Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam klubowiczów :) Jest to mój pierwszy post tutaj.

Mam szkiełko 500L 200x50x50 i zamarzyły mi się pyszczaki. Na samym początku chciałem Aulunacary, jednak po zgłębieniu tematu, okazało się że gatunki się krzyżują, a na 20 ryb około 4-5 jest kolorowych, reszta to szaro-bure samice. Poszedłem w stronę Mbuny, moja pierwsza propozycja obsady to:

10x Pyszczak Yellow

10x Pyszczak Red-Blue 3/7

10x Pyszczak Acei

Oczywiście redukcja po podrośnięciu.

1. Czy taka obsada jest dobra? Jeśli nie, poproszę o rady

2. Ile kg Serpentynitu mogę mniej więcej potrzebować, czy 100kg około wystarczy?

Akwarium stoi na stelażu z profilu zamkniętego 40x40x4 wymiary pod akwarium, żebrowanie po całości co 50cm (w sumie 10 pionowych).

W środku stelażu będzie sump o pojemności 108L, z czego 60L będzie zapełnione wkładami (20L gabka, 40L ceramika).

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witaj. Przede wszystkim naucz się i używaj na forum łacińskich nazw ryb. Po drugie Twoje zestawienie jest ryzykowne pod względem żywieniowym jeśli nie masz doświadczenia w hodowli tych ryb. Co do wystroju akwarium i ilości kamieni to wszystko zależy od Twojego widzimisię.

Opublikowano

Witaj Hubert :).Może na początku prośba do kolegi MatiK,by na samym początku nie rugać kolegi w pierwszym jego poście ,że zamarzyły mu się pyszczaki i wytykać mu że jest nieukiem, bo nie podaje łacińskich nazw !!!.Odniosę się do stelaża.Wykonany bardzo solidnie :), a nawet na zapas.Mam tu na myśli gr. ścianki - wystarczyło by 3mm i góra 8 nóg. W mojej 648 l (o dł.180 cm )mam 6 nóg i na dole 400 l akwa .:)

Opublikowano

Witaj,

Jaki grupa dzieci Malawi by Cię interesowała ;)

Na forum jest bardzo dużo propozycji. Czy chcesz obsadę kolorową, spokojną, rozrabiaki a może jeszcze coś innego ;) Czy chcesz mieć dużo kamieni czy raczej sporadycznie.

Ja do takiej długości zbiornika polecałbym Ci albo Predatory (chociaż lepiej by było jakoby szkło miało trochę więcej centymetrów w górę) albo gatunki z non-mbuny

Opublikowano

Mam szkiełko 500L 200x50x50 i zamarzyły mi się pyszczaki.

W środku stelażu będzie sump o pojemności 108L, z czego 60L będzie zapełnione wkładami (20L gabka, 40L ceramika).

Witaj Hubercie, fajnie że do nas dołączasz. Nie zrażaj się czasami ostrymi wpisami ( ja też tak mam:evil: )

Nie wiem jaką obsadę wybrać ale wiem że to dopiero na końcu drogi wybieramy, więc masz czas.

Nie wiem też czy masz jakieś doświadczenie w akwarystyce czy też zupełny młodzianek:D ale na pewno wszyscy ci będą pomagali.

Napisałeś że szkiełko masz a o sumpie piszesz w czasie przyszłym - czyli jeszcze go nie masz?

A komin w baniaku pod sump masz?

Wybrałeś wspaniałą filtrację do morszczyzny ale u nas to ona jest najdroższa i niczym się nie wyróżnia od wielu innych poza kosztem na maxa:rolleyes: .

Pamiętaj na początku to woda w kranie i jej parametry decydują o filtracji, potem uzdatnić i wlać do baniaka a 60l wkładów filtracyjnych samo z ilości nie usuwa NO3 i PO4 - bardzo łatwo popaść w sinice:(

Do baniaka 500l wystarcza 1,5-2litry ceramiki dowolnej np lawy wulkanicznej po 6zł/l by po stabilizacji nitryfikacji NO2 stale było 0,01-0,025ppm przez to że dasz 40l ceramiki - nie wejdziesz w ujemne wartości azotynów:D wprost przeciwnie przez to że dasz 40l ceramiki możesz mieć przez to stale podwyższone NO2 to kupa ceramiki ale i kupa kup w niej zatrzymane.:( i PO4 tam siedzi na maxa.

Na wybór obsady masz miesiąc - na zalewanie szkiełka i start baniaka biologiczny gdzie wszystko wewnątrz wcześniej umeblowane już czas, więc zaczynaj chronologicznie a nie od końca:rolleyes:

Wpisz w profil miejscowość - o kranówie się może cosik dowiem.

Opublikowano
Może na początku prośba do kolegi MatiK,by na samym początku nie rugać kolegi w pierwszym jego poście ,że zamarzyły mu się pyszczaki i wytykać mu że jest nieukiem, bo nie podaje łacińskich nazw !!!

To może na początek, bo widzę, że z tego wszystkiego aż postanowiłeś napisać w końcu swój pierwszy post :), uświadomię Ci, że m.in. takie są zasady tego forum - posługiwanie się nomenklaturą łacińską. Nikomu nie napisałem, ze jest nieukiem. Sorry za OT.

Opublikowano
Sorry za OT.
No i o to chodziło :).No to może na początek ,bo widzę mimo młodego Twojego wieku ,uświadomię Ci ,że nie ilość napisanych postów świadczy o mądrości :( .Forum ,no i ja zostaliśmy kolejny raz pouczeni jakie to są zasady za co bardzo dziękuję !!!. Mimo swojego wieku postaram się zapamiętać a i Ludzie będą bardziej czujni jak pisać :) . No i tym sposobem napisałem drugi post :)
Opublikowano

Nie lubię tego robić ale się wtrące. Wiek również nie świadczy o mądrości. Lepiej się po prostu przyznać do błędu i pisać nazwy poprawnie a nie w pierwszym poście na forum od razu pisać z pretensjami .

• Dziękuję 1
Opublikowano
No cóż ,też nie lubię tego robić, ale odezwał się mądry i super doświadczony - lat 20 :). Proszę czytać ze zrozumieniem i nie mieszać 2 różnych osób , przepisując wszysko jednej osobie !. Quba nie wstydż się swojej miejscowości i nie ukrywaj się w TARGANICE :)