej wody z ustrojstwa wlać Kordon AmQuel Plus.

Natychmiast schowa ten amoniak i mozesz ryby wpuścić ale do wtorku to powinno samo sprowadzić amoniak do poziomu nie wykrywalnego.

Jak biologia się rozkręci to ten wysoki amon w kranówie sama będzie przerabiać a może już go w kranówie nie ma bo wyniki badań z lutego więc stare. Zapewne z rybami będziesz miał wysokie poziomy NO3 bo w kranie amoniak i od ryb amoniak a dodatkowo w kranówie NO3 -5-6ppm więc może w kaseciaku TMBT?

Faktycznie nie zmierzyłem samej kranòwy ktòra jak widać zawiera nh4-0,4ppm i wlałem 0,4ml Wa.Pòźniej dodałem prodibio biodigest.Podmiana wody była tydzień temu ok 35l bo sądząc cryptokorynę ktòrą dostałem od kolegi dokładnie jej nie wypłukałem.Żwir i syf ktòry miała w korzeniach zasyfił mi dno akwarium i musiałem odessać.Więc czyli czekać do wtorku jeżeli nh4 spadnie do zera to można zarybiać?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam około 3 tygodnie temu wlałem dawkę kordon amquel plus i żeczywiście poziom nh4 spadł na pierwszy kolor skali jbl.Wpuściłem więc ryby.Po tygodniu jednak nh4 pokazało w przedziale 0,05-0,1 No2-0 No3-10.Zrobiłem podmiankę połowy wody + dawkę amquel (poziom znowu spadł na 0,05).W tym tygodniu  nh4 około O,07 no to rypłem 3/4 podmiany wody.Dziś dokonałem pomiarów:

Nh4- 0,07

No2- 0

No3- 5

Ph- 8

Przez ten cały czas ryby chętnie przyjmują pokarm,nie wykazują negatywnych objawów poza sporadycznym ocieraniem się o piasek lub kamienie.Kurcze co jest grane z tym nh4?Wcześniej pyśki karmiłem 3 razy na dzień.Od środy karmię 1 raz na dzień.:(:(:(:(:(

Opublikowano

Nie bądz taki "sokole oko"  jak ty zmierzyłeś to NH4 = 0,07ppm?

Mam sklerozę ale ty chyba większą przecież ci pisałem i sam potwierdziłeś

Dnia 13.08.2016 o 20:55, adamuskus82 napisał:

Faktycznie nie zmierzyłem samej kranòwy ktòra jak widać zawiera nh4-0,4ppm

to były wyniki z końca lutego br skąd mam wiedzieć co i czy się zmieniło

oprzytomniej - i zmierz wreszcie swoją kranówę tym testem co pokazuje z taką precyzją wynik.

z tego co zauważam to  że czym większa podmianka tym większe chwilowe NH4.:D

tak jakbyś do baniaka z rybami wlał wodę bez amonu a potem wlał WA tak pod 0,2-0,4ppm i dziwił się że wykrywasz.

A może by kolego ustrojstwo wreszcie zbudować i po węglu aktywnym dać drugi stopień ustrojstwa - beczkę 20 litrów zeolitu:D by wolno przez to płynęło bez rypania po 3/4 

Opublikowano
36 minut temu, deccorativo napisał:

Nie bądz taki "sokole oko"  jak ty zmierzyłeś to NH4 = 0,07ppm?

Mam sklerozę ale ty chyba większą przecież ci pisałem i sam potwierdziłeś

to były wyniki z końca lutego br skąd mam wiedzieć co i czy się zmieniło

oprzytomniej - i zmierz wreszcie swoją kranówę tym testem co pokazuje z taką precyzją wynik.

z tego co zauważam to  że czym większa podmianka tym większe chwilowe NH4.:D

tak jakbyś do baniaka z rybami wlał wodę bez amonu a potem wlał WA tak pod 0,2-0,4ppm i dziwił się że wykrywasz.

A może by kolego ustrojstwo wreszcie zbudować i po węglu aktywnym dać drugi stopień ustrojstwa - beczkę 20 litrów zeolitu:D by wolno przez to płynęło bez rypania po 3/4 

Nie no pamiętam i sam dziś zmierzyłem kranôwę i było  0,05. A woda jest cały czas przez ustrojstwo ze spienionego  węgla przepuszczana w czasie podmianek.Więc co zawsze będę miał wykrywalne nh4?Chyba że jak biologia się wzmocni to wtedy będzie nie wykrywalne.