Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam czy jest możliwe zaszczepienie bilogi w mediach wrzuconych w siatce do dojrzałego akwarium?A jeżeli tak to jaki czas jest potrzebny do uzyskania zaszczepienia bakterii nitryfikacyjnych?Chcę przełożyć gotowe złoże do nowego zbiornika.

Opublikowano

Kolego,

Masło maślane w tym pytaniu...

Rozumiem, że chcesz do nowego zbiornika wrzucić gotowe, dojrzałe złoże? Jeżeli tak, to nie ma problemu abyś takie media przeniósł z akwa do akwa. Czy chcesz do dojrzałego zbiornika wrzucić media i poczekać aż się namnożą aby później przenieść w docelowe akwarium?

A tutaj poczytaj aktualnie toczący się wątek w takim temacie.

http://forum.klub-malawi.pl/przeszczep-biologi-t27417.html

Opublikowano

...ja rozumiem ,że kolega chce nowe ( surowe) media filtracyjne włożyć do siatki i podwiesić w dojrzałym akwarium po to aby "weszła" w nie biologia ze starego ale funkcjonującego akwa. Następnie przenieść je do świeżego zbiornika. Jeżeli o to chodzi to można tak zrobić. Ale jak długo to będzie trwać to nie wiem. Warto wtedy często robić testy. Jeżeli masz możliwość to warto też przenieść jakąś część piasku ( o ile masz takowy a nie żwir chyba ,że tu i tam jest podłoże żwirowe) co też Ci ułatwi "przeszczep" i przyśpieszy.

Warto wtedy tez wlać przynajmniej dwie ampułki Prodibio BioDigest . Dasz więcej to też nic się nie stanie,tego nie przedawkujesz.

Opublikowano
Witam czy jest możliwe zaszczepienie bilogi w mediach wrzuconych w siatce do dojrzałego akwarium?A jeżeli tak to jaki czas jest potrzebny do uzyskania zaszczepienia bakterii nitryfikacyjnych?Chcę przełożyć gotowe złoże do nowego zbiornika.

Jak najbardziej możliwe.:D

Natomiast jaki czas potrzebny by nie tylko przeszczep się udał ale to nowe złoże było na tyle silne biologicznie by utrzymało ryby w nowym akwarium nie da się z góry określić.

Na pewno po miesiącu możesz przełożyć do nowego i wpuścić ryby. Czy wcześniej - to wymagałoby testu wodą amoniakalną i pomiary testami kropelkowymi NH4, NO2 , NO3

Worek z nowym złożem powieś na ścianie akwarium i skieruj na to mechanika by woda płynęła przez złoże, dobrze by było wlać ampułkę Prodibio Biodigest.

Opublikowano
...ja rozumiem ,że kolega chce nowe ( surowe) media filtracyjne włożyć do siatki i podwiesić w dojrzałym akwarium po to aby "weszła" w nie biologia ze starego ale funkcjonującego akwa. Następnie przenieść je do świeżego zbiornika. Jeżeli o to chodzi to można tak zrobić. Ale jak długo to będzie trwać to nie wiem. Warto wtedy często robić testy. Jeżeli masz możliwość to warto też przenieść jakąś część piasku ( o ile masz takowy a nie żwir chyba ,że tu i tam jest podłoże żwirowe) co też Ci ułatwi "przeszczep" i przyśpieszy.

Warto wtedy tez wlać przynajmniej dwie ampułki Prodibio BioDigest . Dasz więcej to też nic się nie stanie,tego nie przedawkujesz.

Tak właśnie chcę zrobić surowe media filtracyjne powiesić w dojrzałym akwarium.Mam też około 15 kg piasku nie płukanego z mojej 112 ale leży około roku w wiaderku.Jeżeli można go wykorzystać to nowy dam na spód a stary piasek rozsypie na wierzchu.Czy oprócz tego trzeba dodawać jeszcze jakieś bakterie?

Opublikowano
Tak właśnie chcę zrobić surowe media filtracyjne powiesić w dojrzałym akwarium.Mam też około 15 kg piasku nie płukanego z mojej 112 ale leży około roku w wiaderku.Jeżeli można go wykorzystać to nowy dam na spód a stary piasek rozsypie na wierzchu.Czy oprócz tego trzeba dodawać jeszcze jakieś bakterie?

..i OK. Daj to co Ci z Henrykiem napisaliśmy.

Opublikowano

Myślę, że ta biologia będzie bardzo słaba. 112l to mało ryb (a na pewno mniej niż w 340) do tego to świeże złoże będzie "konkurować" że złożem w akwa i podłożem. A przecież bakterii nie namnoży się więcej niż jest obecnie w akwarium.

Wysłane z telefonu

Opublikowano
Myślę, że ta biologia będzie bardzo słaba. 112l to mało ryb (a na pewno mniej niż w 340) do tego to świeże złoże będzie "konkurować" że złożem w akwa i podłożem. A przecież bakterii nie namnoży się więcej niż jest obecnie w akwarium.

Wysłane z telefonu

Hej nie dopisałem że po 112 został tylko piach i kamienie nie płukane (leży to tak około roku) a nowe złoże jest włożone do akwarium dojrzałego 2 letniego 300l u kolegi.

Opublikowano

Piotr ma rację bo na ten piach który leży pół roku poza baniakiem nie można za bardzo liczyć.

Na te włożone u kolegi złoże też nie w pełni.

Na nasze życzenie bakterie nie wszystkie polecą do tego worka w nowym złożem - wszystko się podzieli równo na złoża kolegi jego piach i gąbki i twój woreczek. To będzie tylko ułamek biologii potrzebnej do 340l obsady. Najważniejsze że to będzie kompletne złoże które w mig się może namnarzać.

Zanim wpuścisz ryby do tej swojej 340l warto zrobić test biologii dawką 0,4 ppm NH4 wody amoniakalnej. Powinno w dobę zniknąć a NO2 max 0,2ppm.