Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziś mając trochę czasu poczytałem co nieco o tych rybkach.

W kilku postach/artykułach zostało napisane, że Ps. Saulosi Nie powinny być trzymane z Melanochromis cyaneorhabdos -maingano, gdyż te II są dość często agresywne. I teraz mam troche dylemat czy łączyć ze sobą te 2 gatunki. A może jakiś inny, np. Iodotropheus sprengerae?

Jeśli macie jakąś inną propozycję, to proszę o jej napisanie ;)

-- dołączony post:

Sorki, nie zauważyłem, że już ta rybka była wspomniana. Tylko nadal pozostaje dylemat na temat Melanochromis cyaneorhabdos -maingano :/

Opublikowano

No to dziwne bo akurat te rybki są polecane do saulosi, na upartego to jakikolwiek gatunek byś dał to może być agresywny to są pyszczaki. Nie mniej mpangi bym do saulosi nie dał z racji podobieństwa.

Wysłane z mojego LG-D722 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Każda ryba ma swój własny charakter i zachowania mogą być zgoła odmienne nawet wsród przedstawicieli tego samego gatunku. Pseudotropheus Cyaneorhabdos Maingano jak najbardziej pasuje do Saulosi. Ja bym Ci proponował zacząć od tych właśnie dwóch gatunków, a jeśli będzie dla Ciebie zbyt nudno dołożysz harem Sprengerae lub Perlmutt i już.

Opublikowano
Tylko nadal pozostaje dylemat na temat Melanochromis cyaneorhabdos -maingano :/

..też je trzymam razem z Pseudotropheus saulosi i wszystko jest OK. I prawdopodobnie mam 2-3 samce Pseudotropheus Cyaneorhabdos Maingano. Wszystko zależy od wielu czynników..ale jak nie spróbujesz to nie będziesz wiedział. A na marginesie Maingano to teraz Pseudotropheus zamiast Melanochromis .

Opublikowano

A więc tak, teraz Was proszę o poradę, co wybrać:

I obsada

1.Ps. Saulosi 1+5

2. Melanochromis cyaneorhabdos -maingano 1+4/5

3. Iodotropheus sprengerae 1+4/5

II obsada

1.Ps. Saulosi 2+5/6

2. Melanochromis cyaneorhabdos -maingano 2+5/6

III obsada

1.Ps. Saulosi 2+5/6

2. Iodotropheus sprengerae 2+5/6

Liczę na Waszą pomoc ;)

A na marginesie Maingano to teraz Pseudotropheus zamiast Melanochromis .

Sorki, mój błąd :)