Skocz do zawartości

Przeszczep biologi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
ps. Andrzeju, właśnie o tym piszę, 16 ryb z czego 3 dorosłe w 240l z bardzo lichą biologią, przeniesioną na piasku i gąbce... to duże ryzyko, ja bym najpierw odczekał kilka dni i pomierzył co się dzieje zanim bym wpuścił obsadę

..zgadzam się w zupełności!

Opublikowano

Jarek tydzień przed całą zabawą napisałem ci co kupić, po prostu zlekceważyłeś i jak pisze Plezi mogłeś ten AmQuel Plus mieć po 2 dniach. Oducz się szukania w najbliższym zoologu tylko od razu kupuj w uznanych sklepach akwarystycznych lub z allegro. Tak wszystko znajdziesz - to na przyszłość.

Tak pozostaje ci metoda podmian wody tak często by utrzymać NO2 na poziomie 0,2-0,4ppm ( popraw te 3ppm:D )

Pamiętam doskonale ten swój pierwszy start baniaka 112l ( mały więc zmiany parametrów błyskawiczne) na WA opisany na forum.

Najpierw sceptyczne opinie -potem jak było ku końcowi - czy utrzyma obsadę.

Po zakończeniu dojrzewania wpuściłem od razu dorosłe sauloski nie pamiętam ile ale od razu dorosłe i na przerybienie.

Mimo że woda dojrzała na dawce startowej WA 1mg/l to NO2 wyskoczyło na 0,2ppm by po kilku dniach biologia dostosowała się do nagłej zmiany warunków i NO2 wróciło na pierwszzy kolorek testu. Też się zdziwiłem ale eljot skomentował to że to normalne i spoko - tak było

Wszystko to jest ujęte w tabelę ale temat startu na WA gdzieś daleko i natłoku tematów więc nie szukam.

Myślę teraz że jakby wpuszczać po 1 rybie na tydzień to skoku by nie było ale kto tak się teraz będzie bawił.

Jarku zwaliłeś NO2 z 0,6 do 0,3ppm - teraz po 12h i po 24h sprawdz tendencję - moim zdaniem nie będzie już mocno rosło:D

Teraz nic nie rób z NO3 jak pisze Andrzej - czekaj na stabilizację biologii i potem ocenisz dalsze potrzeby.

• Dziękuję 1
Opublikowano

teraz po 15h spada, jest około 0,2-0,1 ppm

ryby na głodówce, jeżeli spadnie całkowicie zacznę mierzyć no3

i sypnę trochę jedzenia ale wiadomo nie tyle co wcześniej :)

Opublikowano
teraz po 15h spada, jest około 0,2-0,1 ppm

ryby na głodówce, jeżeli spadnie całkowicie zacznę mierzyć no3

i sypnę trochę jedzenia ale wiadomo nie tyle co wcześniej :)

i po strachu:D

jedna podmianka i poziom azotynów poniżej szkodliwości.

Zrób jak piszesz karm 2 x dziennie po tyle by zjadały w pół minuty i szukały jeszcze:D

nawet jak młode to raz w tygodniu rób głodówkę.

głodne ryby to zdrowe ryby

powodzenia w hodowli:D

• Dziękuję 1
Opublikowano
i po strachu:D

jedna podmianka i poziom azotynów poniżej szkodliwości.

Ale kontroluj jeszcze przez kilka dni codziennie co się dzieje z No2 i No3.

Wygląda na to, że to co przeniosłeś z drugiego baniaka wystarczyło wraz z Biodigest.

Reszta tak jak pisze Decco, karmienie z umiarem, dzień postny wskazany.

Jak będziesz miał 0,05 to się nie przejmuj, mały baniak dużo ryb, u mnie przeważnie jest 0,05 , ale stabilne, nie ma tendencji do wzrostu, czasem bywa mniej.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Witam, mam mały problem bo nie kupiłem całych testów no2 tylko refill i drukowałem skale no i nie wiem teraz

ef1da8c0bb6c7438med.jpg

dwa dolne to jbl no2 tylko inne zdjęcie z neta

na najniższym mam odczyt 0,1-0,05ppm

na środkowym jakby 0,05 ale bardzo baldą mam próbkę ale odcień jakby ten

a na skali z od no3 najbardziej pasuje jakby 5-10 tyle że kolor ledwo widoczny

możecie porównać ten kolor z orginałem no2?

Opublikowano
Witam, mam mały problem bo nie kupiłem całych testów no2 tylko refill i drukowałem skale no i nie wiem teraz

możecie porównać ten kolor z orginałem no2?

Wybacz ale traktujesz nas nie poważnie. Kup test NO2 i po problemie. Za błędy się płaci.

Brak oryginalnej skali kolorów do dowolnego testu = brak wiarygodnego odczytu.

Tam liczy się kolor ale i nasycenie koloru. Aparat czy scaner wprowadza błąd a drukarka i monitor multiplikują błąd wielokrotnie - wychodzi bezsens :rolleyes:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

A nie boisz się, że w tym gruzowisku będzie się zbierać syf ? niebrzydko jest ale może być mało praktycznie. A glon to faktycznie rasowy okrzemek, tylko, że u mnie nie zniknął :) dopiero Helmety go zjadły.