Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Przeskoczyłem ze 112l zbiornika na 260l

W starym mam chińczyka HW 302 tylko z ceramiką i prefiltrami oraz Aquael Circulator 1000 wewnątrz z gąbką.

Zwiększyłem obsadę:

Było:

Saulosi 7 szt

Jest:

Saulosi 10 szt

Hongi Sweden 10szt

Acei Ngara 10szt

Obsada docelowo do redukcji. Ryby mają obecnie ok 3-5 cm

Czy jeżeli zostawię stary kubeł i wypełnię go wydajniejszą ceramiką Bioceramax 1600 i Purigenem a wewnetrzny wymienię np na 2000 to da radę biologia w przyszłości?

Myślałem nad wymianą kubełka na Aquael Unimax 500 lub Fluval 406, ewentualnie HW 303 (wyjdzie najtaniej) a ze starego kubełka zrobić mechanika.

Nie chcę wydawać niepotrzebnie 600 PLN.

Opublikowano

Witam...

Myślę że tylko wystarczy przełożyć obecne filtry z złożami do nowego zbiornika i będzie ok,ewentualnie zobaczysz z czasem jak sprawa będzie się miała z zanieczyszczeniami z dna,potem najwyżej dokupisz Aquaela 2000 i dasz go zamiast Circulator 1000...

Szkoda zakupywać nowe złoża jak te w starym kuble spełniają swoje zadanie,no chyba że ceramika skruszyła się ;)...

Swoją droga to pomyśl o purolite zamiast purigenu(purolite działa tak samo,ale jest zdecydowanie tańszy 1l kosztuje 38zł)...

Ps.Co do filtrów to już mnie uprzedził kolega eljot ;)...

Opublikowano
Acei w 260l to zły pomysł.

Ngara będzie mniejsza więc zobaczymy jak sie sytuacja rozwinie. Może 120cm im starczy

Purolite? Dzięki za podpowiedź

Teraz No3 pokazuje ok 20 i podmieniam 15% wody co tydzień

Widzę, że będę musiał jednak podmienić Circulator 1000 na mocniejszy bo kupy troszkę zostaja na dnie.

Dziękuję Wam za pomoc

Opublikowano
Swoją droga to pomyśl o purolite zamiast purigenu(purolite działa tak samo,ale jest zdecydowanie tańszy 1l kosztuje 38zł)...

Działa całkowicie odmiennie ;) Purigen "pochłania" głównie amoniak i azotyny hamując wzrost NO3 w przeciwieństwie do purolite które to "wciąga" głównie NO3 i trzeba uważać na sinice ;).

Opublikowano
Działa całkowicie odmiennie ;) Purigen "pochłania" głównie amoniak i azotyny hamując wzrost NO3 w przeciwieństwie do purolite które to "wciąga" głównie NO3 i trzeba uważać na sinice ;).

No zgadzam się ;),ale ogólnie chodziło mi o końcowe zbijanie czy tam hamowanie NO3 przez purigen,oraz krystalizację wody...

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

No i mam dalej dylemat.

Przerzuciłem HW 302 do nowego zbiornika.

Mam prefiltry na wlocie i mega szybko spada przepływ.

Tworzy sie film bakteryjny. Teraz - szczególnie w te upały- boję się o niedotlenienie wody.

Kolega użyczył mi Circulator 2000 żeby zobaczyć jak będzie wyglądała cyrkulacja ale wydaje mi sie, że wylot z kubełka jest za słaby. Ledwo porusza taflę wody a w kubełku mam tylko ceramikę ok 2l.

Zastanawiałem się nad zakupem np Unimaxa 500 lub JBL 1501 a stary HW 302 wypełnić gabkami i przerobić na prefiltr lub ewentualnie dokupić HW 603.

Wyrzucę wtedy z baniaka szpecący Circulator z gąbką i pozbędę się z wlotów prefiltrów.

Nie będę wtedy musiał wyciągać gąbek ze środką akwa do czyszczenia i przybędzie miejsca dla ryb.

Dobrze rozumuję?;)

Opublikowano
No i mam dalej dylemat.

