Skocz do zawartości

czy możliwe że tak szybko? czy przesadziłem z innego akwa?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

http://picasaweb.google.pl/motowilk/PierwszeGlony

Mam piękne nitkowate zielenice i zdaje się śliczne okrzemki... czy możliwe że wyrosły już po 2-3 tyg od zalania akwa, czy po prostu je przesadziłem z poprzedniego akwa przelewając wodę? (tam pod koniec miałem je wszędzie: na roślinach, na szybach, na dnie, na filtrze - słowem same glony)

bardzo mi sie podobają te glony - zastanawiam się teoretycznie, bo jeszcze 3 dni temu był goły beton - nawet żadnych oznak...

parametry wody ok (2/3cyklu - NO2 niedawno po wzroście spadło już do niewykrywalnego - zaczęło za to wzrastać NO3 z 0 do 15 obecnie), od podłączenia hqi 3 dni temu polałem raz nawóz tetry...

żarnik 150W 5200K, na razie przez 13h/dobę - wcześniej przez 2 tyg 3x8W z malutkiej pokrywy wromak (świetlówki nieakwarystyczne - znalazłem w szafie gdzieś)

jedno zdjęcie - reszta w w/w galerii - po 3 dniach na gołym betonie:

IMG_3699.JPG

Opublikowano

Tempo rozwoju dekoracji wskazuje na sinice - temat wielokrotnie na forum omawiany. Sprawdź czy to nie jest ten przypadek.

Opublikowano

nie no o sinicach trochę czytałem wcześniej i zdecydowanie to nie są sinice...

sinice są zdecydowanie ciemniejsze i "nie są przytwierdzone do dekoracji"...

Opublikowano

mam na razie jeszcze startery - harem bojowników z poprzedniego akwa i mimo iż są mięsożerne to samice czasem podskubują - za to dwa otoski wolą szyby...

sprawdziłem jeszcze dla pewności konsystencję i zapach - konsystencja stała (znaczy nie maźliwa), zapach neutralny/brak (test na palcach poza wodą) - więc sinice wykluczam raczej na 100%

zobaczymy jak na to zareagują pysie w przyszłym tygodniu...

szkoda ze ta dekoracja wyfrunie pod presją żony :cry:

Opublikowano

smile, zobacz co napisałem o dekoracji w moim wątku "wszystko DIY..."

tak wylatuje...

prawdopodobnie będzie to: http://www.thecichlidgallery.com/article_frigomodul.htm

a co do glonów - później wrzucę dzisiejsze zdjęcia, bo przyrost jest nieprawdopodobnie szybki w ciągu dnia... dzisiaj mnie nie było i jak teraz wróciłem to akwa nie poznałem...

jednak ta strona o sinicach jest niepokojąca: http://www.nyzio.com/artyk/rozdzial_glony.htm

i choć zdjęcia sinic są inne, to jednak ten 4-stronnicowy opis niepokoi...

Opublikowano

Z sinicami walczę od roku :twisted: - raz jest lepiej a raz gorzej. Antybiotyki,zaciemnienia, czyszczenie filtrów - wszystko co jest w sieci dostepne już stosowałem i niestety sa nawroty - może niezbyt intensywne - nie dopuszczam do tego , ale to zmora. Osobiscie twierdzę, że muszą być w wodzie kranowej. Opisy rzeczywiście sa niepokojące - dla Ciebie bo jednak pokazuja , że to mogą być te cholery, a dla mnie to kolejne wezwanie do boju :? Oby to jednak u Ciebie nie były sinice :)

Opublikowano

upierałem się że nie są, a jednak są...

pojawił się ciemnozielony dywanik pod koniec świecenia...

to w poprzednim akwa tego nie miałem - tam były "nieodrywalne od czegokolwiek jasnozielone nitki" - tutaj są i te, ale poza tym okrzemki które chyba nie są okrzemkami, no i dywanik...

rozpoczynam bój

Opublikowano

Makok a wrzuć proszę zdjątko obecnego stadium glonów - b. by się przydało dla potomnych! Kurcze, jeśli to faktycznie sinice to trzymam kciuki -- bądź dzielny! U mnie też dość szybko bo po 2-3 tyg. pojawił się dywanik, który wydawał mi się okrzemkami... Ale w chwili obecnej zasiałeś u mnie niepokój.

Pozdrawiam i czekam na zdjątka jeśli możesz.