Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zabezpiecz sobie wlot i wylot przewodu z modułu sylikonem.

Jeśli planujesz dodać RGB to nie kupuj drugiego sterownika, chińczyki zrobili to na tej samej częstotliwości i pilot od rgb będzie Ci zmieniał białe. W ogóle ten sterownik to porażka, sam przechodzi w tryb demo i będziesz miał dyskotekę :)

Od razu trzeba było zainwestować w sterownik od Romka

Opublikowano

W ogóle ten sterownik to porażka, sam przechodzi w tryb demo i będziesz miał dyskotekę :)

Czy ja wiem? Kiedyś kupiłem pasek LED RGB z pilotem w MediaMarkt ( takie tam gówno ) i zapamiętuje ustawienia nawet po wyłączeniu z gniazda.

Opublikowano
10 modułów w 200x40x60 jak sądze?

no ja w 200x60x60 planuje 10x 11000K + 10x rgb.

Myślicie że nie za mało tych białych?

Może dodać jeszcze z 5x 7500K?

Tak.

Myślę że i tak będziesz miał za jasno.

Opublikowano
Tak.

Myślę że i tak będziesz miał za jasno.

Skoro kolega chce 10 x LED 11000k i 10x RGB i wg ciebie będzie miał za jasno to co będzie u mnie w mniejszym baniaku? Zamówiłem 25szt w sumie. Najwyżej część wykorzystam gdzie indziej albo będę świecił z połową mocy.

Opublikowano
Bakus - moduły mają to do siebie, że zawsze możesz dorzucić jak uznasz, że za mało, więc na razie się nie przejmuj. Musisz tylko zasilacz zamówić z zapasem i tyle. Ilość światła uznana za wystarczającą jest bardzo subiektywnym odczuciem, więc trudno tu coś doradzić ;)

Mam taki 60W z poprzedniego zbiornika. Tam lutowałem oswietlenia na diodach power led 1W. Był to niewypał bo wszystko pordzewiało i się przepalało, mimo że było zabezpieczone silikonem. Po roku z 40paru diod świeci może z 10. Zostało mi jeszcze z 20 ronokolorowych diod w zapasie :P

Opublikowano
Skoro kolega chce 10 x LED 11000k i 10x RGB i wg ciebie będzie miał za jasno to co będzie u mnie w mniejszym baniaku? Zamówiłem 25szt w sumie. Najwyżej część wykorzystam gdzie indziej albo będę świecił z połową mocy.

Chodziło mi o Twoje 25szt ze to chyba za dużo, ale już zamówiłeś to sprawdzisz.

Ja mam zamontowane 20 a świeci 10. Będą na zapas.

Opublikowano
Czy ja wiem? Kiedyś kupiłem pasek LED RGB z pilotem w MediaMarkt ( takie tam gówno ) i zapamiętuje ustawienia nawet po wyłączeniu z gniazda.

Ja nie pisałem o pasku z marketu, tylko o konkretnym modelu jaki pokazałeś tu na forum :)

I on także zapamiętuje ustawienia, lecz czasem potrafi zacząć dyskotekę, jeśli dokupisz do niego taki sam na RGB, to nie będziesz mógł nic zmieniać, bo jeden pilot będzie sterował dwoma sterownikami.

Jeszcze się wypowiem co do ilości, ja u siebie w baniaku 140x40x50 mam 9xbiała i 9xrgb, sterownik od Romka mam ustawiony, że za dnia świecą 50% a wieczorem 85% i powiem Wam, że to wcale nie jest za jasno, do nowego akwarium planuję 15x15.

Opublikowano

Pleziorro ja ten ściemniacz kupiłem tylko z myślą, że te diody 11000k wystarczą i dadzą taką barwę jakiej oczekuje. Jeżeli nie to kupię jeszcze diody o potrzebnym kolorze ( gdyby było za niebiesko to dokupię czerwone ) na ściemniaczu manualnym. To nie będzie akurat problem.

Natomiast jeżeli zajdzie potrzeba wrzucić RGB to pomyślę nad innym sterownikiem. Są też sterowniki manualne do RGB.

Opublikowano

Spoko, tylko uprzedzam, bo sam to przerabiałem ;)

Ja przez pewien czas też miałem manualny i był w miarę ok, choć tak na prawdę to najlepiej mieć programowalny. Z niego dopiero jestem zadowolony, poprzednie chinole były średnio akceptowalne.