Przerzuciłem HW 302 do nowego zbiornika.

Mam prefiltry na wlocie i mega szybko spada przepływ.

Tworzy sie film bakteryjny. Ledwo porusza taflę wody a w kubełku mam tylko ceramikę ok 2l.

Zastanawiałem się nad zakupem np Unimaxa 500 lub JBL 1501 a stary HW 302 wypełnić gabkami i przerobić na prefiltr lub ewentualnie dokupić HW 603.

Wyrzucę wtedy z baniaka szpecący Circulator z gąbką i pozbędę się z wlotów prefiltrów.

Nie będę wtedy musiał wyciągać gąbek ze środką akwa i przybędzie miejsca dla ryb.

Dobrze rozumuję?;)

Moim zdaniem nie zbyt bardzo:D

Po pierwsze zawsze zdążysz wydać dodatkową kasę.

Po drugie dlaczego piszesz w liczbie mnogiej o prefiltrach jak HW302 ma tylko jeden zasys? może wklej fotkę to wiele wyjaśni

Po trzecie jak kupisz nawet te nowe wielkie kubły to prefiltr w postaci gąbki i tak powinien pozostać a jak kubeł ma dwa zasysy to dwie gąbki, więc idea by w baniaku nic nie waliło po oczach słuszna acz przy kubełku trudna do zrealizowania.

Moja propozycja jest taka.

HW302 to kubeł teoretycznie 1000l/h i 18W więc w 260l na krawędzi wydolności ale powinien wystarczyć jako biolog a może i mechanik jak go odetkasz i wywalisz z niego te 2l czegoś co jest złożem biologii pozostawiając tylko 0,5l tego czegoś:confused: co by to nie było.

Jak widać po kaseciakach jedna gąbka ppi45 wystarcza by w wodzie nie było zawiesiny a 0,5l Purolite potrafi wyczyścić i sklarować wodę jak mega sump przy okazji zwalając NO3 do kilku ppm - w moim przekonaniu nie ilość decyduje a jakość zastosowanych mediów.

więc to wystarczy a na zasysie kubła pozostaw gąbkę 10x7cm drobną.

Potem wykonaj pomiar wydajności kubła i jak wyjdzie ok 800l/h to styknie i biologia i mechanika.

Zabraknie ci na pewno cyrkulacji by zamiatać gówienka pod tą gąbkę - oszczędnie kup jvp102b a patrząc perspektywicznie to Jebao RW4 a może i RW8 .

Opublikowano

"Prefiltry" - przejęzyczenie ;) - mam oczywiście 1 prefiltr z rzadką gąbką 45 ppi na wlocie

W HW 302 są 1 litr zwykłej ceramiki Bioceramax 600 i 1 litr kulek Bioceramax 1600. To raczej nie tłumi kubełka bo rozsypane jest w 3 koszykach i jest spory luz w każdym z nich

Jeżeli zastosuję prefiltr w postaci np HW 603 to dlaczego mam mieć jeszcze prefiltry na wlotach? Przecież wtedy robię niepotrzebnie "prefiltr prefiltra".

Uważasz, że 0,5 l ceramiki starczy dla młodej obsady ok 20 ryb do redukcji?

Rozumiem, że jeżeli mam zostać przy aktualnym kubełku to zostawiam cyrkulator 2000 i daję falownik? To kolejne ustrojstwo w akwa.

Przy 2 wlotach i wylotach jak to jest w Unimaxie to mozna jeden wylot dać na dole i będzie dmuchał na piach i zamiatał pod wlot i dalej do prefiltra. wtedy wywalam cyrkulator ze środka

Zastanawiałem się nad kaseciakiem ale mam wielkie obawy co do wielkości tego w baniaku.

Nie potrzebuję w nim miejsca na grzałkę bo u mnie temperatura niezależnie od pory roku jest zawsze pow 26 st i nigdy jej nie stosowałem więc jedna komora mniej.

Purolite bym tam włożył ( nawet go mam i czeka w gotowości :D )

Sądzę, że nie mam 800l/h ale oczywiście zmierzę.